Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Pirmdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva

Kūpinājumi

papildināts (16:55) - Brisele atļauj kūpināt gaļu

Latvija ir to valstu skaitā, kas turpmākos trīs gadus varēs ražot un izplatīt kūpinātu gaļu un gaļas produktus ar tradicionālām metodēm savas valsts teritorijā, portālam Diena.lv pavēstīja Zemkopības ministrijā. 

Gaļas kūpinātājiem cerība

Ja viss ritēs, kā iecerēts, jau maija beigās varētu būt skaidra Eiropas Komisijas (EK) pozīcija par gaidāmajām izmaiņām, kas pieprasa gaļas kūpinājumos ievērojami samazināt benzpirēna un citu vielu līmeni. Par šīm izmaiņām direktīvā oficiālu lēmumu varētu pieņemt jūlija sākumā.

Īpašu statusu panākt grūti

Lai saglabātu Latvijas tradicionālos gaļas kūpinājumus, nepieciešams gūt Eiropas Savienības (ES) valstu atbalstu. Tikai tādā gadījumā būtu reāla cerība, ka Eiropas Komisijā (EK) mūs kāds uzklausītu, uzskata Latvijas Zivrūpnieku asociācijas vadītājs Didzis Šmits, kurš pirms trim gadiem panāca, ka izmaiņas benzpirēna un citu vielu normās netiks piemērotas šprotēm.

Dūklavs: Kūpinājumu problēma ir uzpūsta

Pagājušajā nedēļā aktualizētā problēma par rudenī gaidāmajiem stingrajiem gaļas un zivju kūpināšanas ierobežojumiem ir uzpūsta, intervijā biznesa portālam Nozare.lv teica zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Straujuma: Briselē veikalā es neredzu tādus kūpinājumus kā Latvijā

Viņai nav šaubu par ekonomikas ministra morālo atbildību Zolitūdes traģēdijas lietā. Viņa ir konservatīva un uzskata, ka laulība var būt tikai starp vīrieti un sievieti. Viņa ir daudz tiešāka nekā iepriekšējais premjers. Viņa ir pirmā sieviete premjera amatā Latvijas vēsturē. Laimdota Straujuma intervijā Sandrim Točam.  

Vēl izvērtēs iespēju protestēt pret kūpinājumiem nelabvēlīgajām normām

Zemkopības ministrija (ZM) aicina ražotājus iesniegt argumentus, kādēļ nevarēs izpildīt no septembra paredzētos ierobežojumus saistībā ar kūpinājumiem, un, ja tie būs pamatoti, vērsīsies Eiropas Komisijā (EK) ar lūgumu piemērot atkāpes Latvijas kūpinātajiem pārtikas produktiem, portālu Diena.lv informēja ZM sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece.

Zem sitiena mazie ražotāji

Par spīti tam, ka jaunā benzpirēna norma apstiprināta pirms trim gadiem, gaļas kūpinātāji sākuši protestēt tikai tagad - īsu brīdi pirms normas stāšanās spēkā. Vairāki mazie ražotāji apjautuši, ka nespēs radīt savu nišas produktu, jo ar malku kūpinātai gaļai benzpirēna slieksnis krietni pārsniedz Eiropas Komisijas (EK) noteiktos divus mikrogramus uz kilogramu.

Točs: Ak, mēs, "kaitīgie"

Cūcība! - ir viens no biežāk dzirdamajiem vērtējumiem Eiropas regulai, kas faktiski aizliedz tradicionālās, dabiskās kūpināšanas metodi un kuras dēļ durvis var nākties vērt ne jau tikai Rubeņiem. Trešdaļai vietējo gaļas ražotāju nāksies pārtraukt ražošanu, ja šī regula sāks darboties. Var aizklapēt restorānus un aizliegt grilu, jo izrādīsies, ka atšķirībā no hamburgera šašliks ir ļoti kaitīgs.

Uzņēmējs: EK kūpināšanas normas būtiski ierobežos Latvijas nišas produktu attīstību tirgū

Dūmu kūpinātavu ražotājs Abas pievienojas sabiedrības sašutumam par dabīgo dūmu aizliegumu - Eiropas Savienības noteiktajām izmaiņām gaļas kūpināšanas normās.Uzskatām, ka Eiropas Komisijas aizliegums izmantot dabīgos dūmus kūpināšanas procesā ir būtisks šķērslis Latvijas mājražošanas un mazo pārtikas pārstrādes uzņēmumu attīstībai, kuru galvenā tirgus niša ir izcils un dabīgi kūpināts produkts – gaļa, zivis, vista vai siers.

Latvijā

Vairāk Latvijā

Pasaulē

Vairāk Pasaulē

Viedokļi

Vairāk Viedokļi

Sports

Vairāk Sports

Citi

Vairāk Citi

SestDiena

Vairāk SestDiena

KDi

Vairāk KDi

Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze

Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena

Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils

Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms

Izklaide

Vairāk Izklaide