Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pasaulē

Jaunattīstības valstu tirgu vilinājums © DIENA

Spriežot par ekonomikas stimulēšanas pasākumiem, šogad, kad pasaules tautsaimniecība jāglābj no Covid-19 izplatības sekām, daudz tiek runāts par to, ka valdību un centrālo banku aktivitātes, kas saistītas ar naudas iepludināšanu finanšu tirgos, ir sekmējušas attīstīto rietumvalstu biržu augšupeju.

Pasaules atšķirīgā atgūšanās © DIENA

Koronavīrusam pasaules tautsaimniecību žņaudzot aizvien ciešāk, cerības uz strauju labklājības pieaugumu var nākamajā gadā arī nepiepildīties, par spīti lielajam valsts un centrālo banku atbalstam, kas īstenojas kā finanšu injekcijas ekonomikā. Tiesa, tas lielā mērā ir atkarīgs no konkrētās valsts vai pat reģiona.

Pierod pie maskām un attālināta darba © DIENA

Covid-19 krīze Vidusjūras salu arhipelāgu Maltu ir skārusi smagi, un Maltas Republikas valdība meklē veidus, kā darbināt ekonomiku, sekmēt līdzsvaru darba tirgū un saglabāt cilvēkos optimismu.

Baidena uzvara priecē tirgu © DIENA

Nesen notikušo ASV prezidenta vēlēšanu vēl neapstiprinātie, taču jau zināmie rezultāti, kuri rāda, ka nākamajos četros gados republikāni Donaldu Trampu nomainīs demokrāts Džo Baidens, radījuši gandarījumu Eiropas politiķu vidū, jo viņiem varētu būt vieglāk sastrādāties ar jauno prezidenta administrāciju.

Covid-19 vairo skepsi pret iebraucējiem © DIENA

Blīvi apdzīvotajā Vidusjūras salu valstī Maltas Republikā ir aktualizējusies diskusija par rasismu sabiedrībā, polarizējot iedzīvotājus "maltiešos" un "ārzemniekos". Politiķiem nākas spert noteiktus soļus, lai novērstu ekspluatāciju darbavietās un mazinātu naida runu.

Atgūšanās ar lieliem izaicinājumiem © DIENA

Iespaidīgais ekonomikas kritums, kura rezultātā atsevišķās valstīs tautsaimniecība šā gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn sarāvusies pat par 20%, var likt nākotni zīmēt visai apokaliptiskās krāsās. Tomēr ekspertu skatījums uz situāciju nav tikai dramatisks vien, un līdzās problēmām tiek saredzētas arī atgūšanās perspektīvas.

Austrālijas ekonomikai pirmā recesija 29 gadu laikā

Austrālijas iekšzemes kopproduktam (IKP) šā gada otrajā ceturksnī bijis rekordliels kritums ceturkšņa izteiksmē, un, tā kā lejupslīde bijusi jau otro ceturksni pēc kārtas, valsts ekonomika nonākusi pirmajā recesijā 29 gadu laikā, liecina Austrālijas statistikas biroja otrdien publiskotie dati.

Igaunija turas pretī Covid-19 krīzei © DIENA

Latvijā ziemeļu kaimiņvalsts Igaunija bieži tiek minēta kā pozitīvais piemērs, kuram vajadzētu līdzināties. Patlaban aktuāls ir jautājums, vai Igaunija veiksmīgāk nekā Latvija pārvarēs Covid-19 krīzes ietekmi uz iedzīvotāju labklājību un visu tautsaimniecību kopumā.

Derīgo izrakteņu ekoloģiskais lāsts © DIENA

Tikai pēc iespaidīgas ekoloģiskās katastrofas Arktikā Krievijas varas iestādes beidzot pievērsušas uzmanību faktam, ka viens no valsts lielākajiem derīgo izrakteņu ieguves koncerniem Nornikeļ (līdz 2016. gadam koncerns dēvējās par Noriļskij nikeļNoriļskas niķeli) sistēmiski un vērienīgi ignorē vides aizsardzības prasības.

Divas gāzes tirgus realitātes © DIENA

Šī gada pirmā puse mūsu reģiona dabasgāzes tirgū iezīmējās ar patēriņa un cenu kritumu. Tai pašā laikā biržas darījumu skaits Baltijas gāzes tirgū un to apjomi bijuši tik lieli kā nekad, un tāpat arī audzis pieprasījums pēc Inčukalna pazemes gāzes krātuves (PGK) pakalpojumiem.