Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Viegla vakara bauda bez jebkāda riska

Klāt televīziju rudens sezona, un komerckanāli TV3 un LNT sāk sīvu cīņu par skatītāju uzmanību un reitingiem, piedāvājot dažādus šovus un spēles. Nedēļas nogalē otro sezonu sāka LNT šovs Dziedošās ģimenes, šosvētdien, 29. augustā, sāksies TV3 šova Dziedi ar zvaigzni. Milžu cīņas kaislības. Vēlāk šajā raidījumu segmentā pamanāmāka kļūs arī sabiedriskā televīzija.

Šovi LTV - pēc vēlēšanām

«Mēs priecātos, ja arī LTV varētu rādīt kādu izklaidējošu šovu, kuram būtu pievienotā vērtība,» Dienai saka LTV1 kanāla direktore Baiba Šmite, «taču septembris un oktobra sākums valsts televīzijai paies vēlēšanu un politikas zīmē. LTV prioritāte pašreizējā ekonomiskajā situācijā ir arī dokumentālie raidījumi.» Dažus jaunumus LTV1 skatītājiem piedāvās tūdaļ pēc vēlēšanām - sadarbībā ar Ginta Grūbes producentu kompāniju top šovs Latvijas jaunais premjerministrs, kura licence iepirkta no Kanādas. Raidījumā, kuru vadīs kādreizējais Panorāmas žurnālists Edijs Bošs, piedalīsies jauni cilvēki, kuri izmēģinās spēkus un sacentīsies oratora mākslā, prasmē risināt konfliktsituācijas, kā arī atskatīties uz dažādām politiskām situācijām un norisēm un tās izvērtēt.

Oktobrī LTV1 ēterā atgriezīsies Uģa Joksta vadītā erudīcijas spēle VIP, kas tiks rādīta pārveidotā studijā un citā raidlaikā. LTV plānos ir atraktīva folkloras spēle, kuru vadīs radiožurnālisti Vidvuds un Iveta Medeņi. Nākamā gada sākumā ēterā varētu atgriezties jauno talantu sacensības Balss pavēlnieks.

Nāciet ar idejām!

TV3 ģenerāldirektore Baiba Zūzena norāda: ja kādam ir ideja par nebijuša šova veidošanu, viņš tiek aicināts pieteikties. Piemērs - apvienība Santa TV, kas nāca ar piedzīvojumu spēles Trakais ceļojums ideju. «Galvenais ir labas idejas, vēlme sadarboties, spēja ieklausīties profesionāļu viedoklī,» uzskata B. Zūzena. Taujāta, kā rodas idejas TV3 šoviem, kanāla vadītāja atbild: «Sekojam aktualitātēm pasaulē, iedvesmojamies no pieredzes, kas gūta citās valstīs, kurās darbojas mūsu kolēģi no Modern Times Group (Zviedrijas mediju koncerns, kuram pieder TV3 - U. G.). Tikpat svarīgi mums ir notikumi Latvijā - tas, par ko priecājas un skumst cilvēki, par ko viņi interesējas, kādus raidījumus skatās. Šādi varam uztaustīt pulsu un, liekot kopā prātu un intuīciju, nonākam pie idejām, no kurām dzimst veiksmīgi raidījumi.»

LNT radošais direktors Niks Volmārs ir lakonisks: «Izklaides raidījumu radīšana mūsu televīzijā ir kolektīvs darbs. Mums ir daudz talantīgu cilvēku, un mēs priecājamies par katru ideju, ja vien tā nāk par labu raidījumam un patīk skatītājam.»

Lietuviešu faktors

Baiba Zūzena uzsver, ka TV3 rāda pietiekami daudz Latvijā tapušu raidījumu, seriālu un spēļu. Ar pašu idejām lepojas arī LNT. Niks Volmārs norāda: «Līdzīgu pasākumu Dziedošajām ģimenēm neesam atraduši nevienā citā valstī. Šo formātu mēģināja izmantot Lietuvas TV3. Taču viņu projekts nevainagojās panākumiem. Ja lietuvieši būtu palūguši mūsu padomu, ko formāta pirkšanas gadījumā mēs būtu nodrošinājuši, projekts būtu guvis tādu pašu atzinību kā Latvijā.» N. Volmārs atklāj, ka pašreiz notiek sarunas ar vairākām Eiropas TV kompānijām par Dziedošo ģimeņu formāta ieviešanu pasaulē. «LNT politika ir radīt savus darbus un audzināt talantus, kurus pēc tam reizēm izmanto arī konkurējošās televīzijas - vesela šovu vadītāju paaudze turpina darbu citā Latvijas komerctelevīzijā,» uzsver LNT pārstāvis.

Veidojot lielos šovus - tādus kā Dziedi ar zvaigzni. Milžu cīņas un Dejo nost!, kura pirmizrāde būs 25. septembrī, - TV3 strādā ar Lietuvas producentu grupu Just TV. Sadarbība sākās sarunu šova Aina uzņemšanas laikā. Baiba Zūzena atzīst: Lietuvā televīzijas producentu grupas ir krietnu soli mums priekšā. Lietuvas reklāmas un televīzijas tirgus ir lielāks, tāpēc arī raidījumu producēšana tur attīstījusies veiksmīgāk. TV3 vadītāja precizē, ka lietuviešu producenti šeit strādā ar latviešu komandu - scenārija autori, administratori, operatori, grimētāji, stilisti un citi darbinieki ir vietējie.

Skatītāja sociālā pieredze

Mediju eksperte Anda Rožukalne par TV šovu popularitātes iemesliem teic - tas ir viens no lētākajiem un universālākajiem veidiem, kā bez riska izklaidēties, iepazīt dzīvi un cilvēkus, remdēt stresu, gūt vieglu baudu, novērsties no realitātes. «Šovi vieglā un nemanāmā veidā sniedz informāciju, iespēju iegūt sociālo pieredzi, mācīties no citu parauga un veidot savu identitāti,» uzskata A. Rožukalne.

Lielākā daļa šovu skatītājiem piedāvā ilūziju, ka viņi seko patiesiem notikumiem un kļūst par lieciniekiem patiesām emocijām. «Izklaides faktori, kas nosaka šovu popularitāti, padara tos par sociāli nozīmīgiem, jo definē vērtības, dzīves stilu, aktuālo sabiedrības noskaņojumā, ietekmē paradumus un uzskatus,» skaidro eksperte. Svarīgi, ka šovos rodamā informācija un sekošana tai palīdz cilvēkiem iejusties sabiedrībā, noteikt sarunu tematus, veidot attiecības un rast piederības izjūtu dažādām sociālajām grupām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?