Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Siliņa ceturtdien ar Kariņu pārrunās "lidojumu lietu"

Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) ceturtdien, 28.martā, ar ārlietu ministru Krišjāni Kariņu (JV) pārrunās izveidojušos situāciju ar Kariņa komandējumu privātajiem reisiem premjera amata laikā.

Abu amatpersonu komandējumu dēļ ceturtdiena ir tuvākais laiks, kad veikt šo sarunu, skaidroja premjerministre.

"Situācija ir gana nopietna, un domāju, ka būtu saprātīgi vispirms [to] izrunāt ar pašu ministru, iepriekšējo premjeru, kā viņš redz attīstību šajā situācijā," norādīja Siliņa.

Siliņa atgādināja, ka pēc no Ģenerālprokuratūras saņemtā iesnieguma viņa uzdevusi Valsts kancelejai (VK) sadarbībā ar Finanšu ministriju (FM) un Ārlietu ministriju četru mēnešu laikā izstrādāt normatīvo regulējumu, kas paredz precizēt nosacījumus speciālo līgumreisu pakalpojumu izmantošanai.

Tāpat pēc prokurores norādītā Ministru prezidente uzdevusi VK izstrādāt tās iekšējo regulējumu iepirkumu plānošanas, organizēšanas un līgumu izpildes uzraudzības procesa nodrošināšanai atbilstoši Publisko iepirkumu likuma prasībām un par veiktajiem pasākumiem informēt Ģenerālprokuratūru līdz 2024.gada 1.jūlijam.

Premjerministre atzīmēja, ka atbildīgās prokurores iesniegumā norādīts, ka nedrīkst būt apgrūtināta iespēja Ministru prezidentam specreisus veikt, bet tam ir vajadzīgs atbilstošs tiesiskais regulējums.

Lai izvērtētu prokurores iesniegumā norādītos apstākļus, kā arī amatpersonu rīcību un atbildību, trešdien, 20.martā, premjerministre uzdevusi Tieslietu ministrijai, FM, Ekonomikas ministrijai un Labklājības ministrijai deleģēt pārstāvjus neatkarīgai dienesta pārbaudes komisijai.

Siliņa skaidro, ka tas papildina viņas decembrī šajā lietā izdoto rezolūciju VK.

Tikmēr Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" vēsta, ka Kariņa (JV) pozīcijas valdībā esot sašķobījušās. Partijā esot izskatīts variants par Kariņa demisijas pieprasīšanu, taču politiskajā spēkā par to runā izvairīgi, pamatā paļaujoties uz Siliņas lēmumu.

Partijas valde nedēļas nogalē bija sanākusi uz sēdi, reaģējot uz Ģenerālprokuratūras sākto kriminālprocesu par iespējamu līdzekļu izšķērdēšanu saistībā ar lidmašīnu līgumreisu izmantošanu, tomēr Kariņš uz to neieradās. Partijas valde pirmdien lēmusi, ko darīt tālāk, un neoficiāla informācija liecinot, ka viens no variantiem paredzot prasīt Kariņa demisiju. Valdes dienaskārtībā šodien bija kā Kariņa avioreisi, tā arī skaidrās naudas aprite "Vienotībā".

Kā ziņots, Ģenerālprokuratūra sākusi un nodevusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam izmeklēšanai kriminālprocesu par iespējamu izšķērdēšanu saistībā ar lidmašīnu līgumreisu izmantošanu bijušā Ministru prezidenta Kariņa komandējumos, aģentūra LETA uzzināja prokuratūrā.

Ģenerālprokuratūra neapstrīd, ka valsts augstāko amatpersonu pienākumu izpildes gaitā var rasties situācijas, kad komandējuma nodrošināšanā nepieciešams izmantot gaisa transporta līgumreisu pakalpojumus.

Reizē secināts, ka pastāv reāla iespēja, ka noticis noziedzīgs nodarījums.

Jau vēstīts, ka daļā sabiedrības kritiku izpelnījušies Kariņa Ministru prezidenta laika vadīto delegāciju veiktie speciālie avioreisi. No 2021. līdz 2023.gada septembrim no valsts budžeta atbilstoši Valsts kancelejas apkopotajai informācijai šādi iztērēti 613 830 eiro, bet kopā ar ES segto izmaksu daļu tēriņi sasniedz 1,36 miljonus eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas