Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tuvplānā

Kāpēc tu ziemā daudz ēd © DIENA

Ziema nāk ne tikai ar sniegu, bet arī ar treknām karbonādītēm, siltām smalkmaizītēm un cukursaldu tēju. "Kolīdz aukstums iestājies, tā šausmīgi gribas ēst," ir teksts, ko visai bieži var dzirdēt uztura speciālistu kabinetos. Daudzi sevi šausta – nekāda gribasspēka nav, atkal piestūķējos kā ronis, gribas iziet uz ledus, nogāzties ar vēderu uz augšu un ripot. Vai pastiprināta ēstgriba ziemā ir normāla? Jautājums strīdīgs, un žēl, ka par to tik maz runājam. Laiks atgūt zaudēto.

Kalniete no līdzenuma © DIENA

Slaloma distances cienīgu pārbaudījumu virkni savas īsās sportistes karjeras laikā bijis jāiztur Dženiferai Ģērmanei (20), tomēr apņēmīgā sportiste šoziem ne tikai apklusinājusi visus skeptiķus, kuri uzskata, ka līdzenajā Latvijā nav iespējams izaugt par augsta līmeņa kalnu slēpotājiem, bet arī pārsteigusi sava sporta veida fanus. "Pēc tā, kā viņa veic braucienus un sasniedz labāko desmitnieka laikus pasaules kausa elitē, šobrīd esam pusmetru no zemes," Latvijas Slēpošanas federācijas (LSF) prezidents Dinārs Doršs neslēpj gandarījumu par sportistes, viņas ģimenes un atbalstītāju līdz šim paveikto, bet atzīst, ka darāmā ir ļoti daudz, lai uzausušajam cerības stariņam palīdzētu mirdzēt vēl spožāk.

Jaunāko laiku trīsvienība © DIENA

FIA Pasaules rallija čempionāta (WRC) sezona jau ir sākusies ar posmu Montekarlo apkaimes ledainajos, viltīgajos ceļos. Rallija līdzjutēji ar nepacietību gaida, kad WRC karuselis jūlija vidū ieradīsies pie mums, lai pirmoreiz vēsturē sacenstos par Latvijas posma Tet Rally Latvia uzvarētāju godu. Slaveni, titulēti un sevi pierādījuši piloti, spēcīgas komandas, kā arī skaidrs skats par nākotni – tā dažos vārdos varam aprakstīt šā gada WRC dalībnieku sastāvu.

Kur pazudis artistiskums? © DIENA

Janvārī Lietuvas otrajā lielākajā pilsētā ar pamatīgu rezonansi tika aizvadīts Eiropas čempionāts daiļslidošanā. Tas izrādījās ļoti veiksmīgs Baltijas valstu pārstāvjiem, kuri pirmo reizi izcīnīja divas medaļas – deju pāriem bronzu Kauņā ieguva Lietuvas pāris Elisona Rīda un Sauļus Ambrulevičs, bet vīriešu konkurencē pie sudraba tika Aleksandrs Seļevko no igaunijas, kļūstot par vienu no čempionāta atklājumiem. Daudz netrūka, lai Baltijai būtu arī trešā godalga, ja vien to spētu sasniegt mūsu favorīts Deniss Vasiļjevs, kurš palika sestais. Savukārt Sofja Stepčenko ieguva 13. vietu. Skatoties uz Žalgirio arēnas publikas ovācijām, startējot lietuviešiem, šis bija līdzjušanas jaunatklājumu čempionāts. Izrādījās, ka daiļslidošanā var fanot gluži kā basketbola spēlē vai rokkoncertā. Šajā ziņā Kauņa noteikti ieies sporta veida vēsturē.

Ilgi gaidītā atklāšana © DIENA

Latvijas vieglatlēti uz to cerēja gadu desmitiem, bet tagad tas notika negaidīti strauji. Daugavas stadiona vieglatlētikas manēžas pamatakmens tika ielikts pagājušā gada aprīļa sākumā, bet decembra izskaņā halli jau nodeva ekspluatācijā. Šomēnes jaunajā manēžā tiks aizvadītas pirmās sacensības, iespēju to izmēģināt iegūstot visu vecuma grupu sportistiem. Sīkāk stāsta Latvijas Vieglatlētikas savienības ģenerālsekretārs Dmitrijs Miļkevičs.

Labākais darbs pasaulē © DIENA

Sportistam būt nav viegli, bet tas ir labākais darbs pasaulē – šajā Sporta Avīzes numurā saka titulētā septiņcīņniece Laura Ikauniece. Viņai pēdējā laikā klājies ļoti smagi un kopš 2020. gada pārciestas piecas operācijas, no kurām trīs bija neveiksmīgas, bet tas Laurai nav licis nolaist rokas. Viņa uzsver, ka šobrīd ir laimīgāka nekā jebkad iepriekš.

Rasisms sportā © DIENA

Sportā nav pieļaujama atšķirīga attieksme un aizspriedumi pret cilvēku, balstoties uz viņa rasi vai etnisko izcelsmi. Vienā vārdā šo parādību sauc par rasismu, un vēl aizvien sportā un sabiedrībā šai problēmai diemžēl nav risinājuma. Aizgājušais 2023. gads Latvijas sportā saistībā ar rasisma izpausmes problēmām iekrāsojās tumšākos toņos, nekā vidēji bijuši citi gadi.

Pusgadsimtu kontrolētā sānslīdē © DIENA

FIA Pasaules Rallija čempionāta (WRC) 52. sezonā tas pirmo reizi notiks arī Latvijā. Nevis pārbaudes turnīrs, kvalifikācija vai priekšsacīkstes, bet pavisam īsts WRC posms. Kaut kas tāds, par ko ne sapņot nevarēja tie, kuri 90. gadu vidū brauca uz tuvākajiem WRC posmiem Zviedrijā un Somijā un apskauda vietējos, kas šo autosporta šovu lepni uzņēma savās mājās.

Somijas pieredze © DIENA

Tiekot aizslēgtam ceļam uz agresorvalstīm, Latvijas hokejs pārorientējies uz Somiju. Pagājušajā sezonā pie ziemeļniekiem spēlēja pat pieaugušo komanda Zemgale/LLU, bet šosezon nenovērtējamu pieredzi, kāda mūsu valstī nav pieejama, tur iekrāj septiņas bērnu un jauniešu vecuma vienības. Vecākajā U18 grupā, kas ir solis līdz pieaugušo hokejam, sākot ar šīs sezonas otro pusi, Somijas augstākajā līgā iekļuvusi hokeja skolas Rīga komanda. Uzsākot dalību spēcīgāko vienību saimē, rīdziniekiem ceļā pievienojās arī Sporta Avīze.

Četri mūri. Katram savi izaicinājumi © DIENA

Vārtsarga sniegums Latvijas hokeja valstsvienībā allaž bijis viens no sasniegtā rezultāta stūrakmeņiem. To savulaik apliecināja Artūrs Irbe un Edgars Masaļskis, bet pagājušajā pasaules čempionātā vēsturiskās bronzas godalgas tika kaldinātas ar lielu Artūra Šilova palīdzību. Ne velti 22 gadus veco hokejistu atzina ne tikai par turnīra labāko vārtsargu, bet arī visa čempionāta vērtīgāko spēlētāju. Šis apbalvojums gan vēl nav viņam palīdzējis spert cerēto soli uz vietu Nacionālās Hokeja līgas (NHL) komandā. Ieskatīsimies mūsu spēcīgāko "mūru" pozīcijās pirms nākamā hokeja pavasara.