Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Zviedrijā politiķiem liek atbildēt par saviem solījumiem

Divas nedēļas pirms Saeimas vēlēšanām pie balsošanas urnām dosies arī Zviedrijas vēlētāji, jo 19. septembrī zviedriem būs iespēja izlemt, kas turpmākos četrus gadus pārvaldīs viņu valsti. Lai gan dažas priekšvēlēšanu kampaņas tēmas ir līdzīgas (ekonomikas izaugsmes veicināšana, bezdarba mazināšana), brīžiem var rasties iespaids, ka Latviju un Zviedriju šķir ne tikai Baltijas jūra, bet arī nepārvarams politiskās kultūras atšķirību bezdibenis.

Kamēr pie mums uz ministru amatiem uzdrošinās pretendēt apšaubāmas reputācijas politiķi, kuri jau gadiem ilgi tiek turēti aizdomās par valsts naudas izsaimniekošanu, Zviedrijā daudziem ir šaubas, vai premjera amatu drīkst ieņemt sieviete, kura pirms 15 gadiem par valsts naudu nopirkusi pāris šokolāžu un autiņbiksīšu saviem bērniem.

Kamēr mūsu partijas steidzas papildināt sarakstus ar populāriem aktieriem, mūziķiem un svarcēlājiem, kas par labu samaksu gatavi četrus gadus atsēdēt Saeimā, zviedru politiķu balsī jūtama patiesa aizrautība par savu darbu. «Es degu par Zviedrijas tautu. Būt deputātei man nozīmē stimulējošu darbu, smagu un aizrautīgu ikdienas nodošanos tautas labā, nepārtrauktu mācīšanos un pilnveidošanos,» Dienai stāsta Riksdaga deputāte Anna Kēniga-Jerlmīra.

Bloku cīņa

Zviedrijā augusī latviete Linda Freimane atzīst, ka abu valstu politiskās vides salīdzinājums nav par labu Latvijai. «Paskatoties politiskās diskusijas Zviedrijas televīzijā un salīdzinot ar priekšvēlēšanu kampaņu Latvijā, var uznākt depresija. Zviedrijā visi jautājumi tiek izdiskutēti pēc būtības,» secina L. Freimane. Pēc viņas domām, Zviedrijas vēlētājiem ir plašas izvēles iespējas, jo ir skaidrs partiju piedāvājums dažādās jomās: par pensijām, nodokļu politiku u. c. Partiju programmas ir detalizētas, nevis izplūdušas kā Latvijā. «Zviedru vēlētājiem ir skaidrs, ka tas, ko politiķi viņiem apsolījuši, ievēlēšanas gadījumā tiks izpildīts.»

Viena tendence abu valstu politikā tomēr ir kopīga: gan Zviedrijā, gan Latvijā pēdējos gados pastiprinājies partiju konsolidācijas process, jo līdzīgu uzskatu politiķi sapratuši, ka pie varas var nokļūt ar vienošanos, nevis šķelšanos. Agrāk zviedru partijas cīnījās katra par sevi, taču šajās vēlēšanās zviedriem ir iespēja izvēlēties vienu no diviem spēcīgiem blokiem: labējais bloks, kura līderis ir tagadējais Zviedrijas premjers Frēdriks Reinfelts, apvieno četras partijas, savukārt kreiso blokā apvienojušās trīs partijas ar sociāldemokrātu līderi Monu Sālinu priekšgalā. Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka mēnesi pirms vēlēšanām nedaudz lielāks atbalsts ir labējo blokam, kas var cerēt uz 48% balsu, savukārt par kreisajām partijām plāno balsot 45% vēlētāju.

Sacenšas vairāksolīšanā

Valdošās koalīcijas partijas lepojas, ka Zviedrijai bez lieliem zaudējumiem izdevies pārvarēt krīzes sekas. Zviedrijas budžeta deficīts ir mazākais Eiropas Savienībā, iekšzemes kopprodukts šogad varētu palielināties gandrīz par 4%. Zviedru bankas Swedbank un SEB spējušas atgūties pēc Baltijas tirgū piedzīvotā izbīļa un sākušas strauju izaugsmi. «Mēs esam pierādījuši, ka pratām izvest valsti no recesijas,» laikrakstam The Wall Street Journal stāsta Zviedrijas finanšu ministrs Anderss Borgs.

Priekšvēlēšanu gaisotnē zviedru partijas var sacensties vairāksolīšanā, jo vairs nav jāraizējas par valsts budžeta aizlāpīšanu. Latvijā pensionāri baidās, ka pēc vēlēšanām tiks apcirptas viņu pensijas, bet Zviedrijā gan valdošās partijas, gan opozīcija sola palīdzēt pensionāriem, samazinot nodokļus, ar kuriem tiek apliktas pensijas.

Tomēr arī Zviedrijā nebūt ne visiem dzīve rādās rožainā gaismā, jo gandrīz pusmiljons cilvēku ir bez darba. Reģistrētais bezdarba līmenis ir 9,5%, turklāt zviedru jauniešu vidū bez darba ir aptuveni 25%. Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka zviedru vēlētājus visvairāk uztrauc tieši bezdarba problēma. Politiķi apgalvo, ka pēc vēlēšanām darīs visu iespējamo, lai radītu jaunas darbvietas. «Es neatbalstu bezdarbnieku, kurš vienkārši atguļas dīvānā un pieprasa lielas kompensācijas. Es iestājos par to, lai tiktu samazināts bezdarbs, lai cilvēkiem ir stimuls un motivācija strādāt,» uzsver A. Kēniga-Jerlmīra.

Zviedrijā vēlētāju aktivitāte tradicionāli ir diezgan augsta (virs 80%); arī šoreiz partijas mudina zviedrus izmantot savas tiesības un doties balsot. Priekšvēlēšanu kampaņu atdzīvinājis neparasts jaunums - politiskā reklāma televīzijā, kas līdz šim Zviedrijā bija aizliegta. Partijas labprāt izmanto šo iespēju uzrunāt vēlētājus, lai gan parasti vairāk paļāvušās uz reģionālo presi un vides reklāmu.

Laiks rādīs, vai piepildīsies skeptiķu bažas par TV reklāmas kaitīgo ietekmi, kas padara vēlēšanu kampaņu seklāku. Tomēr maz ticams, ka zviedru vēlētāji kļūs mazāk prasīgi pret saviem politiķiem. «Grūti iedomāties, ka Zviedrijā uz deputāta amatu pretendētu kāds, kurš apsūdzēts smagos noziegumos,» spriež L. Freimane.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Zviedrijas vēlētāji maksā augstākos nodokļus pasaulē, tāpēc no politiķiem tiek prasīta nevainojama reputācija. Pašlaik uz premjera amatu pretendē Mona Sālina, kuras politisko karjeru 1995. gadā gandrīz izbeidza tas, ka viņa izmantoja valsts piešķirto kredītkarti privātiem pirkumiem, piemēram, šokolādes iegādei. M. Sālina solīja atmaksāt visus tēriņus, tomēr bija spiesta aiziet no vicepremjeres amata. Zviedrijas politiķu ētikas standartus savulaik apliecināja arī latviešu izcelsmes tieslietu ministre Laila Freivalde (attēlā). Viņa atkāpās no amata, jo tika kritizēta par dzīvokļa privatizāciju. Tas bija likumīgs darījums, bet pašvaldības dzīvokļu privatizācija bija pretrunā sociāldemokrātu politikai. Arī no tagadējās F. Reinfelta valdības nācies aiziet vairākiem ministriem, piemēram, viena no ministrēm atkāpās par aplokšņu algas maksāšanu savu bērnu auklēm, bet cita ministre amatu zaudēja par izvairīšanos no obligātās Zviedrijas TV abonēšanas maksas

Moderna kampaņa

Zviedrijā šajās vēlēšanās pirmoreiz atļauta politiskā reklāma televīzijā, tomēr partijas izmanto arī citus paņēmienus vēlētāju uzrunāšanai. Zviedru politiķi mācījušies no ASV prezidenta Baraka Obamas un kampaņā aktīvi izmanto sociālos tīklus. Par svarīgu rīku kļuvis mobilais tālrunis, piemēram, labējo partiju koalīcija vēlētājiem piedāvā kopīgu iPhone aplikāciju

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?