Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Valdzina Jaunzēlande

Pēdējā laikā man īpaši tuvi ir kļuvuši Jaunzēlandes vīni. Iespējams, pie vainas ir nesen pagaršotie Sauvignon Blanc vīnogu vīni, bet, iespējams, tās ir vasaras gaidas.

Līdzīgi kā ar daudzām citām vīnogu šķirnēm, arī Sauvignon Blanc dzimtene ir Francija, taču tā vīnu mīļotāju aprindās nekad nebūtu tik populāra, ja šo vīnogu nesāktu audzēt Jaunzēlandē.

Tieši šīs valsts vīni šobrīd tiek uzskatīti par Sauvignon Blanc etalonu. Un, ja vēl tas nācis no Marlborough apgabala, tad vīnu pazinējiem viss būs skaidrs. Tie ir spēcīgi, labi sabalansēti vīni ar intensīvu ērkšķogu aromātu, kuram pateicoties to nevar sajaukt ne ar vienu citu vīnu pasaulē. Var teikt, ka Jaunzēlandē tika radīta absolūti cita izpratne par to, kādam ir jābūt Sauvignon Blanc vīnogu vīnam. Kopš tā laika visa pasaule cenšas atdarināt šo stilu.

Kādā degustācijā atsvaidzināju pie mums labi pazīstamo un daudzām medaļām apbalvoto Jaunzēlandes vīna darītavas Villa Maria vīnu garšu. Šī degustācija pulcēja negaidīti lielu cilvēku skaitu, jo te plašai publikai tika stādīts priekšā jaunums Latvijas un Eiropas tirgū Villa Maria Light Sparkling Sauvignon Blanc 2011. Manuprāt, vīnam ir visas iespējas kļūt par šīs vasaras iespējamo modes dzērienu. Light Sparkling Sauvignon Blanc ir nedaudz

uzgāzēts, un tas piedod šim vīnam ļoti savdabīgu stilu. Krāsa blāvi dzeltena, gandrīz balta. Ļoti aromātisks un tipisks. Ērkšķogas, viegla zaļā zāle, tomēr, pateicoties šai nelielajai gāzes piedevai, vīns liekas daudz vieglāks, maigāks, nekā varētu sagaidīt no šāda stila vīna. Tas ir ļoti svaigs, viegli dzeras, savukārt Sauvignon Blanc vīnogu šķirnei raksturīgais, augstais skābes līmenis parādās tikai pēc kādas minūtes. Man šķiet, ka varētu būt ideāls aperitīvs karstā vasaras dienā. Jāpiebilst, ka, neraugoties uz cenu, pirmā eksperimentālā šī vīna partija, kas agrā pavasarī parādījās Latvijā, tika izpirkta gandrīz momentāni.

Lai arī Jaunzēlandes Sauvignon Blanc pats par sevi jau ir noteikta vīna stila zīmols, pēc garšas es tos visus iedalu trīs daļās. Pirmajā grupā ir izteiktie zaļo ērkšķogu vīni. Tie ir vienkārši, bet tajā pašā laikā ļoti tipiski un Jaunzēlandes garšas stilā veidoti dzērieni. Bieži vien tie būs pildīti kaut kur Eiropā. Nākamās grupas vīnos līdztekus ērkšķogām parādās jau kaut kādas citas, visbiežāk - laimu, upeņu lapu un sparģeļu notis. Savukārt beidzamās grupas vīnos garša ir kļuvusi it kā biezāka un treknāka. Abu pēdējo grupu vīni var pārstāvēt dažādas cenu kategorijas, taču to garšā vienmēr būs kaut kas vairāk par vienkāršām ērkšķogām.

Pie trekno Sauvignon Blanc grupas vīniem pieder arī Saint Clair Sauvignon Blanc 2010. Aromātā treknas upeņu lapas, zaļas, bet reizē gatavas ērkšķogas. Garšā nedaudz sāļas upenes, citrusi un ērkšķogas. Manuprāt, šis ir lielisks ēdiena vīns, kas labi saderēs ar svaigiem pavasara salātiem, kazas sieru un, protams, labi pagatavotām zivīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?