Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Latvijā beidzas gripas epidēmija

Latvijā ceturtdien, 25.aprīlī, oficiāli beidzas gripas epidēmija, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

SPKC gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa dati liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā pacientu skaits, kuri vērsušies pēc medicīniskās palīdzības un kuriem klīniski diagnosticēta gripa, nevienā no monitoringā iesaistītajām teritorijām nebija pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, līdz ar to SPKC paziņo par gripas epidēmijas beigām 25.aprīlī.

Gripas vīrusa aktivitāte ir zem sezonālā līmeņa, un novērota sešās no desmit monitoringa teritorijām, kur ir plaša gripas izplatība, taču salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu gripas intensitāte un izplatība samazinās.

SPKC gan norāda, ka gripas vīrusu cirkulācija vēl turpinās un aizvadītajā nedēļā kopā 20 gripas gadījumi reģistrēti sešās administratīvajās teritorijās - Ventspilī, Rēzeknē un Jēkabpilī, Jūrmalā, Daugavpilī un Rīgā. Kopš sezonas sākuma Latvijā kopā ģimenes ārstu prakses ziņojušas par 3442 klīniski apstiprinātiem gripas gadījumiem.

Gripas epidēmijas intensitāte šajā sezonā SPKC vērtē kā vidēja. Šī gada otrajā nedēļā vidējā gripas intensitāte ievērojami palielinājās un pārsniedza bāzes līmeni - tika paziņots par gripas epidēmijas sākumu 12.janvārī. Šajā sezonā vislielākais gripas gadījumu skaits novērojams vecuma grupā līdz 14 gadiem.

Kopš sezonas sākuma Latvijā kopumā veikti 54370 laboratoriskie testi uz SARS-CoV-2 vīrusa klātbūtni, no kuriem 8236 bija pozitīvi. Kopumā tika stacionēti 7210 Covid-19 pacienti.

Lai gan gripas epidēmija noslēgusies un gripas vīrusu izplatība mazinās, SPKC atgādina, ka gripas un citi elpceļu vīrusi turpina cirkulēt.

SPKC epidemiologi aicina arī turpmāk atcerēties par elpceļu infekciju profilakses pasākumiem. Proti, bieži mazgāt rokas, katru reizi pārnākot no āra, pirms ēšanas, pirms pieskaršanās sejai, regulāri vēdināt telpas gan mājās, gan izglītības iestādēs un darba vietās, veikt telpu mitro uzkopšanu, lietot veselīgu pārtiku, kas palīdzēs stiprināt imunitāti, kā arī pagarināt uzturēšanās laiku svaigā gaisā - ejot pastaigās un nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm ārpus telpām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas