Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Britu režisors un diasporas latviete veido dokumentālo filmu Latviešu mīts

Top dokumentālā filma Latviešu mīts, kuras režisori ir Konors Gormans no Lielbritānijas un diasporas latviete Diāna Vaznele.

Konors Gormans daudzus gadus darbojies modes industrijā, veidojis dokumentālā stila videodarbus, strādājot Net-a-porter/Porter Magazine, kurā ir iekļautas tādas slavenas aktrises un aktīvistes kā Lilija Džeimsa, Sofija Tērnere, Amanda Seifrīda, Džeina Gudola un citi. Diāna pēdējos 13 gadus strādā par radošo videoproducenti un fotomākslinieci dažādās ietekmīgās mūzikas un labklājības tiešsaistes platformās, ar saviem projektiem apceļojot pasauli.

Konora pirmā iepazīšanās ar latviešu kultūru bija diasporas koris. Pirms desmit gadiem viņš piedzīvoja latviešu kopienas vienotību kora koncertā, kas uz viņu atstāja dziļu iespaidu. Viņš pievienojās Londonas Latviešu korim, kur liktenīgā kārtā iepazinās ar Diānu. Neskatoties uz valodas barjeru, Konors sajuta dziļu piederību.

Savukārt Diānu ir spēcīgi ietekmējusi gūtā pieredze, ceļojot un dzīvojot dažādās pasaules malās. Jo vairāk svešas zemes viņa apciemoja, jo vairāk Diānā auga nepārvarama vēlme iedziļināties pašai savas kultūras būtībā un vēsturē, cenšoties saprast, vai tās var sniegt atbildes uz dzīves lielajiem jautājumiem.

Abi draugi jutās vienādi vientuļi lielajā pilsētā un ikdienā iedvesmoja viens otru meklēt risinājumus, kā uzlabot savu dzīves kvalitāti Londonā. Viņi uzsāka dokumentālās filmas veidošanu, lai izzinātu latviešu tradīcijas un to vērtību mūsdienu globalizētajā pasaulē ar mērķi dalīties gūtajās atziņās un sasniegt plašu auditoriju. Latviešu mīts priekšplānā izvirzīti režisoru personīgie pārdzīvojumi, viņu dalība tradicionālajos latviešu godos un gadskārtus svētkos, kā arī 2023. gada Dziesmu un Deju svētkos gūtie iespaidi.

Sešus gadus, pētot un iedziļinoties latviešu tradīcijās un paražās, intervēti izcili eksperti Latvijas kultūras vidē. Starp tiem ir folkloriste un bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Mežaparka Lielās estrādes Sidraba birzs arhitekti Austris un Ivars Mailīši, Dziesmu un Deju svētku kultūras vadītāji Jānis Purviņš, Mārtiņš Klišāns, Raimonds Tiguls, latviešu diasporas vadošā balss un Londonas Latviešu kora diriģente Lilija Zobens, kā arī UNESCO ģenerālsekretāre Baiba Moļņika, folkloristi un tradicionālās kultūrmantojuma pētnieki un kopēji Ilga Reizniece, Aīda Rancāne, Andris Kapusts, Inese Krūmiņa, mākslinieki, arheologi, tradīciju glabātāji, pedagogi, zinātnieki un daudzi citi, kas ir bagātinājuši un virzījuši filmas stāstījumu.

Režisors Konors Gormans par dalību Dziesmu un Deju svētkos: "Stadions vibrēja caur manu nogurušo ķermeni, un mana balss bija salauzta no garajām dziedāšanas dienām. Šī vienreizējā sajūta kā 16 000 dziedātāju koris izskan caur mani, deva man spēku turpināt, es jutu, kā dziesmā vienojās visu klātesošo cilvēku pagātne, vērtības un spēks. Es vēlos dalīties ar šo sajūtu ar visu pasauli.”

Lai pabeigtu dokumentālo filmu Latviešu mīts, nepieciešamas 20 500 angļu mārciņu. Lai savāktu trūkstošos līdzekļus, kolektīvā ieguldījuma platformā Kickstarter 23. aprīlī uzsākta filmas atbalsta kampaņa. Vajadzīgā summa Kickstarter kampaņā jāsavāc 60 dienu laikā.

Filmas ziedotājiem būs dažādas pateicības, sākot no atbalstītāja vārda iekļaušanas filmas titros visiem, kas ziedojuši vismaz 10 mārciņas, līdz īpašajam izpildproducenta titulam lielākajiem atbalstītājiem, kā arī tiek veidots unikāls saules kalendārs sadarbībā ar latviešu tradīciju glabātājiem, kuru varēs saņemt digitālā vai printētā versijā, kā arī kā dizainu uz T-krekliem.

Atbalstīt filmas tapšanu iespējams, piedaloties pūļa finansēšanas kampaņas Kickstarter platformā: www.kickstarter.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja