Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

ZM mudina savlaicīgi rūpēties par Lubāna ezeru

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) šodien sasaucis Krīzes vadības padomes (KVP) ārkārtas sēdi saistībā ar situāciju Lubāna ezerā. Sēde sasaukta pēc Zemkopības ministrijas lūguma, lai izskatītu tās sagatavoto informāciju par nacionāla mēroga plūdu draudu izraisošu situāciju Lubāna ezera dienvidaustrumu dambī un priekšlikumiem par nepieciešamo operatīvo rīcību to novēršanā, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses pārstāve Inga Vetere.

ZM skaidro, ka Lubāna ezera dienvidaustrumu dambis ir kritiskā stāvoklī, arī citas Lubānas zemienes hidrotehnisko būvju kompleksa hidrotehniskās būves nav atbilstoši uzturētas līdzekļu trūkuma dēļ. Tādēļ dienvidaustrumu dambja iespējamās avārijas gadījumā var iestāties ķēdes reakcija, un var ciest arī citas ar ezeru saistītās būves, iespējami ne tikai lauksaimniecības zemju applūšanas riski, bet rodas papildu draudi arī zemāk esošajām teritorijām Aiviekstes upes un Daugavas krastos, tostarp VAS Latvenergo piederošajiem Aiviekstes HES un tālāk Daugavas HES kaskādei. Latvenergo gan noliedz, ka šāda teorētiska ūdens masu ieplūšana HESus ietekmē.

ZM ministrija norāda, ka ar tās rīcībā esošajiem līdzekļiem problēmu var risināt ne ātrāk kā 2014. gadā, tomēr problēma ir pārāk akūta, un tai ir nepieciešams tūlītējs risinājums. Efektīvākais risinājums, kas paver iespēju novērst avārijas draudus, nesagaidot nacionāla mēroga plūdus Lubāna ezera dienvidaustrumu dambja pārrāvuma gadījumā, ZM ieskatā ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rīcībā patlaban esošo finanšu instrumentu izmantošana.

Kā pastāstīja Madonas novada Ošupes pagasta pārvaldes vadītājs Aigars Šķēls, vairāki pavasari pierādījuši to, ka Lubāna ezerā slūžas ir savu laiku nokalpojušas un situācija ar katru gadu pasliktinās. 2010. gada pavasarī Madonas novadā applūda apmēram 100 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes. Kā uzskata A. Šķēls, pāris grants kravu nevar uzlabot slūžu stāvokli, tām nepieciešama skenēšana, lai konstatētu, cik nopietni ir slūžu bojājumi. Ja plūdos dambis tiks pārrauts, situāciju nebūs iespējams kontrolēt. Lai arī bojātās slūžas atrodas Rēzeknes novada pusē, avārija ietekmētu arī Madonas novadu. Kā lēsa A. Šķēls, slūžu remontam nepieciešami nopietni ieguldījumi.

Situācija ar Lubāna ezera dambjiem ir ļoti slikta, kritiskajās vietās tā jārisina līdz nākamā gada pavasara paliem, taču pašlaik par nacionālā mēroga katastrofu runāt nav pamata, saka Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs. Viņš pauda viedokli, ka ir ļoti labi, ka patlaban tika pievērsta uzmanība šai situācijai, taču tas notiekot ar ažiotāžas pieskaņu, jo patlaban ūdens līmenis Lubāna ezerā ir samazinājies, tāpēc nebūtu pamata runāt par nacionāla mēroga katastrofu. Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs arī sacīja, ka šāda situācija Lubāna ezerā esot veidojusies pēdējos 15 gados, - tās novēršana prasa lielus izdevumus, ko šim mērķim nebija iespējas atvēlēt. Patlaban veikt darbus, lai šo situāciju novērstu, būtu lētāk, nekā pēc tam cīnīties ar plūdu sekām, uzsvēra M. Švarcs, tāpēc ir pozitīvi, ka Lubāna ezeram uzmanība tiek pievērsta jau tagad.

LETA

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?