Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sankcijas iekšpolitiskai lietošanai

Trešdien ASV Senāts apstiprināja likumu par valsts budžetu nākošajam gadam, kurā iekļautas arī sankcijas pret uzņēmumiem – dziļūdens cauruļvadu būvniekiem, kas īsteno gāzes vadu Ziemeļu straume 2 un Turku straume būvniecību. Likums vēl jāparaksta ASV prezidentam Donaldam Trampam, kas solījis to izdarīt līdz šīs nedēļas beigām.

Šeit gan pastāv nianse – gāzes vads Turku straume jau ir pabeigts, bet līdz Ziemeļu straumes 2 būvniecības pabeigšanai (ar ko nodarbojas Šveices – Nīderlandes uzņēmums Allseas) palikušas labi ja divas nedēļas. Atbilstīgi ASV likumdošanai uzņēmumiem, kas var tikt pakļauti sankcijām, tiek dots 30 dienu laika ASV nevēlamo darbību pārtraukšanai, kas nozīmē – Allseas var bez problēmām pabeigt gāzes vadu būvniecību arī tad, ja radīsies kavēšanās laika apstākļu dēļ.

Arī gadījumā, ja Allseas pakļausies atsevišķu ASV senatoru ultimatīvai prasībai pārtraukt darbu pie Ziemeļu straumes 2 uzreiz pēc tam, līdzko ASV prezidents Donalds Tramps būs parakstījis likumu par aizsardzības budžetu, Gazprom pietiek iespēju pabeigt gāzes vada būvniecību saviem spēkiem. Tiesa, tas prasīs vēl vismaz 3–4 mēnešus, tomēr uz vispārējā fona tā būs ne vairāk kā neliela aizkavēšanās.

Kopumā ir maz šaubu, ka reāla efekta no sankcijām pret Ziemeļu straumi 2 nebūs. Lai būtiski aizkavētu gāzes vada būvniecību, sankcijas bija jānosaka pats vēlākais vēl rudenī. Vienlaikus jau esošajā, būtībā simboliskajā veidā sankciju noteikšana ir izraisījusi pamatīgu sašutumu daļā Eiropas ar Vāciju priekšgalā un var tikai minēt, kāda sašutuma vētra sāktos un kādi atbildes soļi sekotu, ja ierobežojumi reāli apdraudētu projekta īstenošanu.

Kā viens no iespējamiem sankciju noteikšanas cēloņiem tiek minēta ASV vēlme palīdzēt Ukrainai noslēgt tai izdevīgu līgumu ar Gazprom par gāzes tranzītu no nākošā gada janvāra. Šis arguments gan ir šaubīgs, jo sankcijas nemaina situāciju un attiecīgi nevar likt Krievijas kompānijai pārskatīt sarunu pozīcijas.

Tieši tāpat šaubīgs ir apgalvojumus, ka sankciju mērķis ir potenciāli iespējamie Krievijas gāzes vadi pa jūru uz Vāciju un Turciju. Par konkrētiem plāniem būvēt jaunus šādus gāzes vadus šobrīd nekas nav zināms. Savukārt, ja šādi plāni parādīsies, tad Gazprom nekas nekavēs iegādāties vai uzbūvēt jau savu kuģi cauruļvadu guldīšanai lielos dziļumos, kā arī saviem spēkiem nodrošināt visus citus būvniecībai nepieciešamos resursus.

Rezultātā rodas iespaids, ka sankcijas pret Ziemeļu straumi 2 ir paredzētas galvenokārt pašu ASV iekšpolitiskajai lietošanai. ASV jau pilnā sparā rit priekšvēlēšanu kampaņa pirms mazāk nekā pēc gada gaidāmajām prezidenta un arī Kongresa vēlēšanām. Viena no kampaņas sastāvdaļām ir cīņa pret Krievijas ietekmi un ambīcijām. Tiesa, kā jau piedienas priekšvēlēšanu kampaņām, vairākumā gadījumu šīs cīņas rezultāti ir visai iluzori, un sankcijas pret Ziemeļu straumi 2 solās kļūt par uzskatāmu apstiprinājumu šim faktam.

Top komentāri

Nejēga
N
Nekad, nekas, nekur nemēdz būt atbilstīgi LIKUMDOŠANAI! Var būt atbilstīgi LIKUMIEM! LIKUMDOŠANA un LIKUMI ir ļoti, ļoti, ļoti atšķirīgas lietas.
Krā!
K
Allseas pilnīgi noteikti šī mēneša laikā neko nepabeigs. Un vai tai pietiks vēl mēnesis ar diez vai. Krievijas pusei bija atļauja gāzes vada būvniecībai līdz nolīgtajam 1. janvārim un tai vajadzēs lūgt Vācijai pagarināt gāzes vada būvniecību. Vācijas valdībai vēl jāapspriež šis jautājums un tas var ieilgt... galu galā putniem nav jācieš dēļ kaut kāda štrunta gāzes vada, ja šī ziema ir silta un pietiek ar to gāzi, kas nāk no Ukrainas cauruļvada. Un ASV sankciju ieviešanas šeit ir izpalīdzīgas Eiropai tēlot Putina drauga lomu un sašust par sankcijām, kas līdz šim tikai palīdz Eiropas ekonomikai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē