Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

XXII gadsimta valoda. Jāsāk mācīties

Ja uz katra ķīnieša rēķina gada laikā izdotos nopelnīt kaut vienu dolāru - šī sapņainā frāze apspēlēta ne vienā vien rietumu pasaules biznesa žurnālā. Un ne bez pamata. Kļūdama par otro bagātāko pasaules valsti un apņēmīgi tuvodamās pirmās pozīcijas īpašniecei ASV, Ķīna kļūst par aizvien iekārojamāku tirgu uzņēmējiem visos pasaules nostūros. 1,3 miljardi potenciālo pircēju pakāpeniski kļūst bagātāki, solot pasakainu peļņu ikvienam, kuram izdosies «pieradināt» ķīniešus.

Taču ķīniešiem ir pavisam citi nodomi. Viņi, apzinājušies savu spēku, audzē ietekmi starptautiskajā arēnā.

Maks piebriest

Šovasar Ķīna apsteidza savus principiālos konkurentus japāņus, kļūstot par otro bagātāko valsti pasaulē. Vēl pirms pieciem gadiem Ķīnas iekšzemes kopprodukts bija knapi puse no Japānas IKP. Tiesa, «Austrumu drakona» izrāviens bija neizbēgams, jo tā ir milzīga valsts. Ja parēķina IKP uz vienu iedzīvotāju, tad Ķīnā tas ir ļoti zems - 13 reižu zemāks nekā ASV.

Tas gan netraucē valsti apjomīgos līdzekļus likt lietā savas ietekmes stiprināšanai. Starp citu, pateicoties Ķīnai, globālā ekonomiskā krīze nebija tik sāpīga, kāda varēja būt, ja nebūtu šī vilcējspēka.

«Tā izrāda lielu ietekmi uz globālo ekonomiku un kļūst dominējoša Āzijā,» Ķīnas lomu laikrakstam The New York Times raksturo Kornela universitātes tirdzniecības politikas profesors Ešvars Prasads, «daudzas citas ekonomikas šļūc uz Ķīnas svārku malas, un tas ir ievērojams notikums ekonomikai ar tik zemu IKP uz vienu iedzīvotāju».

Pekina arī lielā mērā iespaido globālo dialogu par tādām lietām kā valūtu starptautiskajā tirdzniecībā, un tās balss svars pieaug arī diplomātijā. Pat ziņu plūsmā Ķīna ir «atvēzējusies» ne pa jokam. Kamēr rietumu pasaules ziņu aģentūras apcērp tēriņus, Ķīnas valstij piederošā Siņhua nolēmusi palielināt ārvalstu biroju skaitu no 120 līdz 200 un aiz robežām nodarbināt 6000 žurnālistu. «Siņhua ziņu abonēšanas maksa mērāma piecciparu skaitļos salīdzinājumā ar vismaz sešiem cipariem par līdzīgu produktu AP, Reuters un AFP piedāvājumā,» raksta žurnāls Newsweek, «klientiem, kuri nevar atļauties pat to, Siņhua palīdzības programma piedāvā visu - saturu, aprīkojumu un tehnisko atbalstu - par brīvu.»

Paldies krīzei

Ķīnas loma pasaulē pieauga pašreizējās globālās ekonomiskās krīzes laikā, kad uz tās pieprasījuma rēķina daudziem uzņēmumiem izdevās izdzīvot un pat nopelnīt. Saprotams, ka citi uz viņiem skatās ar skaudīgu aci un kaļ plānus iekļūt Ķīnas tirgū. Lai to izdarītu, nākas kontaktēties ar ķīniešiem, un neapšaubāmi labākus panākumus nodrošina ķīniešu valodas zināšanas.

Visizplatītākais ir tā dēvētais mandarīnu jeb Pekinas dialekts, kuru māca skolās visā valstī. Tātad to lieto aptuveni miljards iedzīvotāju. Starptautiski plaši izmantotā angļu valoda tai spēj turēties līdzi tikai tāpēc, ka ir otrā oficiālā valoda bijušajā Anglijas kolonijā Indijā.

Ķīniešu valodas pasniedzēji apgalvo, ka rietumniekiem ir pa spēkam iemācīties šķietami sarežģīto valodu. «Jārēķinās tikai ar to, ka, mācoties runāt ķīniski, analoģiju atrašana un intuitīva valodas izjūta nāks vēlāk, nekā mācoties indoeiropiešu saimes valodas,» Dienai paskaidro Rīgas Stradiņa universitātes Konfūcija centra ķīniešu valodas pasniedzēja Una Aleksandra Bērziņa. Viņa iedrošina potenciālos skolēnus, sakot, ka valodas fonētiskā uzbūve nav sarežģīta un nav jāuztraucas par mēles mežģīšanos.

Loma pieaugs

ANO aplēses rāda, ka tuvākā pusgadsimta laikā Ķīna varētu kļūt par ietekmīgāko valsti pasaulē.

Ap to laiku būs ievērojami pieaugusi arī ķīniešu valodas loma. Rietumu uzņēmēji, kuri gribēs strādāt austrumu lielvalstī, mācīsies ķīniski, taču maz ticams, ka tā būs pārņēmusi angļu valodas funkcijas diplomātijā, sarunā ar The New York Times prognozēja Masačūsetsas Tehnisko zinātņu institūta globālās ekonomikas eksperts Lesters Turovs. Viņš netic, ka ASV un Eiropas skolās kā obligātais mācību priekšmets tiks ieviesta ķīniešu valoda un ka ķīniešu un indiešu uzņēmēju sarunās komunikācijai tiks izmantota angļu valoda.

Par tālāku nākotni viņš neņemas spriest. Taču, ja ķīniešu ekspansija turpināsies, XXII gadsimts sāksies viņu zīmē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?