Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

TTT Rīga basketbolistes FIBA Eirolīgā uzvar spēcīgo Fenerbahce komandu

Latvijas čempionvienība sieviešu basketbolā TTT Rīga ceturtdien Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgas mačā savā laukumā ar rezultātu 68:64 (16:11, 18:13, 12:22, 22:18) uzvarēja spēcīgo Turcijas klubu Stambulas Fenerbahce.

TTT Rīga komanda sešās spēlēs izcīnījusi četras uzvaras un B grupā ieņem augsto otro vietu.

Latvijas vienībā rezultatīvākā ar 23 punktiem bija amerikāniete Šeja Pedija, 15 punkti bija Katei Karlīnai Krēsliņai, bet desmit punktus guva Gunta Baško.

Viešņām 17 punktus iemeta ASV basketboliste Kelsija Plama, bet desmit punkti un 11 atlēkušās bumbas bija baltkrievietei Anastasijai Veramejenkai.

Rīdzinieces spēles pirmajās divarpus minūtēs nespēja iekarot pretinieču grozu, bet pēc tam guva piecus punktus pēc kārtas un panāca 5:1, pirmās ceturtdaļas turpinājumā iekrājot piecu punktu pārsvaru. Spēles otrajā nogrieznī TTT Rīga palielināja savu vadību, ceturkšņa vidū Baško ar diviem tālmetieniem panākot jau desmit punktu pārsvaru (25:15). Turpinājumā tika panākts 15 punktu pārsvars, bet pirmais puslaiks noslēdzās ar desmit punktu handikapu - 34:24.

Trešajā ceturtdaļā pēc septiņi punktu izrāvienam viešņas pietuvojās līdz divu punktu deficītam, bet vēlāk panāca neizšķirtu, ar līdzvērtīgu rezultātu noslēdzoties arī mača ceturksnim (46:46). Fenerbahce turpināja lauzt cīņas gaitu, bet, tuvojoties ceturtās ceturtdaļas vidum, Krēsliņa iemeta divus tālmetienus un nodrošināja plus sešu punktus (54:48).

Vēlāk vēl pa trejacim iemeta Ieva Pulvere un Pedija, kura divas minūtes pirms pamatlaika beigām panāca 64:56. Kad līdz pamatlaika beigām bija palikušas 11 sekundes, pretinieces pietuvojās līdz divu punktu deficītam, taču otrā laukuma galā Pedija aukstasinīgi realizēja divus soda metienus un panāca 68:64 - rezultātu, ar kādu vēlāk noslēdzās spēle.

Vienībām šī bija sestā spēle grupu turnīrā, kamēr jau divi mači šīs grupas ietvaros notika trešdien - Aijas Putniņas pārstāvētā Spānijas čempione Salamankas Perfumerias Avenida savā laukumā ar rezultātu 56:58 piekāpās Krievijas klubam Kurskas Dinamo, bet Francijas klubs Šarlevilmezjēras Flammes Carolo savu skatītāju priekšā ar 73:68 pieveica Pirejas Olympiakos no Grieķijas.

Savukārt šodien B grupā cits Ungārijas klubs Šopronas Uniqua viesos ar rezultātu 66:56 (18:15, 20:12, 14:12, 14:17) pārspēja Turcijas vienību Antākijas Hatay.

B apakšgrupas kopvērtējumā pirmā ar uzvarām visās sešās spēlēs ir Kurskas Dinamo, kam ar četriem panākumiem seko TTT Rīga, bet pie trim uzvarām tikušas Stambulas Fenerbahce, Salamankas Perfumerias Avenida, Šopronas Uniqua un Šarlevilmezjēras Flammes Carolo vienības, kamēr divi panākumi ir Antākijas Hatay. Savukārt Pirejas Olympiakosbasketbolistes ir zaudējušas visās sešās spēlēs.

Labākās četras vienības cīnīsies Eirolīgas izslēgšanas sacensībās, kamēr piekto un sesto vietu ieguvējas sezonu turpinās FIBA Eirokausa ceturtdaļfinālā.

TTT Rīga Eirolīgas pirmajā mačā cienījami ar 69:70 piekāpās Kurskas Dinamo, bet otrajā duelī negaidīti ar 77:74 pārspēja spēcīgo Hatay. Savukārt trešās kārtas spēlē rīdzinieces ar 56:68 piekāpās "Perfumerias Avenida", bet pēc tam ar 93:62 tika sagrauta Flammes Carolo. Visbeidzot pagājušajā nedēļā rīdzinieces guva trešo uzvaru turnīrā, jo viesos ar 70:51 apspēlēja Olympiakos.

Tikmēr Fenerbahce pirmajās piecās spēlēs arī guvusi trīs uzvaras. Vispirms ar 63:54 tika pieveikta Olympiakos, pēc tam ar 82:88 pagarinājumā nācās piekāpties Perfumerias Avenida, bet trešajā cīņā ar 69:67 pieveikta Uniqua. Ceturtās kārtas spēlē Turcijas komanda ar 63:64 piekāpās Kurskas Dinamo, kamēr pagājušajā nedēļā ar 87:74 uzvarēja Hatay.

Kā Rīgas kluba mājaslapā norādīja komandas galvenais treneris Mārtiņš Zības, Fenerbahce ir komanda ar ambīcijām uzvarēt Eirolīgā vai vismaz spēlēt finālčetriniekā.

"Pagājušajā gadā, pirmo reizi septiņu sezonu laikā neiekļūstot finālčetrinieka sacensībās, klubā notika lielas pārmaiņas - mainījās gan treneris, gan spēlētājas. Komandā ir Itālijas divas labākās spēlētājas, Baltkrievijas labākā basketboliste, četras amerikānietes, tai skaitā divas ar Čehijas un Francijas pasēm. Ierindā ir arī viena no Turcijas izlases ikonām Birsela Vardarli," norādīja Zībarts.

Šis Stambulas klubs dibināts 1907.gada 3.maijā, bet sieviešu basketbola komanda - 1954.gadā. Fenerbahce vārds apzīmē vēsturisku Stambulas apkaimi pilsētas Āzijas daļā un radies no Marmaras jūras krastā uzceltas bākas.

Fenerbahce sieviešu komanda Eirokausos spēlē no 1992.gada, kamēr Eirolīgā - no 2006. gada. Komanda sešus gadus pēc kārtas sasniedza finālčetrinieku (2012-2017), kā arī ir trīskārtēja Eirolīgas vicečempione (2013, 2014, 2017).

Stambulas komanda 13 reizes uzvarējusi Turcijas čempionātā (1999, 2002, 2004, 2006-2013, 2016, 2018), pa 11 reizēm izcīnījusi Turcijas kausu un Prezidenta kausu. Kluba rindās par Turcijas čempionēm kļuva Anete Jēkabsone-Žogota (2011), Zane Teilāne, Elīna Dikeulaku (2012) un Ieva Kubliņa (2013).

Latvijas komandas mērķis ir iekļūt labāko sešiniekā starp grupas astoņām komandām. Labākās četras vienības cīnīsies izslēgšanas sacensībās, kamēr piekto un sesto vietu ieguvējas sezonu turpinās FIBA Eurokausa ceturtdaļfinālā.

TTT Rīga oktobrī pēc astoņu gadu pārtraukuma atgriezās Eirolīgas pamatturnīrā, jo kvalifikācijā divu maču summā pārspēja Anetes Šteinbergas pārstāvēto Itālijas klubu Venēcijas Umana Reyer.

Eirolīgas A grupā cīnās Jekaterinburgas UGMK, Nadežda/Čukurova (abas - Krievija), Prāgas ZVVZ USKA (Čehija), Bourges Basket (Francija), Brenas Etixx Mithra Castors (Beļģija), Skio Familia (Itālija), Polkovices CCC (Polija) un ESBVA (Francija).

TTT Rīga Eirolīgā iepriekšējo reizi spēlēja no 2007. līdz 2011.gadam. Nevienā no četrām sezonām Latvijas komandai neizdevās izkļūt no apakšgrupas.

TTT Rīga sastāvs 2018./2019.gada Eirokausu sezonai:

Dita Rozenberga, Ieva Kūlīte, Gunta Baško, Karlīne Pilābere, Šeja Pedija, Aija Brumermane, Ieva Pulvere, Aivija Slotere, Kristīne Vītola, Kate Krēsliņa, Baiba Eglīte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi