Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis
Raugoties no eiropiešu skatpunkta, EPPA ir tā dēvētās maigās varas instruments, kas kļūst bezjēdzīgs, ja to nav kur lietot

Reālpolitika pret lozungiem un vērtībām

Strasbūrā notiekošajā Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) sesijā vairākums tās dalībnieku atbalstīja Krievijas delegācijas balsstiesību EPPA atjaunošanu bez priekšnoteikumiem, neraugoties uz Ukrainas, Gruzijas un Baltijas valstu vētrainiem iebildumiem.

Krievija, jāpiebilst, vēl pirms balsojuma bija darījusi zināmu, ka tai pieņemama būs tikai pilnīga visu tiesību atjaunošana, un, ja tiks noteikti kaut mazākie ierobežojumi, Maskava asambleju pametīs uz visiem laikiem. Lēmuma kritiķi uzskata, ka tas bijis atklāts ultimāts un EPPA to pieņēmusi.

EPPA lēmumam gan netrūkst arī pamatojuma, un runa nav par to, ka asambleja nevarētu dzīvot bez Krievijas dalības maksas. Galvenais arguments skan, ka EPPA noteiktās sankcijas ne tikai neiedarbojas uz Krieviju, bet pat noved pie cerētajam pretēja rezultāta, un šī iemesla dēļ ir nepieciešams atjaunot centienus pārliecināt Kremli dialoga gaitā. Cits jautājums gan ir, cik šīs cerības izrādīsies pamatotas.

Kas nav mazsvarīgi, EPPA ir tieši dialoga platforma, kur cita starpā arī neoficiāli un neformālā gaisotnē ir iespējams apspriest visdažādākos jautājumus.

Tā dēvētajai vecajai Eiropai un Krievijai apspriežamo tēmu netrūkst, dialoga iespējas ir visai ierobežotas, kamdēļ šāda platforma nepavisam nav lieka. Lai arī parlamentāriešu līmenī.

Tāpat jāņem vērā, ka līdz ar Krievijas un arī vēl citu valstu, tādu kā Turcija vai Azerbaidžāna, iespējamo aiziešanu no organizācijas, EPPA zaudē lielu daļu savas pastāvēšanas jēgas. EPPA ir viena no tām retajām svirām, ar kuras palīdzību ārpus Eiropas Savienības (ES) esošās šīs pasaules daļas valstis iespējams kaut daļēji piesaistīt Eiropā pieņemtajām normām un konvencijām.

Raugoties no eiropiešu skatpunkta, tas ir tā dēvētās maigās varas instruments, kas kļūst bezjēdzīgs, ja to nav kur lietot.

Visbeidzot ļoti nozīmīgs (ja ne pats nozīmīgākais) faktors, ir kontinentālajā vecajā Eiropā aizvien izplatītākā virzība uz sadarbības atjaunošanu ar Krieviju. Daļēji tā ir sava veida protests pret eiropiešu nepieciešamību soļot pa ASV interešu fārvateru un attiecīgi centieni atgūt vismaz kādu ģeopolitisko neatkarību, daļēji saistīta ar biznesa nevēlēšanos turpināt ciest zaudējumus sankciju un ierobežojumu dēļ, kas ietekmē arī politiķu nostāju.

Iepriekš minētais un vēl citi nosacījumi veido to, ko dēvē par reālpolitiku, kuras ietvaros principi un morāle ne vienmēr ir svarīgi pat attiecībās ar savējiem, nemaz nerunājot par vairāk vai mazāk svešajiem. Un šis acīmredzami ir tieši tāds gadījums, turklāt pie svešajiem tiek pieskaitīta mazākumā palikusī proamerikāniskā Eiropas daļa.

Var secināt, ka Krievijas atgriešana EPPA, lai arī ar virkni atrunu, taču ir sava veida tests. Ja izdosies spert soli (bet principā tas jau ir izdevies), tam sekos jau nākamie pasākumi Eiropas attiecību ar Maskavu uzlabošanas virzienā.

Daudzas pazīmes liecina, ka šis process ir gandrīz nenovēršams, un tā būs realitāte, ar kuru nāksies sadzīvot arī Latvijai.

Top komentāri

Forši
F
Objektīvs raksts!
kā saka
k
eiropostitūcija zeļ un plaukst
P
P
Pieļauju,ka man nav paveicies, bet pēdējā laikā gan laukos,gan pilsētās par reālpolitikas bīdītājiem un lozungistiem dzirdu tikai ņirgāšanos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē