Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Microsoft prezentē Surface planšeti

Šorīt agri no rīta (1:30 AM pēc mūsu laika) Microsoft Losandželosā prezentēja Surface planšetes.

Surface – kas tas tāds? Surface ir Microsoft izstrādāta un ražota planšete ar Windows 8 (Intel) un Windows RT (ARM) operētājsistēmu. Surface būs divu tipu – ar ARM procesoru (ziņo, ka tas būs NVIDIA Tegra 3+) un ar x86 Intel Core procesoru.

ARM planšete tirgū parādīšoties pirmā – rudenī, reizē ar Windows 8 un Windows RT (tā ir Windows 8 ARM procesoriem paredzētā versija planšetēm).

Abām planšetēm (ARM un Intel) ir 16:9 formāta 10,6 collu diagonāles skārienekrāns un iebūvēts statnis, kurš "atveras un aizveras kā luksus automašīnas dirvis). Reizē ar planšeti būs pieejami arī divu tipu vāciņi – viens, 3 mm biezs, kurā iestrādāta skārienjutīga (arī žestus atpazīstoša) tastatūra, bet otrs –5 mm biezs, kura "bruņojumā" ir fiziski spiežamas taustiņu pogas:

Intel versijas planšete, kā jau tas sagaidāms, būs biezāka un smagāka – ja 9,4 mm biezā ARM Surface svērs 676 g, tad Intel versija būs 13,5 mm bieza un svērs mazliet pāri par 900 g. Korpuss izveidots no magnēzija, izmantojot īpašu Vapor-Mg (izrunā kā Vapor-Mag) tehnoloģiju.

Kā ziņo prezentācijā klātesošie avoti, planšetes demonstrācija noritējusi ārkārtīgi stingrā uzraudzībā – īpašā telpā žurnālisti tikuši ielaisti pa 7 cilvēkiem grupā, un katram rādīts 4 minūšu ilgs demo, kura laikā nekādas novirzes no scenārija, ne arī strādājošas planšetes filmēšana netika pieļauta. Līdz ar to, nebija iespējams pārliecināties, cik atsaucīga Surface ir darbībā, cik ātri, piemēram, spēj renderēt attēlu, kad mainām tā izmēru, u.tml.

ARM Surface būs pieejama ar 32 GB un 64 GB atmiņas ietilpību, bet Intel versija ar Windows 8 Pro OS – ar 64 un 128 GB atmiņu. Ja neskaita 2 x MIMO antenu, pilnizmēra USB (2.0 ARM versijā un 3.0 – Intel), kā arī microSD ligzdu, cita informācija par Microsoft Surface ir visai skopa – kā nekā – pagaidām tas ir tikai prototips bez informācijas par 3G/4G mobilo sakaru pieejamību/nepieejamību un skaidru cenas slieksni.

Par cenu runājot, Microsoft saka, ka ARM versijas cena būs apmēram tāda pati, kā citām Windows RT planšetēm (varētu domāt, ka kāda jau ir tirgū…), bet Surface Pro ar Intel+Windows 8 maksāšot apmēram tikpat, cik ultrabūks. Ja mēģinām aplēst, tad ARM cena varētu būt ap Ls 400+, bet Intel versija – Ls 700+.

Pašas Microsoft videorullītis par Surface izskatās lūk, kā:

Surface – iPad galvenais konkurents? Protams, ka Microsoft mērķis, laižot tirgū Surface, ir iekarot planšetdatoru tirgu, kurā šobrīd dominē Apple ar saviem iPad. Vai Surface to spēs, ir atkarīgs no faktoru virknes, starp kuriem pirmajā vietā minama speciāli planšetēm paredzētu programmu (aplikāciju) ekosistēmas izveidošana – kā nekā, tieši AppStore padara iPad par iPad un atšķir to no Android planšetēm, kurām joprojām ir problēmas ar lielākam (planšetes) ekrānam adaptētu aplikāciju pieejamību.

Protams, ka Windows+planšete ir duets ar vērā ņemamu potenciālu, taču galvenais apdraudētais, šķiet, ir nevis Apple, bet gan pašas Microsoft OEM ražotāji (Acer, Toshiba, HP, Lenovo, Asus, etc.), kuriem konkurēt ar Redmondu būs visai grūts uzdevums gan cenas, gan pircēju uztveres aspektā – kā nekā – ja ir pieejama Microsoft Surface, tad visas pārējās tirgū esošās Windows RT un Windows 8 planšetes automātiski pārvēršas par "citām", "neoriģinālām" u.tml., respektīvi – otrā ešalona produktiem.

Kā otrs ticamais cietējs konkurences tirgū būs Android planšetes – tām joprojām nākas cīnīties ar sava veida identitātes krīzi (pārsvarā pieejamas tikai viedtelefoniem paredzētas un optimizētas aplikācijas), un viedtelefonijā tik populārās operētājsistēmas pozīcijas planšetu segmentā ir šādas-tādas.

Protams, arī Apple var sajust Microsoft iesaistīšanos tirgū ar pašražotu planšeti un integrētu ražošanas/izstrādes pieeju – kā nekā, tieši Apple pati izmanto šādu aparatūra + programmatūra + ekosistēma recepti, un tā nes dāsnus augļus.

No otras puses, šī recepte ne vienmēr strādā – atceramies Palm, Nokia, BlackBerry…

Laiks rādīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 27.09.2024.

Ķīnieši viltot porcelānu iemācījās 5000 gadu pirms porcelāna izgudrošanas Eiropā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko