Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +21 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Eksperti: FKTK nav pienākums pārbaudīt iesniegtās informācijas patiesumu

Ekonomists Ģirts Rungainis uzskata, ka nav jāšaubās par banku uzraudzības kvalitāti. Arī viņa kolēģis Jānis Ošlejs norāda, ka prokuratūras piesaistīšana "Krājbankas lietā" liecina par viltojumiem bankas bilancē, ko Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) uzraugiem nav pienākums un, iespējams, nav arī iespējas pamanīt. "Viņi jau pieņem, ka visi iesniegtie dokumenti ir patiesi, ja viņi katru pārbaudītu, mums vajadzētu 700 reižu lielāku FKTK strādājošo skaitu."

Ģirts Rungainis norāda, ka jau pagājušajā ceturtdienā vakarā pirms valsts svētkiem FKTK noteica Krājbankai skaidras naudas izsniegšanas ierobežojumu 100 000 eiro apmērā mēnesī, kas, viņaprāt liecinot par laicīgu uzraudzības iestādes ciešu sadarbību ar bankas valdi. "Sadarbība acīmredzot ir turpinājusies visu nedēļas nogali un jaunākais paziņojums par bankas darbības apturēšanu iespējams ir rezultāts kādai informācijai no Lietuvas banku uzraugu puses, kas līdz šim nebija zināma nevienai no pusēm," uzskata ekonomists.

"Latvijas puse par Snoras bankā notiekošo, šķiet uzzināja pagājušajā nedēļā, bet  gan jau, ka tas bija ilgāk gatavots, savukārt Latvijas pusei nebija pamata neko tādu uzsākt. Lietuvas regulators iespējams tagad sniedzis jaunu informāciju, kas savukārt devis iemeslu šādai rīcībai. Ja vēlāk atklātos, ka FKTK jau agrāk bijusi informācija, kas liktu apturēt bankas darbību, tad varētu runāt par uzraudzības kvalitāti, bet šāda informācija pagaidām nav bijusi."

Savukārt ekonomists Vjačeslavs Dombrovskis (Zatlera Reformu partija) Diena.lv norādīja, ka pagaidām viņam ir pārāk maz informācijas, lai sniektu jelkādus komentārus par uzraugu darbu.

Jau vēstīts, ka FKTK padome pirmdien, 21.novembrī, nolēma apturēt Latvijas Krājbankas visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko ir informēta Ģenerālprokuratūra.

Saskaņā ar minēto lēmumu ir apturēta arī Latvijas Krājbankas valdes un padomes darbība un iecelti komisijas pilnvarnieki, kas pārvalda banku un iegūst bankas valdes un padomes tiesības. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses