Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Iebilst pret ministrijas plāniem

Aicina apmaksāt ģimenes ārstu praksēm nepilnas slodzes papildu darbinieku.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) aicina ģimenes ārstu praksēm no 2025. gada apmaksāt arī nepilnas slodzes papildu darbinieku, lai varētu piesaistīt piemērotus darbiniekus, kuri nevar strādāt pilnu slodzi, piemēram, studentus, jaunās māmiņas un vecākus cilvēkus, teikts LĢĀA vēstulē Veselības ministrijai (VM) ar virkni iebildumu par priekšlikumiem primārās veselības aprūpes stiprināšanai.

LĢĀA pārmet VM neieklausīšanos vairāku organizāciju viedoklī, ka papildu darbinieku jāļauj pieņemt ar elastīgu darba slodzi. VM tā vietā paredz tikai pilnas slodzes nodarbināšanas iespēju.

Asociācija lūdz papildu darbiniekam paredzēt māsas atalgojuma likmi, nosakot tādu slodzes apmēru, kāds ir iespējams budžeta ietvaros, piemēram, 0,7 vai 0,5 slodzes. LĢĀA apgalvo, ka darba grupā bija vienošanās par papildu darbinieka atalgojuma nodrošināšanu māsas vai ārsta palīga atalgojuma līmenī vismaz no 2025. gada, ja nav nekādi iespējams 2024. gadā. Tomēr VM ziņojums paredz māsas palīga atalgojumu – 925 eiro bruto, kas ir zem 700 eiro pēc nodokļu nomaksas.

LĢĀA prasa plānot "pietiekamu un sabalansētu finansējumu aktivitātēm, kas veicinātu optimālās prakses ieviešanu – optimālo pacientu skaitu, prakšu labu nodrošinājumu gan ar cilvēkresursiem, gan atbilstošām telpām un aprīkojumu". Valstij esot "jānodrošina vienlīdzīgas iespējas katram ģimenes ārstam sniegt vienlīdzīgus ģimenes ārsta pakalpojumus saviem pacientiem visā Latvijā un atbilstoši jāatalgo par ieguldīto".

Asociācija rosina pieļaut brīvas sadarbības iespēju starp praksēm, kāda šobrīd jau pastāvot, bez speciāliem līgumiem starp praksēm un ierobežojumiem līguma vai rajona ietvarā, nodrošinot vienlīdzību samaksā starp ārstniecības iestādēm, maksājot piesaistīto komandas locekļu atalgojumu un kabineta uzturēšanas maksājumu.

LĢĀA iebilst motivējošiem maksājumiem ģimenes ārstam par darbību koppraksē. Tāpat asociācija neatbalsta kādas noteiktas sadarbības finansiālas priekšrocības un nevienlīdzību attiecībā pret citām iestādēm, jo "par katru pakalpojumu ir jāmaksā vienlīdzīgi visām ārstniecības iestādēm, bet par papildu pakalpojumu ieviešanu ir nepieciešams izvērtējums". LĢĀA aicina atteikties no kopprakšu ieviešanas.

VM izstrādājusi informatīvo ziņojumu, kas paredz pasākumus primārās veselības aprūpes stiprināšanai, tostarp pakalpojumu pieejamības uzlabošanai. Viens no pasākumiem cilvēkkapitāla stiprināšanai paredz maksājumu ģimenes ārstu praksēm par papildu darbinieka nodarbināšanu praksē.

Plānots, ka papildu darbinieka piesaiste ļaus efektīvāk izmantot ģimenes ārsta praksē nodarbināto ārstniecības personu resursus un uzlabot pacientu aprūpi, sekmējot iespējas veltīt vairāk nedalīta laika kvalitatīvai pacientu konsultēšanai un ārstēšanai. VM skaidro, ka papildu darbinieka pienākumi tiks saistīti ar prakses atbalsta funkciju veikšanu, piemēram, pacientu pieraksta veidošanu, saziņu ar pacientiem, valsts un pašvaldību institūcijām, vakcinācijas izpildes uzraudzību, veikto manipulāciju uzskaiti un tamlīdzīgi.

No 2024. gada 1. maija papildu darbinieka apmaksa paredzēta visām ģimenes ārstu praksēm virs 1800 reģistrētajiem pacientiem, lauku teritorijās strādājošām praksēm – virs 1500 reģistrētajiem pacientiem, kā arī praksēm ar reģistrēto pacientu skaitu no 1500 līdz 1800, kurās ir nodarbināta tikai viena māsa vai ārsta palīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvija paliek tukša

Valsts iedzīvotāju skaita kritums 34 gadu laikā par teju 30% ir satraucošs fakts.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas