Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Veņs sola miljardus austrumeiropiešiem

Ar solījumu par daudzmiljardu fonda izveidi investīcijām Centrālajā un Austrumeiropā ceturtdien Polijas galvaspilsētā Varšavā noslēdzās Ķīnas premjerministra Veņa Dzjabao gandrīz nedēļu ilgā Eiropas vizīte. Tajā ķīnieši ar eiropiešiem noslēdza vairākus līgumus par tirdzniecību un ekonomisko sadarbību, apliecinot Pekinas vēlmi iekarot lielāku sava galvenā eksporta tirgus daļu.

Varšavā Veņs tikās ar 16 Centrālās un Austrumeiropas valstu vadītājiem, to vidū Latvijas premjerministru Valdi Dombrovski. Tikšanās laikā premjeri apliecinājuši apņēmību stiprināt abu valstu ekonomisko sadarbību, informē Valsts kanceleja. «Ķīna ir nozīmīgs un perspektīvs Latvijas ekonomiskais partneris, tāpēc ir svarīgi attīstīt dažādus sadarbības veidus, īpaši tranzīta jomā, kā arī distribūcijas centru izveidē,» tikšanās laikā sacījis V. Dombrovskis.

Cirtīs logu uz Rietumiem

Ceturtdienas sanāksmē, kas notika zem Ķīnas un Centrālās un Austrumeiropas ekonomikas foruma izkārtnes, Veņs paziņoja, ka Ķīna ir apņēmusies reģionam atvērt 10 miljardu dolāru (5,33 miljardi latu) vērtu kredītlīniju, lai veicinātu sadarbības projektu attīstīšanu, ziņo AFP. «Tajā būs iekļauti koncesiju aizdevumi noteiktā apjomā, lai atbalstītu sadarbības projektus infrastruktūras, augsto un jauno tehnoloģiju un zaļās ekonomikas jomā,» sacīja Ķīnas valdības vadītājs. Viņš arī informēja par plāniem izveidot 500 miljonu dolāru (265 miljoni latu) vērtu fondu reģionā strādājošo Ķīnas uzņēmumu atbalstam.

Veņs arī izvirzīja mērķi tuvākajos trīs gados gandrīz dubultot Ķīnas un Centrālās un Austrumeiropas divpusējās tirdzniecības apjomu. Pagājušajā gadā tas sasniedza 52,9 miljardus dolāru (28 miljardi dolāru), bet Pekina vēlas, lai 2015. gadā tas pieaugtu vismaz līdz 100 miljardiem dolāru (53 miljardi latu).

«Ar eiro un dolāru kalniem, ko ķīnieši ir gatavi ieguldīt Centrālajā un Austrumeiropā, Pekina vēlas nodrošināt reģiona stabilitāti, izaugsmi un konkurētspējīgas cenas, lai iegūtu teicamu pieeju Rietumeiropas tirgum,» ķīniešu nodomus šķetina poļu ekonomists Vitolds Orlovskis. Savukārt Ķīnas ārpolitikas eksperts Cujs Hundzjaņs Pekinas pastiprināto interesi par šo reģionu saista ar «zemajām darbaspēka izmaksām un investīcijas veicinošu ekonomisko politiku».

Kļūst par konkurentiem

Pirms Polijas apmeklējuma Ķīnas premjers bija Īslandē, Vācijā un Zviedrijā. Nelielajā ziemeļvalstī Īslandē Ķīnas delegācija ieradās, lai noslēgtu līgumus par divpusējo tirdzniecību un sadarbību enerģētikas jomā. Ķīniešus jo sevišķi interesējot salinieku pieredze ģeotermālās enerģijas izmantošanā saimnieciskām vajadzībām. Daļa īslandiešu gan ir nobažījušies, ka ķīniešus patiesībā interesē iespējamās naftas un derīgo izrakteņu rezerves Īslandes arktiskajos reģionos.

Savukārt Zviedrijā Ķīnas valdības pārstāvji parakstījuši sadarbības līgumus ar tādiem lieluzņēmumiem kā komunikācijas tehnoloģiju ražotāju Ericsson un autobūves gigantu Volvo, kura attīstībā paredzēts ieguldīt 11 miljardus dolāru (5,83 miljardi latu), vēsta Zviedrijas biznesa laikraksts ID.

Visražīgākā vizīte Veņam bija Vācijā, kas ir Ķīnas lielākais eksporta tirgus Eiropā. Ķīnas premjers un Vācijas kanclere vienojās, ka līdz 2015. gadam Ķīnas un Vācijas divpusējā sadarbība ir jāpalielina vismaz līdz 280 miljardiem dolāru (148 miljardi latu), vēsta Reuters. Ķīnai ir nepieciešamas vāciešu ražotās mašīnas un iekārtas, lai ražotu tekstilpreces, elektroierīces un rotaļlietas, kas ir ķīniešu galvenie eksporta produkti. Tajā pašā laikā vācu ražotāji Ķīnu vairs neuzlūko tikai kā pircēju, bet arī kā konkurentu. «Ķīnas ražotāji var kļūt aizvien konkurētspējīgāki un būt par lielu izaicinājumu Vācijas uzņēmumiem,» brīdina Vācijas Mašīnražotāju asociācijas vadītājs Tomass Šrāders.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ķīna Eiropā

Centrālajai un Austrumeiropai atvērs 10 miljardu dolāru vērtu kredītlīniju, lai veicinātu sadarbības projektu attīstīšanu

Zviedrijas autobūves uzņēmuma Volvo attīstībā ieguldīs 11 miljardu dolāru

Ķīna solījusi izveidot īpašu aizdevumu fondu miljarda eiro apmērā, lai veicinātu Ķīnas un Zviedrijas uzņēmumu sadarbību zinātnisku pētījumu veikšanā un apjomīgu projektu realizēšanā

Līdz 2015. gadam Ķīnas un Vācijas divpusējā sadarbība ir jāpalielina vismaz līdz 280 miljardiem dolāru

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?