Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vai iecietībai ir robežas?

Iveta Šulca, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja

Cēsu centrā stāv piemineklis, kura atklāšanā 1924. gadā piedalījās toreizējais Latvijas Valsts prezidents Jānis Čakste. Tas godina to latviešu un igauņu karavīru piemiņu, kuri palīdzēja atbrīvot Ziemeļlatviju. 1998. gadā piemineklis tika atjaunots, pateicoties Igaunijas valdības dāvinājumam. Mēs godinām arī tos poļu karavīrus, kuri palīdzēja atbrīvot Latgali. Jau no Latvijas valsts pirmsākumiem kopā ar latviešiem cīnījās mūsu kaimiņi, mūsu sabiedrotie. Vēl vienai mūsu kaimiņvalstij Zviedrijai bija milzīga loma valsts neatkarības atjaunošanas posmā. Latvijā tagad sekmīgi darbojas zviedru uzņēmumi, arī pēdējā laikā tik bieži pieminētās zviedru bankas. (Ironiski, ka pirms iestāšanās ES kā galvenais iemesls valsts lēnai attīstībai tika piesaukts naudas trūkums. Pēc iestāšanās ES, kad investoru acīs valsts bija ieguvusi politisku uzticību, atkal bija problēma, jo izrādījās, ka naudas kļuvis par daudz. Varbūt tomēr valsts regulējošā loma nebija pietiekama?)

Tās ir valstis, kuras pirmās parūpējās, lai ES sniegtu atbalstu grūtībās nonākušajai Latvijai. ES valstis šodien sniegušas vērā ņemamu finansiālu palīdzību, 2,7 no 4,1 miljarda eiro, kas ļāva Latvijai izglābties no bankrota. Rezultāts ir redzams, valsts maksātspēja ir saglabāta, kaut gan vēl ir daudz darāmā, lai to nostiprinātu. Tāpēc dīvaini un sāpīgi dzirdēt it kā garāmejot, taču pietiekami skaļi izteiktos spriedelējumus par Latvijas «finanšu okupāciju», kur okupantu loma atvēlēta tiem pašiem, kuri pirms deviņdesmit gadiem lēja asinis par neatkarīgu Latviju un šodien palīdz mums neatkarību saglabāt. Grieķijas premjers Papandreu, kura vadītā valsts šogad nonāca līdzīgā situācijā, iepazīstinot parlamentu ar plānotajiem taupības pasākumiem, runāja pavisam citādāk: «Padomājiet, kur mēs šodien būtu bez šīs palīdzības - mūsu problēmas būtu neuzveicamas.»

Iecietība ir laba lieta. Mēs esam starp tiem, kas augstu vērtē cilvēka tiesības brīvi paust savu viedokli. Vai tas nozīmē, ka šai iecietībai ir jābūt bezgalīgai - arī pret meliem? Pirms vēlēšanām cilvēku maldināšana kādam var būt izdevīga, bet sabiedrībai kopumā noteikti ne. Un vēlēšanas atnāk un aiziet.

Lielākā daļa šobrīd Latvijā dzīvojošo uzauguši totalitārā iekārtā, kas lika sevi saukt par demokrātisku. Mūsu demokrātijas pieredze joprojām nav ilga. Viedokļa paušana TV šovos, nobalsojot un par zvanu samaksājot 10 santīmus, sanāk tāda «dīvānu demokrātija» un būtiskas lietas nemainīs. Iespēja brīvi paust savu gribu, tajā skaitā arī vēlēšanās, nav pietiekama, lai uzskatītu, ka ar demokrātiju viss kārtībā. Sabiedrībai noteikti noderīgāk, ja regulāri notiktu plaša viedokļu apmaiņa. Gan par to, kas pēdējos gados Latvijā īsti noticis, gan par to, kas ko ir vai nav darījis. Tas noteikti daudziem palīdzētu arī izdarīt izvēli vēlēšanās. Prasīt atbildību par saviem darbiem varētu būt ikdiena. Nevar iet uz priekšu, visu laiku atskatoties, tāpat arī nevar iet uzpriekšu, neatskatoties nemaz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?