Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dienas komentārs

Pseidoproblēma kā politiskā prioritāte © DIENA

Jautājums par Stambulas konvencijas ratifikāciju ar premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) vieglu rokas vēzienu visā nopietnībā ir ticis pacelts vienā līmenī ar tādām problēmām kā skolu tīkla samazināšana, obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana, valdības bezpalīdzīgā noskatīšanās uz pārtikas cenu kosmisko lidojumu.

Jauna politiskā tendence? © DIENA

Iepriekšējās nedēļas nogalē Spānijā notika valsts parlamenta ārkārtas vēlēšanas, kuras pamainīja spēku samēru starp pie varas esošajiem sociālistiem un opozīcijā esošo Tautas partiju par labu pēdējai, taču tā arī nespēja nodrošināt nedz kreisajiem, nedz labējiem vairākuma valdības izveidei nepieciešamo deputātu vietu skaitu.

Mērķis – mūsu drošība

Nesen mūsu sabiedrībā uzvirmoja diskusijas par to, ka sods, kas piespriests prokremliskam aktīvistam par nelikumīga intelektuālā un fiziskā atbalsta sniegšanu Krievijai, šķiet pārāk niecīgs. Šim prokremliskajam aktīvistam tika uzlikts 15 500 eiro liels naudas sods.

Neveiksmīgs samits © DIENA

Briselē šā gada 17. un 18. jūlijā notika Eiropas Savienības (ES) un Latīņamerikas un Karību jūras reģiona valstu kopienas (CELAC) trešais samits, kura norise uzskatāmi parādīja, ka apvienotā Eiropa un Latīņamerika dzīvo divās ļoti dažādās pasaulēs, kā arī dažādi raugās uz globālās ģeopolitikas procesiem.

Karstais kartupelis – PVN © DIENA

Diskusija par iespēju samazināt PVN pārtikai, tādējādi samazinot tās gala cenas veikalos, sen nav bijusi tik aktuāla kā šobrīd, kad turpinām piedzīvot augstu inflāciju tieši pārtikas jomā, kas turklāt vēl paralēli uzjundījusi viedokļu sadursmi par to, vai veikalos esošās cenas nav nepamatoti uzskrūvētas.

Nepamatota ažiotāža © DIENA

Pagājušajā nedēļā par sava veida sensāciju kļuva Indijas ārlietu ministra Subramanjama Džaišankara paziņojums šīs valsts plašsaziņas līdzekļiem, ka Ņūdeli nav plānu attiecībā uz BRICS vienotās valūtas ieviešanu, kas ir aktuāla tēma vadošajās nerietumu valstīs.

Politiķiem vasaras brīvlaiks © DIENA

Vērojot procesus Rīgas domes un arī valdības koalīcijas kontekstā, izskatās, ka vasara izdarījusi savas korekcijas arī politisko kaislību teātrī un pēdējo dažu mēnešu laikā pieredzētās izrādes ir apnikušas ne tikai skatītājiem, bet arī pašiem aktieriem.

2024. gada novembri gaidot © DIENA

Autoritatīvais britu izdevums The Economist Viļņā notiekošā NATO samita laikā publicēja plašu rakstu ar nosaukumu Ko darīt Eiropai, ja uzvarēs Tramps? (What would Europe do if Trump won?).

Pirks piekrišanu? © DIENA

Enerģētiskā neatkarība un drošība pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā ieguvusi pavisam citu nozīmi ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas līmenī.

Aktualizē PVN samazināšanu © DIENA

Viesmīlības nozares organizācijas vēlas, lai sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem tiktu piemērota samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme, aģentūrai LETA paudis Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas valdes priekšsēdētājs Andris Kalniņš.

Neļausim sevi nerrot! © DIENA

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2023. gada jūnijā, salīdzinot ar 2022. gada jūniju, palielinājies par 7,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Izglītībai jāraugās nākotnē © DIENA

Pēdējā laikā ar izglītības jomai veltītiem paziņojumiem diskusiju ir rosinājis tiesībsargs Juris Jansons. "Tiesībsarga izpēte par mācību līdzekļu iegādi – kas jāpērk skolai?", "Vai fonda nauda ir obligāta?", "Vai atbalstāma skolotāju apdāvināšana?" – tie ir daži no Tiesībsarga biroja paziņojumu tematiem.

Saimnieciskās intereses pārsver politiskās © DIENA

Vismaz divas zīmīgas nianses norāda uz to, ka tas, ko mēs pēdējās nedēļas vērojam kā divu citādi politiski tuvu partiju – Progresīvo un Jaunās Vienotības – kašķi Rīgas domē, ir tikai dūmu aizsegs lielākam konfliktam par saimnieciskām interesēm.

Ķīnas juaņas ekspansija © DIENA

Pagājušajā nedēļā bez īpašas ievērības palika kāds šķietami mazsvarīgs notikums starptautiskajā finanšu sektorā – Argentīna, veicot kārtējo maksājumu Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF), ASV dolāru vietā norēķinājās ar Ķīnas juaņām (jeb renminbi, kā oficiāli saucas Ķīnas valūta), izmantojot savas speciālās aizņēmuma tiesības (SDR).

Virziens labs, bet ir riski © DIENA

Nesen Progresīvo frakcijas deputāts un partijas līdzvadītājs Andris Šuvajevs oficiālā vēstulē vērsās pie Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV), lūgdams skaidrot, vai un kādi ir plānotie atbalsta pasākumi sabiedrībai saistībā ar Eiropas Centrālās bankas procentlikmju kāpumu, kā arī uzdeva jautājumu: "Kādi ir Ministru kabineta plānotie atbalsta pasākumi dzīves dārdzības pieauguma kompensēšanai 2023. gada 2. pusgadā?"

Putinam nav monopola © DIENA

Pāris nemiera un cerību pilnas dienas par kaut kādu pārmaiņu iespējamību Krievijā ir beigušās ar vilšanos.

Nepārliecināmais premjers? © DIENA

Pagājušajā nedēļā notikusī Indijas premjerministra Narendras Modi valsts vizīte ASV, neraugoties uz visiem amerikāņu amatpersonu centieniem pārliecināt viņu pievienoties demokrātijas nometnei, tā arī nedeva cerētos rezultātus.

Latvijas fenomens © DIENA

Inflācija, kas vēl pavisam nesen uzlēca sen neredzētos augstumos, patlaban varbūt arī krītas oficiālajos statistikas datos, taču ikdienā parastais cilvēks savā ģimenes budžetā, visticamāk, šo kritumu īpaši nejūt.

Aleksandra Lukašenko benefice © DIENA

Būtībā par galveno ieguvēju no algotņu kompānijas Vagner dibinātāja un vadītāja Jevgeņija Prigožina Krievijā sarīkotā "taisnīguma marša" no okupētās Ukrainas daļas uz Maskavu jeb dumpja ir kļuvis Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

Pretrunīgi vērtēta vizīte © DIENA

Noslēgusies divas dienas ilgā ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena vizīte Ķīnā, kas bija paredzēta vēl šā gada februārī, taču tika atlikta uz nenoteiktu laiku pēc ažiotāžas, kāda izcēlās pēc Ķīnas gaisa balona – tā kā meteoroloģiskās, tā kā izlūkošanas zondes – lidojuma virs ASV teritorijas un tā vēlākas notriekšanas.

Atkārtošana – zināšanu māte © DIENA

Vakar valdības sēdē tika pieņemts zināšanai Ekonomikas ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums Prioritārie rīcības virzieni ekonomikas transformācijas īstenošanai, kura saturu uz kopumā nepilnām sešām lappusēm var raksturot ar šī komentāra virsrakstā lasāmo frāzi: atkārtošana – zināšanu māte.