Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

ASV iesūdz tiesā Apple par monopolstāvokļa uzturēšanu viedtelefonu segmentā

ASV Tieslietu ministrija ceturtdien tiesā iesūdzējusi tehnoloģiju kompāniju Apple, apsūdzot to par nelikumīgu monopolstāvokļa uzturēšanu saviem viedtālruņiem iPhone.

Šajā apsūdzībā, kuru iesnieguši arī vairāki ASV štati, teikts, ka "Apple" nopelnījis simtiem miljardu dolāru, apgrūtinot patērētājiem iespējas pāriet uz lētākiem viedtelefoniem un ierīcēm.

Šīs lietas pamatā ir "Apple" iespējamas izslēdzošas darbības, kas nosaka stingrus un dažkārt neskaidrus nosacījumus uzņēmumiem un izstrādātājiem, kas vēlas piekļūt 136 miljoniem "iPhone" lietotāju ASV.

Tiesā iesniegtajā sūdzībā norādīts, ka šie noteikumi un lēmumi ir izstrādāti, lai piespiestu "Apple" lietotājus palikt "Apple" ekosistēmā un iegādāties "iPhone".

"Patērētājiem nevajadzētu maksāt augstākas cenas, jo uzņēmumi pārkāpj konkurences likumus," sacīja ģenerālprokurors Meriks Gārlends. "Ja šī situācija nemainīsies, "Apple" tikai turpinās nostiprināt savu monopolu viedtelefonu segmentā."

"Apple" tiek apsūdzēts par to, ka uzņēmums kavē superlietotņu - portālu, kas patērētājiem nodrošina piekļuvi tādiem pakalpojumiem kā ziņojumapmaiņai, sociālajiem medijiem, mobilajiem maksājumiem, mūzikai, fotoattēliem un filmām vienuviet - izveidi.

Tāpat sūdzības vērstas pret "Apple" lietotni "Wallet", kas ir vispopulārākais veids, kā "iPhone" lietotāji veikalos veic maksājumus, liekot bankām un citiem pakalpojumu sniedzējiem maksāt uzņēmumam nodevu.

Uzmanība pievērsta arī ziņojumapmaiņas lietotnēm, un "Apple" tiek apsūdzēts par to, ka lietotājiem apgrūtina vieglu saziņu ar "Android" tālruņu lietotājiem, piespiežot viņus iegādāties dārgāku "iPhone".

Tiesā iesniegtajā lietā pieminēti arī viedpulksteņi, jo "Apple Watch" ir pieejams tikai "iPhone", bet konkurējošo viedpulksteņu funkcionalitāte "Apple" ierīcēs ir ļoti ierobežota.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits