Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Vai esam gatavi skatīties katru dienu

Kad daba kļūst zaļāka, ir vēlme atsvaidzināt arī mājokli. To var darīt dažādos veidos - var izmest sen krātos krāmus, pārbīdīt mēbeles, nomazgāt logus, mainīt interjeru vai veikt kosmētisko remontu. Interjera dizaineri dod padomus, kā dzīvojamo platību atsvaidzināt ar minimāliem līdzekļiem, un stāsta par jaunākajām tendencēm, kas valda interjera pasaulē.

Ekonomiskā pieeja

Ja uzskatām, ka pirms vairākiem gadiem bija ekonomikas ziedu laiki, tad tādas pašas tendences bija manāmas interjera dizainā - tas bija krāšņs, savukārt tagad, remontējot mājokļus, svarīgākais esot ekonomiskais aspekts - lai ir lēti un praktiski, atklāj interjera dizainere Barbara Freiberga. Viņa novērojusi, ka pašreiz, remontējot mājokļus, aktuāla ir 60.-80. gadu mode interjerā. Arvien vairāk tiekot saglabātas vecās mēbeles, un atbilstoši tā laika garam tiek veikts arī telpas remonts.

Pieturēties pie vienota stila mājai vai dzīvoklim iesaka arī dizainere Aija Bāliņa. Būvējot ēkas, arhitekti mēģina tās iesēdināt vidē, šo aspektu varot izmantot, arī iekārtojot telpas. Piemēram, ja māja atrodas pie jūras, ir tikai dabiski izvēlēties smilšu toņus arī mājokļa remontā. Viņa krāsu špikeri mudina meklēt paklājā vai interjera priekšmetos.

Veicot remontu, cilvēki mazāk iedvesmojas no modes tendencēm, vairāk no tā, kas pašiem patīk, atklāj ekspertes, jo, ja tiek iekārtota mājvieta, tad uz ilgu laiku un ar domu, lai tur ir ērti, mājīgi. Recepti, kā dzīvojamo telpu iekārtot mājīgi, interjera dizaineres nesniedz, jo katram esot sava izpratne par to, kas ir omulīgs. Vienam tie būs ceļojumos savāktie atmiņu iespaidi, citiem mājīgums saistās ar klasisko vai vēsturisko interjeru. Savukārt tiem, kas nezina, kā iekārtot savu mitekli, Aija Bāliņa iesaka no žurnāliem izraut tās lapas, kurās stāsta par interjeru. Tā veidosies priekšstats par lietām, kas sirdij tīkamas. Dizainere mudina ieklausīties arī pārējos ģimenes locekļos, it sevišķi bērnos, jo katrs savu telpu grib iekārtot pēc savas gaumes.

Tendences

Jautāta par jaunākajām tendencēm, kas valda, remontējot mājokli, B. Freiberga atklāj, ka interjera izvēlē latviešu klienti esot ieturētāki nekā cittautieši. Latvieši pieturas pie klasiskām vērtībām, cenšas dzīvot neitrālāk, vairāk izvēlas dabiskus materiālus. Citu tautību pārstāvji atļaujas greznākus motīvus savā dzīvesvietā, klasikas un modernā sajaukumu. Daudz drosmīgāki uz eksperimentiem un neierastām tendencēm ir jaunieši. Viņi vēlas dzīvot krāsainā vidē.

A. Bāliņa teic, ka modē ir tapetes un tekstilijās ornamenti, kas var atgādināt 70. gadu elementus. Arī Barbara pamanījusi, ka, ja agrāk cilvēki sienas izvēlējās krāsot, tagad atgriezušās arī tapetes. Viņa to skaidro, pirmkārt, ar tapešu daudzveidību un bagātību. Otrkārt, tapetes rada mīļāku sajūtu telpā nekā krāsotas sienas. Un, veicot remontu, tieši mājīguma jautājums ir būtisks, jo telpās tiek pavadīts gana daudz laika. Iekārtojot mājokli, pieprasīta ir arī asprātība - vēlme, lai interjers ir vienkāršs, bet ar izdomu, novērojusi Bāliņa. Piemēram, dzīvoklī noliktas trepītes, kas var būt kā interjera elements un kalpot arī kā plaukts. Tāpat interjerā esot vēlme izbaudīt pieskārienu vecās lietās un priekšmetos. Cilvēkus pievelkot arī tēli, piemēram, sīkas lietas - ūdenslāse tiek palielināta milzu mērogos un izvietota fotogrāfijās vai kādā citā veidā. Tiekot radīts arī ilūziju moments, piemēram, radot sienas viļņošanās efektu. Tikai pirms tādām pārmaiņām svarīgi sev uzdot jautājumu, vai uz šādu sienu gribas skatīties katru dienu. Ir lietas, kuras labāk likt gaitenī, kur ilgi nav jāuzturas.

Lēti uzfrišināt

Kā telpu atsvaidzināt ar maziem līdzekļiem? Vienmēr var pārbīdīt mēbeles! Tāpat eksperti iesaka, ja ir, tad no grīdas var noritināt paklāju un izbaudīt grīdas segumu. A. Bāliņa mudina eksperimentēt ar tekstilijām - nomainīt aizkarus vai pārvilkt dīvānam drēbi. Interjeru atsvaidzina arī spilveni. Tāpat var izveidot speciālo kolekcijas skapīti sīkajām lietiņām, lai talismani un citi suvenīri kā ierasts plauktos nestāv priekšā grāmatām. Telpu atdzīvina arī skaisti noformētas fotogrāfijas, piemēram, vienādos rāmīšos. Tāpat var pārkrāsot mēbeles, piemēram, baltā vai citā tonī. Drosmīgajiem Barbara Freiberga iesaka sienas krāsot laukumos. Lai būtu akurāti, no papīra var izveidot trafaretus un mālēt ornamentus. Savukārt Aija Bāliņa atgādina telpā eksperimentēt arī ar gaismu. Piemēram, ja telpā ir pelēcīgas mēbeles, nokrāsojot baltas sienas, objekti izskatīsies tumši. Savukārt, ja sienas tiks mālētas zilas, mēbeles izskatīsies gaišākas. Uz tumša fona labi izcelsies priekšmeti, kas sen apnikuši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Biežākās kļūdas remontos

Svarīgi zināt, ka krāsu šabloni veikalā mēdz nedaudz atšķirties no pašas krāsas toņa. Lai nekļūdītos krāsu izvēlē, ieteicams nepažēlot naudu puslitra burciņai krāsas un pirms lielā krāsas bunduļa pirkšanas izmēģināt uz sienas, lai var redzēt, cik tonis intensīvs.

Ja jālabo defekts sienas krāsojumā, nepietiek aizkleksēt bojāto vietu, jauno krāsas plankumu pamanīs. Jāpārkrāso visa siena.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?