Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Uzpīpēju un redzu peļķes, kuru nav

«Es lietoju narkotikas. Nu ne narkotikas, bet tos vīrakus pīpēju. Nevaru nepīpēt. Jau vienreiz Ģintermuižā slimnīcas motivējošo programmu izgāju, bet, kā tiku ārā, pirmajā dienā aizbraucu uz Rīgas centru un sapīpējos,» Dienai stāsta 15 gadu vecā Jana (vārds mainīts). Viņa «legālās narkotikas» regulāri lieto jau trīs gadus, un pa šo laiku «draugi» paspējuši viņu sākt radināt arī pie «nopietnākām» lietām, kā metamfetamīna. Tiesībsargājošo iestāžu prakse rāda - mēdz gadīties, ka «legālo narkotiku» tirgotāji ir gana cieši saistīti arī ar tradicionālo narkobiznesu.

Kad ieraugu Janu, trauslā pusaudze, tērpusies pidžamā, sēž slimnīcas gaitenī un, gaidot ārsta konsultāciju, slauka asaras. Šeit viņa nokļuvusi pēc tam, kad kārtējo reizi aizbēgusi no bērnunama, bet uz ielas netīšām uzskrējusi savam audzinātājam. Aizbēgt no viņa nepaspēja, jo bija sapīpējusies.

Kaut meitenes skatiens ir aizmiglots un balss dreb, par saviem «piedzīvojumiem» viņa stāsta nekautrēdamās. «Legālās narkotikas» Jana sākusi lietot bez bailēm, jo domājusi - ja jau nav aizliegtas, tad nav nekaitīgas. Tomēr trīs gados tās viņas dzīvi jau paspējušas pamatīgi pabojāt. «Izeju uz ielas, un liekas, visi uz mani skatās, visi domā - kas tā tāda par narkomāni? Bail cilvēkiem iet garām, uzbruks. Vai arī, kad skolotāja liek rakstīt kontroldarbu, es arī it kā sāku, bet aizmirstu, ko darīju. Atceros tika tad, kad stunda beidzas, un man ieliek vieninieku,» viņa žēlojas.

Meitenes acīmredzamā nepilngadība apdullinošo vielu iegādei šķērslis nekad neesot bijis. «Viņiem tajos kioskos ir pilnīgi vienalga, cik tev ir gadu, galvenais, ka ir nauda. Tikai vienreiz vasarā tur, kur uz Centrāltirgus pārdod, tur tāds jauns puisis strādāja - viņš man nepārdeva, prasīja pasi,» viņa atceras. Tirdzniecības vietu netrūkstot, vajag tikai mācēt atrast. «Uz Merķeļa ielas tāds veikals ir. Uz Gogoļa ielas, Pļavniekos, visur. Tepat Sarkandaugavā arī ir. Bet, vot, Imantas zāle - tas ir vispār ārprāts. Tur nav vīraks, bet gan dūmu kociņu ražojums. Es kā to uzpīpēju, 15 minūtes vienkārši stāvu un neko nesaprotu. Pēc tam eju pa tirgu, sāk līt lietus. Peļķu vēl nav, bet es tām jau lecu pāri. Citreiz arī tādi gļuki*, ka eju pa ielu, un liekas, ka viss ir palēninājumā, kā filmā.»

Janas stāstītais, visticamāk, nav pārspīlējums. Mediķi norāda, ka halucinācijas ir viens no «legālo narkotiku» tipiskākajiem efektiem. Novēroti arī gadījumi, kad uzpīpēšanai sekojušas smagas panikas lēkmes un sirdsdarbības traucējumi, bet vienreiz kādam jaunietim pat apstājusies elpošana. Savukārt Latvijas policija piedzīvojusi gadījumu, kad kāds sapīpējies jaunietis «joka pēc» izlēcis pa logu un salauzis ribas.

«Bieži vien tiek konstatēts, ka šiem «legālajiem» maisījumiem tiek piejauktas nelegālas vielas, lai pieradinātu jaunos lietotājus pie tām, piemēram, apstrādājot tās ar dabīgiem kanabinoīdiem un amfetamīnu,» piebilst Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģijas nodaļas vadītāja Astrīda Stirna.

Viņas teikto apstiprina arī Valsts policijas (VP) pieredze. «Tirgotāji jau nav nekādi ķīmijas eksperti un reizēm tīri netīšām palaiž tirdzniecībā tādas vielu formas, kas jau ir aizliegtas, uz ko arī iekrīt. Turklāt bija arī viens gadījums, kad šāds veikaliņš bija izdomājis «paplašināt darbību» un sācis tirgot amfetamīnu,» norāda VP Rīgas reģiona pārvaldes pārstāvis Toms Sadovskis.

Arī Muitas kriminālpārvaldes (MKrP) darba rezultāti gana skaidri apliecina «legālo» un nelegālo narkotiku tirgoņu ciešo saistību - nupat MKrP nosūtījusi prokuratūrai lietu, kurā četri cilvēki apsūdzēti metiletilkatinona jeb sintētiskā kokaīna kontrabandā. Kā izrādās, starp viņiem atņemtajām vielām muitnieki atraduši arī «375,1738 gramus augu valsts izcelsmes vielas, kas satur JWH-081» jeb vienu no «legālajām narkotikām», kas aizliegto vielu sarakstā šobrīd nav atrodama. Tās aizliegšanai nepieciešamie likuma grozījumi pašlaik iesniegti valdībā.

* halucinācijas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?