Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Premjere: Latvija bruņojas nevis karošanai, bet miera nodrošināšanai

Latvija atvēl būtisku finansējumu bruņojuma nodrošināšanai nevis tāpēc, lai karotu, bet lai valstī nodrošinātu ilgstošu mieru, trešdien uzrunā aizsardzības industrijas dienā sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Latvijā bieži tiek runāts par atturēšanu un aizsardzību kā vienu no efektīviem līdzekļiem, kas nodrošina mieru un drošību mūsu reģionā, tomēr bieži vien sabiedrībai ir jāskaidro, kāpēc valsts bruņojas un kāpēc tam atvēl tik lielas finanses, norādīja premjere.

"Bet mēs bruņojamies nevis tāpēc, lai karotu, bet bruņojamies tāpēc, lai panāktu mieru, un mūsu valstī šis miers pastāvētu ilgi, bet bruņojums būtu garantija šim mieram," uzsvēra Siliņa.

Latvija kopā ar sabiedrotajiem ir apliecinājusi, ka ir gatavi aizstāvēt katru centimetru savas zemes un NATO teritorijas. "Mēs gan daudz mazāk ikdienā aizdomājamies, ka kauju gaitā mūsu karavīri būtu atkarīgi no arī tādām lietām kā piegādes un loģistikas ķēdes, kas savukārt ir atkarīgas no ražošanas jaudām un izejmateriālu pieejamības," piebilda premjere.

Siliņa uzsvēra, ka aizsardzības industrijas efektivitāte potenciālā ienaidnieka atturēšanai ir tikpat svarīgi kā spēja nodrošināt nepieciešamo kaujas operāciju intensitāti.

Premjere atgādināja, ka valsts drošības interesēs ir attīstīt noturīgu aizsardzības industriālo un tehnoloģisko bāzi un piegāžu drošību. 2023.gadā Latvija investējusi 4,3 miljonus eiro aizsardzības industrijas projektos, šogad tam ir paredzēti 4,9 miljoni eiro, bet 2025.gadā - 6,85 miljoni eiro. Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) valdībā rosinot atvēlēt šiem mērķiem vēl lielāku finansējumu.

Premjere pauda, ka ir sadzirdējusi uzņēmēju balsis jautājumā par birokrātisko procedūru mazināšanu un normatīvā regulējuma modernizāciju. Aizsardzības ministrijai strādājot kopā ar uzņēmējiem šiem jautājumiem ir jābūt noņemtiem no dienaskārtības.

Siliņa arī uzsvēra mākslīgā intelekta izmantošanas nozīmi valsts aizsardzībā. Siliņas vadītā valdība domājot par to, kā racionāli risināt mākslīgā intelekta jautājumus gan drošības un aizsardzības jomā, gan izglītībā, ekonomikā, transportā. Par to valdība drīz vien pieņemšot konceptuālus lēmumus. Aizsardzības industrijas pārstāvji būšot vieni no pirmajiem, kas par to uzzināšot un varēšot piedalīties projektos.

Jau ziņots, ka aizsardzības industrijas dienas mērķis ir aktualizēt aizsardzības industrijai svarīgus jautājumus, kā arī sniegt iespēju Latvijas uzņēmējiem un pētniecības iestādēm iepazīstināt Nacionālos bruņotos spēkus ar Latvijā ražotiem militāras un divējādas pielietojamības produktiem un pakalpojumiem.

Industrijas diena pulcējusi aizsardzības nozares un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjus, uzņēmējus, pētniecības iestāžu pārstāvjus, nozares attīstībā ieinteresētās nevalstiskās organizācijas, kā arī pārstāvjus no Eiropas Komisijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

"Stūra mājas" ekspozīciju apmeklētājiem neslēgs

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir atļāvis "Stūra mājā" turpināt Okupācijas muzeja ekspozīciju, par diviem gadiem pagarinot termiņu, kurā mājā veicami drošības uzlaboš...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas