Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Vasarā kupenas nesargās

Sniegs nokusis, ceļi nožuvuši, vasaras saulgrieži jau pēc dažām dienām - pavisam drīz ģimenes sēdīsies savos automobiļos un dosies uz Latvijas lauku ārēm līgot un sagaidīt Jāņus, un garā ziema ar kupenām un ledus kārtu uz ceļa daudziem jau aizmirsusies. Tomēr ceļu satiksmes drošības eksperti aicina nezaudēt modrību uz ceļiem arī vasarā.

Artūrs Priednieks, Drošas braukšanas skolas eksperts un autosportists, norāda, ka ziemā, kad automašīnas apriepojuma saķere ar ceļa segumu ir vājāka, autovadītāji brauc piesardzīgāk, vidējie ātrumi ir mazāki, taču vasarā pieaug gan transportlīdzekļu skaits uz ielām, gan vidējie ātrumi, tādēļ pieaug ceļu satiksmes negadījumu skaits ar smagākām sekām.

Arī aa/s Balta apdrošināšanas atlīdzību direktors Ingus Savickis atzīst, ka negadījumu skaits ziemas un vasaras mēnešos nav izteikti atšķirīgs tieši tāpēc, taču ziemā ir liels sīko negadījumu īpatsvars, savukārt vasarās ielās parādās vairāk transportlīdzekļu, un diemžēl ceļu satiksmes negadījumi kļūst smagāki. Turklāt I. Savickis norāda uz nepatīkamo tendenci, ka tieši vienā vasaras mēnesī negadījumu skaits pieaug apmēram par 20%, to skaidrojot ar vadītāju pārgalvību un nepārdomātiem lēmumiem, kas bieži tiek pieņemti tūlīt pēc adaptēšanās jauniem braukšanas apstākļiem pēc ziemas perioda. «Cilvēki pierod pie vasaras braukšanas apstākļiem, sāk justies drošāk, kāpina ātrumu, sajūt braukšanas garšu, dod virsū, un viss notiek,» piebilst I. Savickis. Apdrošināšanas eksperts skaidro, ka vasaras mēnešos ģimene ar automašīnu vidēji veic lielākus attālumus nekā ziemā, turklāt pieaug tieši nobraukumi pa ceļiem ar grants segumu.

Kā liecina CSDD sniegtā informācija par ceļu satiksmes negadījumiem, šī gada pirmajā ceturksnī notikuši 7907 negadījumi, bet otrā ceturkšņa divos mēnešos - 4791 jeb aptuveni 60% no pirmo triju mēnešu kopskaita. Savukārt negadījumi ar cietušajiem 1. ceturksnī notikuši 664 reizes, bet aprīlī un maijā - jau 514 jeb 77%no 1. ceturkšņa apjoma. Turklāt maijs bijis vistraumatiskākais šā gada mēnesis ar 298 ceļu satiksmes negadījumiem, kuros bijuši cietušie. Starp citu, salīdzinot 2012. un 2011. gada pirmo piecu mēnešu statistiku, kopējais negadījumu skaits ir samazinājies par 16%, bet negadījumu ar cietušajiem skaits pieaudzis gandrīz par 10%.

Eksperti aicina sevišķi uzmanīties uz ceļiem ar grants segumu, skaidrojot, ka slīdamība uz grants ceļa daudz neatšķiras no apstākļiem uz apsniguša ceļa ziemā, taču ātrumi ir lielāki, saķeres zaudēšanas brīdis bieži paliek nepamanīts, un atšķirībā no ziemas ceļmalas kupenas vairs nevienu nepasargā, triecienus nemīkstina un no grāvja vai ceļmalas kokiem neglābj. Atsevišķa, bīstama kategorija esot cilvēki bez nopietnas sporta autobraukšanas pieredzes, taču ar pārgalvīgu vēlmi atkārtot rallija trasēs redzēto. Jāpiebilst, ka uz grants ceļiem daudz biežāk sastopami meža dzīvnieki.

Lai uzskatāmi parādītu piesardzības nepieciešamību vasarā, Drošas braukšanas skola rīkoja žurnālistiem eksperimentālu testa braucienu sesiju trasē 333. Žurnālistiem bija iespēja izjust saķeres zudumu uz slapja asfalta, izslīdēšanas sekas un saņemt īsu instrukciju, kā maksmāli saglabāt kontroli pār spēkratu šādos gadījumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Artūra Priednieka padomi braukšanai pa grants ceļi

Neskatoties uz vasaru un sauso laiku, grants segums ir slidens. Brauc prātīgi!

Ja tomēr izslīdēšana ir sākusies, sagriez stūri braukšanai vēlamajā virzienā un mēģini kontrolēt gāzes pedāli, lai atjaunotu saķeri. Tikai bez panikas!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?