Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Viena uniforma

Trīsdesmito gadu Lielā depresija, ar kuru bieži salīdzina pašreizējo ekonomisko krīzi, vēsturē iegājusi arī kā viens no totalitāro režīmu uzplaukuma cēloņiem. Tā ka īpašam pārsteigumam par to, ka mūsdienās pat nosacīti liberāli politiķi sāk atbalstīt totalitāras idejas, nevajadzētu būt. Varētu apgalvot, ka es pārspīlēju.

Varbūt aiz priekšlikumiem par prezidenta varas palielināšanu, Bībeles mācību kā atsevišķu priekšmetu (pēc tam, kad humanitārie priekšmeti skolā ir «apcirpti» par labu eksaktajiem) un idejas par vienu mācību grāmatu katrā priekšmetā neslēpjas vis kāda ideoloģija, bet gan domas iztrūkums. Tomēr arī neapdomīgi vai vēlēšanu cīņas paviršībā izvirzītiem priekšlikumiem var būt ideoloģiskas sekas.

Esmu pārliecināts, ka cilvēki, kuri aizstāv ideju par vienu, Izglītības ministrijas apstiprinātu grāmatu, nav iedziļinājušies ne skolotāja darba specifikā, ne mācību grāmatu veidošanas procesā. Tomēr vēl nožēlojamāk ir tas, ka cilvēkiem, kas sevi dēvē par politiķiem, visticamāk, nav nojausmas par to, kāpēc demokrātiskās valstīs nepastāv tāda lieta kā viena oficiālā mācību grāmata. Skaidrs, ka lētāk ir visu centralizēt, nevis nodrošināt, lai skolas varētu atļauties iepirkt grāmatas, tomēr par «vienkāršiem» risinājumiem nākas arī maksāt, turklāt ilgtermiņā. Man ir aizdomas, ka vieglums, ar kādu tiek piedāvāta šī reforma, ir skaidrojams tikai ar to, ka tā neskar priekšlikuma izteicēju intereses.

Tāpēc man ir vairāki priekšlikumi, kurus aicinu ieviest vienlaikus ar oficiālajām mācību grāmatām. Pirmkārt, aizliegt partijām pasūtīt politiskās reklāmas privātām aģentūrām. Izveidot pie Izglītības ministrijas vienu oficiālo Valsts reklāmas aģentūru, kura ne biežāk kā reizi četros gados rīkos reklāmas plakātu, videoklipu, bukletu un balonu konkursu. Iesniegtos materiālus vērtē Mākslas akadēmijas profesori. Konkursa uzvarētāja izveidotie materiāli bez maksas ir pieejami internetā (reklāmu autoriem, protams, būs jāatsakās no autortiesībām), un partijas savās kampaņās var izmantot tikai šos materiālus. Tādā veidā tiks atrisināta gan partiju finansējuma, gan nevienlīdzīgas konkurences problēma.

Otrkārt, augstākajām valsts amatpersonām, Saeimas deputātiem un valsts ierēdņiem ieviest formas tērpu. Atjaunot uzņēmumu Rīgas modes, kurš izstrādās jauno Tautas kalpa uniformu. Reformas sākumā ieviest vienota stila gaumīgas kaklasaites visiem deputātiem, ministriem, viņu valsts un preses sekretāriem. Pirms tam veikt pētījumu, kādu naudas summu amatpersonas tērē kaklasaitēm, un par šo summu samazināt viņu algas vai prezentācijas izdevumu piemaksas, jo turpmāk viņiem kaklasaites vairs nebūs jāpērk. Pakāpeniski, bet konstruktīvi reformēt arī uzvalku un kostīmu valkāšanas paradumus. Vienota uniforma disciplinēs un palīdzēs koncentrēties darbam.

Man ir arī citi priekšlikumi, bet tos nosūtīšu prezidentam, jo viņš, protams, ir vienīgais, uz kuru šajā valstī vēl var paļauties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?