Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Zatlers no sarkanās līnijas neatsakās

Pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu Zatlera Reformu partija ceturtdien ne par matu nebija kļuvusi pielaidīgāka attieksmē pret Zaļo un Zemnieku savienību, kuras atbalsts varētu būt nepieciešams ar Eiropas finanšu stabilizāciju saistīto Lisabonas līguma grozījumu ratifikācijai. Nodrošināt tai divu trešdaļu balsu vairākumu vispirms ir premjera Valda Dombrovska un viņa pārstāvētās Vienotības uzdevums, taču, līdzīgi kā dienu iepriekš V.

Dombrovskis, ZRP līderis Valdis Zatlers ceturtdien uzsvēra, ka tas ir valsts interešu jautājums, uz kuru nevar raudzīties atkarībā no tā, vai partija ir valdībā vai opozīcijā.

Uz telekompānijas LNT vairākkārt atkārtoto jautājumu, vai Vienotība gadījumā nevēlas pieradināt ZRP pie Zaļo un Zemnieku savienības, V. Zatlers atbildēja: «Mēs neesam nekādi mājdzīvnieki, kurus var pieradināt.» Viņš saredz atšķirību starp ZRP un Vienotību, kura bijusi koalīcijā ar oligarhu partijām, un tai varbūt vajagot laiku, lai pierastu, ka visi partneri ir par tiesiskumu. Inese Lībiņa-Egnere žurnālistiem sacīja, ka pie ZZS neesot jāpieradina, jo viņi jau ir labi zināmi un kā kolēģi - sirsnīgi. ZRP un ZZS frakcijas Saeimā atrodas vienā stāvā. Tajā pašā laikā ZRP esot konsekventa un no sarkanās līnijas neatteiksies, jo «mēs vēlamies atbrīvoties no oligarhu politiskās varas» un strādāt bez oligarhu ietekmes uz valdību, atkārtoja V. Zatlers. Viņaprāt, no šīs ietekmes jātiek vaļā uz visiem laikiem, bet par valstiski svarīgiem jautājumiem ir jārunā ar visiem 100 deputātiem.

Uzsvaru no valsts valodas jautājuma un 18. februārī iespējamā referenduma uz Eiropas lietām Vienotība negaidīti pārlika pagājušajā sestdienā partijas domes sēdē. Citu politisko spēku politiķi to tā arī novērtēja kā vēlmi mainīt akcentus, novēršot uzmanību no tautas nobalsošanas un tās radītās spriedzes sabiedrībā. Taču Valsts prezidenta Andra Bērziņa tikšanās ar partijām Rīgas pilī, kas turpināsies nākamajā nedēļā, liecina, ka šie ar ES aktualitātēm saistītie Latvijas iekšpolitiskie jautājumi patiešām ir svarīgi. Sarunās vienlaikus tiek runāts arī par Nacionālo attīstības plānu un Eiropas daudzgadu budžeta perspektīvu, kas saistīta ar Latvijas iespējām panākt taisnīgākus tiešmaksājumus lauksaimniekiem un sev labvēlīgāku kohēzijas politiku. V. Zatlers, līdzīgi kā V. Dombrovskis, uzsvēra, ka Latvija nedrīkst kavēt Lisabonas līguma ratifikāciju, lai pēc tam neapgrūtinātu sarunas par minētajām interesēm. Lūgts vērtēt viedokli, ka šā līguma ratifikācija nemaz nav tāda aktualitāte, V. Zatlers atbildēja - citās valstīs šis jautājums tiek uztverts kā pašsaprotams, tāpēc arī par to nav tādu diskusiju. Iepriekš bija izskanējušas prognozes, ka ar ZRP prezidentam varētu būt visgrūtākās sarunas, bet pēc tikšanās V. Zatlers uzteica A. Bērziņu, jo viņa iesaistīšanās varētu būt ļoti nozīmīga, lai politiķi pieņemtu atbildīgus lēmumus. ZRP līderis arī apgalvoja, ka ar prezidentu viņam un kolēģiem esot viedokļu saskaņa. No ZRP uz Rīgas pili kopā ar V. Zatleru bija atnākusi I. Lībiņa-Egnere, Zanda Kalniņa-Lukaševica, Vjačeslavs Dombrovskis, Edmunds Demiters.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?