Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Zālītes dūmi no Dāni jas pāragri

Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā drīzumā varētu tikt legalizēta marihuāna - pārliecinošs vairākums pilsētas pašvaldības deputātu nobalsoja par labu iecerei, ka «zāli» varēs legāli tirgot valsts monopola kontrolētos veikalos, ziņojis britu tabloīds The Daily Telegraph. Nesen šo ziņu pārtvēra arī Latvijas mediji, tomēr izrādās - baumas ir stipri pārspīlētas. «Ir bijusi tāda diskusija, bet šādiem plāniem nav nekādas nopietnas politiskās aizmugures,» sarunā ar Dienu norādīja Dānijas vadošā laikraksta Politiken iekšlietu ziņu redaktors Bo Sendergords.

Latvijā, par spīti dažu aktīvistu centieniem, politiskā līmenī diskusija par marihuānas legalizāciju nav izraisījusies. Kaut gan polittehnologs Jurģis Liepnieks aktīvi iestājas par to un portālā Puaro.lv pat izveidota speciāla šim jautājumam veltīta sadaļa, dzirdīgas ausis politiķu aprindās šajā jautājumā viņš nav atradis. Vēl jo vairāk - Saeimas deputāts narkologs Jānis Strazdiņš (ZZS) laikrakstam Neatkarīgā Rīta Avīze kategoriski norādījis - Latvija ir solījusi nekad nelegalizēt marihuānu.

Marihuānas problēma Dānijā ir īpaši aktuāla Kopenhāgenas Kristiānijas rajonā jau gadu desmitiem pastāvošās hipiju komūnas dēļ. Aptuveni pirms 40 gadiem bijušajās armijas barakās nelegāli ievākušies miera un brīvības cienītāji nekad nav īpaši slēpuši savu aizraušanos ar zālīti. Kristiānijā, par spīti itin regulāriem policijas reidiem, joprojām visai atklāti tiek tirgota gan marihuāna, gan hašišs, skaidro B. Sendergords.

Redzēdama, ka spēka lietošana tikt galā ar problēmu nepalīdz, pilsētas pašvaldība jau pirms vairākiem gadiem ķērās pie alternatīvām metodēm. «Mēs domājam par 30 vai 40 valsts tirdzniecības vietām. No kā jauniešiem labāk pirkt marihuānu - no narkodīlera, kurš grib, lai viņi lieto vairāk, pērk stiprākas narkotikas, vai arī no valsts darbinieka?» Kopenhāgenas mēru sociālajos jautājumos Mikelu Varmingu citē The Daily Telegraph.

Pašvaldība pirmoreiz marihuānu centās legalizēt jau 2009. gadā, bet tai vienai pašai šādu pilnvaru nav, un toreiz valstī pie varas esošā labējā koalīcija kreisi noskaņotās pašvaldības iniciatīvu noraidījusi, Dienai paskaidroja B. Sendergords. Viņš prāto, ka jautājuma aktualizēšanās skaidrojama ar to, ka pēc nesenajām vēlēšanām valstī pie varas nākusi kreisi noskaņota valdība un Kopenhāgenas pašvaldība cer uz labvēlīgāku tās attieksmi pret savu ieceri.

Tāpēc 2011. gada novembrī Kopenhāgenas pašvaldībā atkal noticis balsojums, kurā iecere pārliecinoši atbalstīta ar 39 balsīm «par» un tikai deviņām «pret». Kaut gan The Daily Telegraph paredz, ka līdz ar to Dānijas parlamentam 2012. gada sākumā būs jābalso par šo jautājumu, B. Sendergords norāda, ka tā nebūt nav. «Protams, iespējams, ka šāds punkts parlamenta darba kārtībā var tikt iekļauts. Tam pietiktu kaut vai ar viena paša deputāta ierosinājumu, un vairāki politiķi ir izteikušies, ka par šo jautājumu varētu debatēt. Tomēr no valdošās koalīcijas nav bijuši nekādi signāli, ka tā atbalstītu marihuānas legalizāciju, un, ja balsojums notiktu, legalizācijas atbalstītāji, visticamāk, iegūtu ļoti mazu atbalstu,» skaidro žurnālists.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?