Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dienas komentārs

Nost no gāzes adatas! © DIENA

Paziņojumu par to, ka pieaugs elektrības cena, saņēmuši Elektrum produkta Elektrum Ekonomiskais lietotāji, bet informāciju, ka palielinās maksājumi par gāzi, – tie Latvijas gāzes klienti, kas norēķinās pēc izlīdzinātā maksājuma metodes.

Kārtējā valdības nogulētā krīze © DIENA

Energoresursu, tostarp gāzes, cenu pieaugums Latvijā un pasaulē ir Krievijas brutālā kara Ukrainā sekas, svētdienas pēcpusdienā, reaģējot uz vispārējo šoku par svaigi saņemtajiem gāzes apkures izlīdzinātā maksājuma pārrēķiniem, paziņoja premjers Kariņš.

Atgādinājums par Balkāniem © DIENA

Iepriekšējās nedēļas nogalē kārtējo reizi saasinājās situācija Kosovas (vai pareizāk Kosovas un Metohijas) un Serbijas pierobežā, jo Kosovas varas iestādes iepriekš 1. augustu bija noteikušas par termiņu, pēc kura iestāšanās cilvēkiem, kuriem ir Serbijas personas apliecība, pēc ierašanās Kosovā tā jānomaina pret īpašiem pagaidu dokumentiem.

Politiķiem jāmazina bailes © DIENA

Nebūtu korekti apgalvot, ka mūsu valsti jau ir piemeklējusi tikpat dziļa ekonomiskā krīze kā 2009.–2010. gadā. Tomēr stresa līmenis ir ārkārtīgi augsts, un trauksmi izjūt pat tie cilvēki, kuriem ir racionāla, līdzsvarota attieksme pret dzīvi un nav raksturīgi krist panikā par sīkumiem vai sevi un apkārtējos tracināt ar iztēlē uzburtām apokaliptisku šausmu ainām.

ASV starpvēlēšanu priekšvakarā © DIENA

Nedaudz vairāk nekā trīs mēnešus pirms ASV gaidāmajām starpvēlēšanām gandrīz visas socioloģiskās aptaujas liecina, ka balsojuma rezultātā republikāņi atgūs kontroli pār abām ASV Kongresa palātām. Turklāt ļoti ticams, ka vairākums šo republikāņu pārstāvēs nevis partijas klasisko spārnu, bet gan būs eksprezidenta Donalda Trampa atbalstītāji.

Pagaidām "viss ir labi" © DIENA

Saeimas vēlēšanas tuvojas aizvien straujāk, un to var pamanīt ne tikai mediju ziņās un sociālajās saziņas platformās, bet arī dažādos brīvdabas pasākumos, kas šogad atkal bagātīgi baudāmi pēc iepriekšējo gadu liegumiem Covid-19 dēļ. Un šogad – kā jau vēlēšanu gadā – diemžēl neiztrūkstoša svētku sastāvdaļa ir partiju aģitācijas teltis, kas zināmā mērā kaitina tos cilvēkus, kuri vēlas izbaudīt svētkus, nevis klausīties solījumus un pasakas par to, cik labi dzīvosim nākamos četrus gadus, ja tā vai cita partija iekļūs Saeimā un nākamajā valdībā.

Koncentrēties uz savu spēku © DIENA

Tuvojoties Saeimas vēlēšanām, allaž tiek pētīts, kā situācija Latvijā izskatās uz citu valstu, it īpaši abu Baltijas kaimiņzemju, fona. Arī šis priekšvēlēšanu laiks nav izņēmums, un pie varas esošajai politiskajai elitei pārmet, ka mūsu valsts atpaliek gan no Igaunijas, gan no Lietuvas.

Par ko nebalsot vēlēšanās? © DIENA

Atbildēt uz pēdējās nedēļās aizvien biežāk dzirdamo jautājumu, par ko balsot Saeimas vēlēšanās, noteikti ir daudz grūtāk nekā uz jautājumu, par ko nebalsot.

Samocītā labības vienošanās © DIENA

Iepriekšējā nedēļā Turcijā ar ANO un Ankaras starpniecību tika parakstītas vienošanās, kuras optimistiskā scenārija īstenošanās gadījumā jau šonedēļ ļaus Ukrainai atsākt labības un citu lauksaimniecības produktu eksportu pa jūras ceļu.

Pateikts daudz, bet ne viss © DIENA

Nesen Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) publiskoja kopīgas rekomendācijas politisko partiju programmu ekonomikas sadaļai.

Lielvaras prestiža vārdā © DIENA

Augustā iespējamā ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi vizīte Taivānā tiks uzskatīta par atklātu, pret Pekinu vērstu provokāciju un var izraisīt daudz vērienīgāku incidentu nekā 1996. gada Taivānas šauruma krīze, vēsta Ķīnas izdevums Global Times.

Naids pret sejām ideju vietā © DIENA

Nav pirmā priekšvēlēšanu kampaņa, kurā partijas acīmredzot centīsies robus savu principu, ideju un risinājumu piedāvājumā kompensēt, radot mākslīgu iespaidu par ideoloģiskām sadursmēm un izstumjot priekšplānā sejas, kuras izraisa nāvīgu sašutumu politiskajos oponentos.

Bezpilota lidaparātu paēnā © DIENA

Pirms vakar notikušās Krievijas prezidenta Vladimira Putina vizītes Irānā virkne ASV amatpersonu pauda satraukumu par varbūtējām Irānas militāro bezpilota lidaparātu (BPLA) piegādēm Krievijas armijai, kā arī solīja šādā gadījumā noteikt pret Teherānu jaunas sankcijas. Vienlaikus bez ievērības tika atstāti citi daudz svarīgāki Krievijas un Irānas attiecību momenti.

Cērtam sev kājās © DIENA

Valdības pagājušajā nedēļā atbalstītais Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) rīkojums par taisnīgas pārkārtošanās teritoriālo plānu paredz līdz 2030. gadam Latvijā atteikties no enerģētiskās kūdras ieguves. Un nemaz nepārsteidz, ka valdība kārtējo reizi vispār neklausās eksportspējīgas nozares uzņēmēju iebildumos un argumentos, kas brīdina, ka šādi nepārdomāti lēmumi rada būtisku risku iznīcināt nozari.

Kam tiks balsis no ārzemēm? © DIENA

Tuvojoties 14. Saeimas vēlēšanām, aktuāls kļūst jautājums par to, kurš politiskais spēks iegūs ārpus Latvijas dzīvojošo vēlētāju jeb latviešu diasporas balsis.

Neiepriecinošas tendences © DIENA

Kamēr rietumvalstu uzmanības centrā atrodas pretimstāvēšana Krievijai tās iebrukuma Ukrainā dēļ, ievērojami mazāk uzmanības tiek pievērsts procesiem ne Rietumu pasaulē, kur pieņemas spēkā ģeopolitiskā kooperācija.

Pagaidām nav tik slikti © DIENA

Mūsu ekonomikas perspektīvas nav tik drūmas, kā varētu šķist, dzīvojot ar ziņām par karu Ukrainā, augošo inflāciju, grūtībām veikt celtniecības un rūpniecības pasūtījumu vai šo pasūtījumu zudumu.

Septītais vilnis un politika © DIENA

Covid-19 pandēmija uz vairākiem mēnešiem bija gandrīz pagaisusi no Eiropas Savienības (ES) aktualitāšu klāsta, bet patlaban atkal tajā atgriežas.

Attīstībai/Par rekrutēšanas karnevāls © DIENA

Veids, kādā aizsardzības ministrs Artis Pabriks (A/P) speciāli sasauktā preses konferencē paziņoja par plānu jau no jaunā gada ieviest vispārējo valsts aizsardzības dienestu, piecu gadu laikā pakāpeniski pakļaujot obligātai iesaukšanai 18–27 gadus jaunus vīriešus, faktiski ir paraugs, kā savtīgu politisku mērķu sasniegšanai pamatīgi apdraudēt valstij ārkārtīgi svarīgas jaunas politikas ieviešanu.

Vecās Eiropas dilemma © DIENA

Gada 11. jūlijā Krievijas kompānija Gazprom uz desmit dienām pārtrauca gāzes piegādes Vācijai un arī vēl vairākām citām Eiropas valstīm pa gāzesvadu Ziemeļu straume iepriekš ieplānotas gāzesvada tehniskās apkopes dēļ. Gadījumā, ja gāzes piegādes atjaunotas netiks, enerģētiskā krīze Eiropā pieņems grandiozus apmērus, un Eiropu gaida smagākā ziema kopš Otrā pasaules kara beigām.

Diskusijas bīstamā nianse © DIENA

Aizsardzības ministrijas ideja Latvijā ieviest vispārējo valsts aizsardzības dienestu ir raisījusi plašas debates, kurās netrūkst arī dažādu paaudžu uzskatu sadursmju asā formā.

Borisa Džonsona kapitulācija © DIENA

Pēc tam kad Lielbritānijā, prasot premjerministra Borisa Džonsona atkāpšanos no amata, no saviem amatiem atkāpās vairāk nekā 50 ministru un citu valsts augstāko amatpersonu, Džonsons, neraugoties uz centieniem palikt pie varas, bija spiests kapitulēt un paziņoja par demisiju. Kā premjera, tā Konservatīvās partijas vadītāja posteņus viņš pametīs, līdzko konservatīvie izraudzīs jaunu partijas līderi, kurš kļūs arī par nākamo valsts vadītāju.

Skaistumkonkurss tuvojas © DIENA

Saeimas vēlēšanas nupat sāk tuvoties aizvien straujāk, par ko liecina ne tikai kalendārs, bet arī politiķu aktivitātes pieaugums publiskajā telpā. Nekādu pārsteigumu nerada fakts, ka jau vairākas nedēļas pie varas esošie politiķi – ministri, deputāti – aktīvi vizinās reģionālajās vizītēs, izrāda iepriekšējos četros gados nepieredzēta apjoma rūpes par skolotāju, ārstu un citu pilsoņu (lasi – potenciālo vēlētāju) darba dzīvi un sadzīves apstākļiem.

Dati ir, sistēmas nav © DIENA

Mērķēts atbalsts tiem cilvēkiem, kuriem tas nepieciešams, – šī frāze saistībā ar energoresursu cenu kāpumu dzirdama bieži. Tomēr neizpaliek arī bažas, ka pēc dažiem mēnešiem, kad, ņemot vērā Latvijas klimatu, neizbēgami sāksies apkures sezona, ar mērķēta atbalsta piešķiršanu var rasties grūtības, jo vajadzīgā sistēma joprojām nebūs ieviesta.

Atgādinājums par Vidusāziju © DIENA

Iepriekšējās nedēļas nogalē vērienīgas protesta akcijas, kuru gaitā dzīvību zaudēja gandrīz divi desmiti protestētāju, izcēlās iedzīvotāju ziņā daudzskaitlīgākās bijušās PSRS Vidusāzijas valsts Uzbekistānas autonomajā Karakalpakstānas Republikā.

Ždanokas ēna pār Lampu © DIENA

Pagājušās nedēļas nogalē Cēsīs noritēja ikgadējais sarunu festivāls Lampa. Ar plašu publisko diskusiju tematiku, vairāk gan pielāgotu liberāli noskaņotas publikas gaumei un interesēm.

Kā informētu sabiedrību? © DIENA

Karam Ukrainā ieilgstot, izskan amatpersonām adresēta prasība izskaidrot, kā iedzīvotājiem rīkoties, ja pie mūsu valsts austrumu robežas pastiprinātos militārie draudi.

Ankaras īpašā nostāja © DIENA

Par vienu no Ziemeļatlantijas alianses Madrides samita lielā mērā negaidītiem pavērsieniem kļuva Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana piekrišana atbalstīt uzaicinājumu Somijai un Zviedrijai pievienoties NATO

Aukstais karš 2.0 © DIENA

Realitāte, kas NATO Austrumu flanga dalībvalstīm bija kristālskaidra vismaz kopš šī gada 24. februāra, nu ir oficiāli atzīta NATO samitā Madridē.