Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

SestDienas salons

Patīk redzēt reālu galu. Intervija ar Raimondu Lagimovu jeb Dambi © DIENA(2)

"Mēs gribējām izmainīt pasauli, bet pasaule izmaina mūs" – tapusi dokumentālā filma par trim matainiem kungiem, kuri arī ir sava laikmeta zīme. Divi no viņiem – mūzikas žurnālists Uldis Rudaks (52) un mūziķis Raimonds Lagimovs jeb Dambis (51) satiekas SestDienas sarunā, lai apspriestu gan šo, gan aizgājušo laiku, pieaugšanu, brīvību un pienākumus.

Pālī radi, skaidrā rediģē © DIENA(17)

Pasaule un cilvēki mainās ne tikai šajā ārkārtas situācijas laikā. Aizvakar vēl aizliegtais un nepieņemamais ienāk ikdienā un pakāpeniski kļūst par normu, jo cilvēki alkst brīvības un svaigu asiņu. Ir taču jāpietiek veselajam saprātam, kas kā prožektors izgaismo ceļu un katram pašam ļauj saprast, kur spert kāju, lai neiekristu aizā.

Kā pašam nekļūt par vīrusu. Saruna ar Juri Rubeni © DIENA(55)

Ļoti iespējams, ka, izejot cauri šai krīzei, mainīsies tik daudz kas, ka mēs to pat nevaram tagad iedomāties, saka kontemplācijas skolotājs Juris Rubenis un vienlaikus uzsver: šis var kļūt arī par īsto brīdi patiesai sevis atklāšanai un atbildēm uz dzīves lielajiem jautājumiem.

Vētrā dzimis fotogrāfs © DIENA

Bijušais Dienas kolēģis Uldis Briedis svin 80 gadu jubileju un atceras leģionāru šūpuļdziesmas, iprīta zveju un izgaismotos kadrus.

Jaunās Lietuvas projekts. Saruna ar režisoru Karoli Kaupini © DIENA(2)

Vēl joprojām redzu pretrunu teorētisko ideju un prakses apvienošanā, atzīst lietuviešu režisors Karolis Kaupinis. Viņš 2012. gadā Viļņas Universitātes komparatīvās jeb salīdzinošās politikas zinātņu maģistra grādu ieguvis, veidojot teorētisku filmu par brīvības jēdzienu Baltijas valstīs atmodas periodā. Vēlāk Viļņā dzimušais režisors uzņēmis godalgotās īsfilmas Trokšņotājs/The Noisemaker (2014) un Pieskatīšana/Watchkeeping (2017). Abi darbi izrādīti arī festivālos Latvijā.

Recesija būs mūsu iespēja © DIENA(26)

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks par to, kāpēc ambīcijas ir labs vārds, kad bija jānoraksta parādi un kurš laizīs brūces nākamajā krīzē.

Milzu darbs plus daļa veiksmes. Intervija ar kinoproducentu Igoru Proņinu © DIENA

Latvijā cilvēki ļoti labvēlīgi un ieinteresēti izturas pret filmēšanu, stāsta studijas Forma Pro Films producents Igors Proņins. Jau 2. martā dažādās Latvijas vietās – Gaujas Nacionālajā parkā, Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā un citur – sāksies un piecas nedēļas turpināsies studijas jaunās pilnmetrāžas spēlfilmas Warhunt filmēšana.

Dambja dzīves un skaņu ābece © DIENA(3)

Komponists Pauls Dambis un viņa aizsāktais jaunais folkloras vilnis savulaik bija īsta latviešu koramūzikas revolūcija. Viņa ceļš: no atzīta komponista, Komponistu savienības priekšsēdētāja un tās partijas sekretāra, kuram nācies dažādi izlocīties nomenklatūras priekšā, līdz Vācijas mazpilsētas ērģelniekam un relaksētam, bet joprojām radošam vecmeistaram, kura mūža ieguldījumu šomēnes cildinās ar Latvijas Lielo mūzikas balvu.

Ilgāk par pasaules karu. Intervija ar Sandiju Semjonovu © DIENA(7)

Karš Ukrainā turpinās jau sešus gadus, ilgāk nekā Pirmais un Otrais pasaules karš, – stāstot par savu jauno filmu Ukrainas frontē bez pārmaiņām (operatori Jānis Indriķis un Ģirts Straustiņš), kuru 18. februārī rādīs LTV, atgādina žurnālists, filmu studijas Skuba films vadītājs Sandijs Semjonovs.

Par dzejnieku nejauši nekļūst © DIENA(5)

Tagad es būtu laimīgs to vien darīt – stāstot par savu pētniecības darbu, Nobela prēmijas laureāta Josifa Brodska atdzejojumiem angļu un latviešu valodā, saka valodnieks, filoloģijas doktors Jānis Veckrācis, dzejā pazīstams ar pseidonīmu Jānis Vādons.