Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Valdi Meri gaidot

Laima Muktupāvela

Dzirdot Zviedrijas ārlietu ministru Karlu Biltu igauņu prezidenta vizītes laikā šonedēļ izteicamies, ka latvieši paši vien vainīgi finanšu krīzē un ka zviedru bankas gluži vai izglābušas nesaimnieciskos latviešus, merķeliski ģenētiskā latvietes atmiņa uzplaiksnīja gluži vai dᅢᄅjᅢᅠ vu sajūtā. Bilts augstprātīgi kopēja kādreizējos baronlielskungus, zinot, ka latvieši klusēs.

Bet ir taču reizes, kad jāpaceļ sev lepnuma asti, pašapziņas degunu. Merķelis salīdzināja Livonijas tautas un iedzīvotājus un norādīja, ka latvietis, kā tikai iztālēm ieraudzījis kunga karieti, jau saliecas līkumos, bet igaunis lepni slāj pa ceļu. Nu kāpēc igauņi var, bet latvieši dreb?

Deviņdesmito gadu sākumā, kad Kanādā vēl drīkstēja iebraukt tikai ar vīzām, igauņi sataisījušies uz kādu no folkloras pasākumiem. Prievītēs, auseklīšiem rotātos kamzoļos braukuši piedalīties kultūras pasākumā. Izturējuši birokrātisko tērpināšanu vēl Igaunijā, nonākuši pie Kanādas lidostas robežsargiem. Ko kanādieši? Pasmējušies, sakot - a kas jūs tādi, maziņie? Neesat pat divi miljoni! Ko jūs te lienat, sīkie, mūsu lielajā zemē? Un Kanādā igauņus nelaiduši. Folkloristiem bija veca draudzība ar toreizējo Igaunijas prezidentu Lennartu Meri: piezvanījuši, pasūdzējušies, izteikuši sašutumu, ka tādu pazemojumu nenovēlot nevienam.

Drīz vien Meri tika uzaicināts runāt Kanādā kādā no universitātēm kā goda doktors. Negaidīti Meri no augstā podija uzaicinātājiem izstāstījis par Kanādas robežsargu augstprātību pret igauņu folkloristiem, norādījis, ka iedomība un faktu sagrozīšana ir izplatītākā ļaunākā iezīme starp varas pārstāvjiem vēl kopš karaļa Artura laikiem, kad, sanākot augstajā Taras kalnā uz vadoņu apspriedi, visus ķeltu varas pārstāvjus ne velti vienoja tieši vienlīdzības noteikums, ne hierarhiska piramīda. Neviens nebija gaidījis, ka prezidents it kā ikdienišķo incidentu pacels starptautiskā līmenī.

Kopš tiem laikiem igauņiem pašapziņas astes un deguni gaisā. Neviens par igauņiem pat neuzdrošinās karlbiltiski vīpsnāt, ka paši vainīgi.

Gribētos, lai latviešiem kāds no Valdiem apzinātos ģenētiski iekodēto lepnumu un pašapziņas dēļ iebilstu Merķelim. Valdiem jāuzdrošinās rīkoties, kā darīja mans vec-vec-vectēvs Sīmanis Timma. Viņš bija smagi iegrābies kredītos, lai izpirktu zemi no barona fon Tranzē. Barons fon Tranzē reiz braucis pa ceļu, bet ar muižu kredītsaistībās esošais brīvzemnieks uzdrošinājies paust savu attieksmi: sācis kakāt tieši ceļa malā. Tranzē uzsaucis: sak, Timm, ko tu tais' špās'!? Uz ko sencis, lennartmeriski smīnot, noteicis: a tu nelūri! Ko var darīt, ja man nāk? Fon Tranzē, kredītmaksājošo Sīmani satiekot, nevis augstprātīgi pazemojis, bet turpmāk pats muti pieturējis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?