Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Zinātnieki meklē veidu, kā no celulozes radīt izturīgus materiālus

Viens no pasaulē visbiežāk sastopamajām organiskajām vielām, celuloze, var tikt atrasta gan augu, gan baktēriju šūnpavalkos. Veidota no garām glikozes molekulām, celulozes šķiedras veido izturīgu tīklu, kas nodrošina atbalstu gan augu lapām, gan milzīgiem skujkokiem. Celulozes šķiedras kopa satur lignīns – viegli noārdāms polimērs.

Kad celulozes lignīns ticis ķīmiski noārdīts, atlikušās celulozes šķiedras un ūdens var tikt izmantots, lai iegūtu vēl sīkākas šķiedras – nanošķiedras. Tās ir tūkstošiem reižu mazākas par orģinālajām celulozes šķiedrām. Šajā procesā celulozes glikozes molekulas tiek sakārtotas ārkārtīgi cieši un kompakti viena pie otras. Celulozes nanoškiedras, kas iegūtas no koksnes celulozes ekstrakta var tikt izmantotas, lai radītu vienu no izturīgākajiem materiāliem, kas pārspēj pat kevlaru un oglekļa šķiedru. Tas būtu arī  viegls, lēti un bieži pieejams materiāls, kam par avotu varētu izmantot zāģa skaidas un koksnes šķeldas. Izmaksu ziņā šādu celulozes nanošķiedru ieguve no koka masas iespējama 30 % apmērā un izmaksā 10 ASV dolārus kilogramā. Ir cerība, ka pēc turpmākiem pētījumiem ražošanas cena varētu nokristies līdz 1 – 2 ASV dolāriem kilogramā. Šis materiāls, salīdzinot ar oglekļa nanocaurulītēm, izmaksā pat līdz 100 reizēm lētāk.

Materiālam ir arī savi trūkumi – saskaroties ar ūdeni materiālā ietilpstošā celuloze var paŗvērsties par ko līdzīgu švammei un uzsūcot ūdeni, samazināsies materiāla izturīgums, kā arī palielināsies svars. Zinātnieki šai problēmai atrisinājumu meklē, ka materiālu varētu iekļaut ierīcēs, kas nesaskaras ar ūdeni vai arī materiālu virsmu padarot ūdens necaurlaidīgu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.09.2024.

Pacientiem ir tikai divi būtiski ārstiem uzdodami jautājumi: "Vai es nomiršu?" un "Vai alkoholu lietot drīkst?"

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko