Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Klavieres – zināmās un nezināmās. Hanzas peronā notiks Klavieru diena

Klavieru diena jeb Piano Day Rīgā, kultūras telpā Hanzas perons 28. martā no plkst. 18.00 piedāvā iespēju pianista Riharda Plešanova priekšnesumā salīdzināt Yamaha flīģeļa un Dāvida Kļaviņa konstruētā Una corda pianīna atšķirīgo skanējumu, ieskandinot tikko Kļaviņa darbnīcā Kuldīgā izgatavotu instrumentu.

Piedalīsies arī pats meistars, aizrautīgais eksperimentētājs, kura konstruētās klavieres pārsteidz un apbur ar jaunām tembrālajām iespējām.

Pirmā klaviermūzikas diena jeb Piano Day tika atzīmēta 2015. gada 29. martā, kad, pēc vācu pianista un skaņraža Nilsa Frāma ierosinājuma, ikviens pasaulē tika aicināts godināt šo instrumentu un tam radīto mūziku. Nu gada 88. dienas (atsaucoties uz 88 klavieru taustiņiem) atzīmēšana jau ir tradīcija un norisināsies desmito reizi. Latvijā to ieviesa producents, kultūrvietas Hanzas perons mākslinieciskais vadītājs Miks Magone, pirmoreiz īstenojot Ventspils koncertzālē Latvija un nu turpinot Rīgā.

Klavieru dienas ievadā apmeklētājus gaidīs žurnālista Gundara Rēdera vadītā diskusija Viens pret vienu pret vēl vienu, kurā par klavierbūves tradīcijām un inovācijām, katram pārstāvot un aizstāvot savu viedokli, dalīsies klavierbūvētājs, uzņēmuma Klavins Piano vadītājs Dāvids Kļaviņš un klaviermeistars, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Mūzikas instrumentu kolekcijas un restaurācijas daļas vadītājs, Klavieru katedras docētājs Norberts Žugs-Divrē. Sekos īpašs koncerts, kurā pianists Rihards Plešanovs piedāvās Dmitrija Šostakoviča pirmo divpadsmit Prelūdiju un fūgu (Op. 87) lasījumu uz diviem atšķirīgiem instrumentiem.

"Nevaru nepieminēt, ka radniecība ar klavierēm man ir arīdzan numeroloģiska. Esmu dzimis 1988. gada 8. augustā. Klavierēm ir 88 taustiņi, tādēļ mana dalība Klavieru dienā nav nejaušība," nopietni jokojot, atklāj pianists Rihards Plešanovs. "Atskaņošu pirmās divpadsmit Dmitrija Šostakoviča prelūdijas un fūgas, kas rakstītas, iedvesmojoties no Johana Sebastiāna Baha mūzikas, bet savā muzikālajā rokrakstā un saturiskajā vēstījumā atklāj paša Šostakoviča dzīvi. Ar cieņu pret senajām formām viņš veidojis savu skaņu pasauli, kas kļuva par vienu no XX gs. mūzikas virsotnēm. Šis cikls manā repertuārā nonāca 2021. gada rudenī, vēl pirms sekojošā šausminošā februāra, un, atzīšos, ka šī mūzika man ir likusi izsāpēt un aizlūgt par daudziem šī kara upuriem. Bet tā nav par karu, tā, manuprāt, ir par lielu cilvēcību un mīlestību." Pianista nākotnes plānos ir ambicioza iecere vienkopus atskaņot visu Šostakoviča 24 prelūdiju un fūgu ciklu.

Klavieru dienas vizuālajā identitātē izmantoto akvareli īpaši šim notikumam radījis mākslinieks un galerists Kaspars Groševs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja