Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +24 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Austrālija apsūdz Ķīnu par nedrošu iznīcinātāja rīcību virs starptautiskiem ūdeņiem

Austrālija caur dažādiem kanāliem izteikusi protestu Pekinai par Ķīnas iznīcinātāja rīcību virs starptautiskiem ūdeņiem izšaujot signālraķetes, tādējādi apdraudot Austrālijas jūras spēku helikopteru, otrdien paziņoja salas valsts premjerministrs Entonijs Albanīzs.

Incidents noticis sestdien, kad Austrālijas eskadras mīnu kuģis "Hobart" pildīja uzdevumu ANO Drošības padomes sankciju Ziemeļkorejai ievērošanai starptautiskajos ūdeņos Dzeltenajā jūrā, pirmdien paziņoja amatpersonas. Incidentā nav cietušo un nav nodarīti postījumi.

Albanīzs paziņoja, ka Austrālijas sabiedrība sagaida Ķīnas paskaidrojumu.

"Mēs tikai ļoti skaidri paudām Ķīnai, ka tas ir neprofesionāli un ka tas ir nepieņemami," premjerministrs sacīja televīzijas kanālam "Nine Network", uzsverot, ka Austrālija izmanto visus tās rīcībā esošos saziņas kanālus, kā arī runā publiski.

Austrālijas aizsardzības ministrs Ričards Mārlzs pirmdien informēja, ka Ķīnas iznīcinātājs "Chengdu J-10" palaida signālraķetes Austrālijas jūras spēku helikoptera "Seahawk", kas bija pacēlis no "Hobart", ceļā.

Signālraķetes atradās 300 metrus pirms un 60 metrus virs helikoptera, kura pilotam bija jāveic izvairīšanās manevri.

Arī aizsardzības ministrs uzsvēra, ka Ķīnas rīcība bija "nedroša un neprofesionāla".

Tā bija nopietnākā abu valstu spēku sadursme, kopš Austrālija novembrī apsūdzēja Ķīnas iznīcinātāju "Ningbo" par Austrālijas jūras spēku ūdenslīdēju ievainošanu Japānas ūdeņos, izmantojot sonāros impulsus. Austrālija paziņoja, ka Ķīna nav ievērojusi drošības brīdinājumu turēties tālāk no Austrālijas fregates "Toowoomba".

Ķīna apgalvoja, ka sadursme notikusi ārpus Japānas teritoriālajiem ūdeņiem un ka Ķīnas karakuģis nav nodarījis kaitējumu.

Novembrī notikušās vizītes laikā Albanīzs uzaicināja Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu pirmo reizi desmit gadu laikā apmeklēt Austrāliju, jo divpusējās attiecības pēdējos gados ir uzlabojušās no vēl nepieredzēti zema līmeņa. Otrdien viņš paziņoja, ka Sji šogad Austrāliju neapmeklēs.

Tomēr Albanīzs sacīja, ka viņš cer, ka ar Ķīnas līderi "tiksies aci pret aci", kad viņi abi piedalīsies G20 un APEC samitos šā gada beigās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits