Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Eiropas Komisija pārbaudīs iespējamos Motorola pārkāpumus FRAND patentu pielietojumā

Eiropas Komisijas Konkurences komisāra Hoakina Almunjas brīdinājumi Motorola un Google bijuši vairāk ievads tālākai izmeklēšanai, nekā brīdinājums – ir uzsākta izmeklēšana par standartos iekļauto patentu izmantošanu neatbilstoši FRAND.

Kā jau ziņojām iepriekš, Microsoft un Apple sūdzējās Eiropas Komisijā par to, ka Motorola Mobility uzstāda nesamērīgas un ar FRAND licencēšanas principiem nesavietojami augstas prasības par kompānijai piederošo un ETSI standartos iekļautajiem patentiem 2G un 3G sakaros un H.264 video kodekā. Motorola prasa 2,25% par katru pārdoto telefonu un datoru.

Ilustrācijai Microsoft norāda, ka bez Motorola piederošajiem 50 H.264 standartā ietvertajiem patentiem kodekā ir vēl 2300 patentu, par kuriem visiem kopā ir jāmaksā tikai 0,00002 %, proti, 2 centi uz 1000 lielu ietirgojumu. Šādi tiek pamatota prasība EK izskatīt, vai Motorola nepārkāpj ETSI dotos solījumus licencēt patentus uz FRAND principu (Fair, Reasonable, and Non-Discriminatory terms) bāzes.

Motorola (un tās nākamais saimnieks – Google) šos standartos iekļautos patentus vēlas izmantot patentu karā ar konkurējošajām kompānijām. Gadījumā, ja šāda prakse tiks atzīta par nepieņemamu, kompānijai var draudēt sods līdz par 10% apmērā no tās pasaules gada apgrozījuma, kas, saprotam, ir milzīga summa. Otrs zaudētājs šāda iznākuma gadījumā būs Google, kura iegādājās (process drīzumā tiks noslēgts) Motorola Mobility par 12,5 miljardiem dolāru, lielā mērā tieši patentu portfeļa dēļ.

Jau tobrīd nozares speciālisti apšaubīja pirkuma lietderību, norādot, ka Motorola portfelī ir novecojuši un FRAND ierobežoti patenti, kas ir derīgi zināmas licences naudas saņemšanai, taču ne kā stratēģiskais ierocis patentu karā, ar kuru būtu iespējams panākt pretinieku produktu izplatīšanas aizliegumu vai līdzīga svara uzvaras.

Google, saprotams, nostājas Motorola pusē un uzskata, ka prasītā samaksa ir semērīga, pie tam kompānijai daudz kas esot sakāms par konkurentu izmantotajām metodēm patentu karā.

Kā zināms, Microsoft samērā veiksmīgi piespiež Android nometnes ražotājus maksāt licences naudu par Android izmantotajiem kompānijas patentiem (ar domu, ka pienāks brīdis, kad bezmaksas Android kļūs dārgāks par Windows Phone un ražotāji pārsēdīsies Microsoft laivā), bet Apple ir noskaņota vēl agresīvāk, jo kompāniju interesē nevis nauda, bet gan, appleprāt, nekaunīgi kopēto un zagto produktu tirdzniecības aizliegumi un līdzīga smaguma pakāpes soļi.

Plašāks patentu speciālista Floriana Millera komentārs ŠEIT>

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 27.09.2024.

Ķīnieši viltot porcelānu iemācījās 5000 gadu pirms porcelāna izgudrošanas Eiropā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko