Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains

Dabas Diena

Špikot no dabas. Saruna ar Zaļās klases vadītāju Lauru Slišāni © DIENA

"Spējas pazīt dabu ir handikaps turpmākajā dzīvē," ir pārliecināta SIA Rīgas meži vides izglītības projekta Zaļā klase vadītāja Laura Slišāne. Paplašināt bērnu redzesloku, kaut nedaudz sagatavot dzīvei un darbam, iedvesmot ar savu piemēru – tā ir Lauras un viņas kolēģu ikdiena, organizējot mācību ekskursijas Ogres pusē.

Dari pats: Pašgatavots dezodrants © DIENA

Svīšana un tās sekas – nepatīkamais aromāts – ir daudzu bieds, un īsta veiksme ir atrast labu dezodorantu, kurš novērstu problēmas un vienlaikus būtu gan videi, gan lietotāja degunam draudzīgs. Ja nevar atrast, var mēģināt pagatavot paša spēkiem.

Smalkā najāda – reta un sena © DIENA

Pasaules dabas retumu grāmatās Latvija var lepoties ar unikālu un ļoti retu ūdensaugu – smalko najādu, kas pie mums atklāta tikai pirms dažiem gadiem. Krāslavas novada Sīvera ezerā ir vislielākā šī auga atradne pasaulē.

Dari pats: Dekoratīvs puķpods © DIENA

Dekoratīvie puķpodiņi parasti ir diezgan dārgi, turklāt – kāpēc pirkt kaut ko jaunu, ja iespējams jau īpašumā esošu lietu pielāgot vajadzībai, turklāt padarboties radoši? Šādu puķpodu var izmantot jebkuru augu audzēšanai, tikai jāatceras, ka tie jāstāda kādā citā traukā, ko ievietojat šajā puķpodā.

Dari pats: Kafijas biezumu otra dzīve © DIENA

Kafijmīļi, kas gatavo šo dzērienu automātos, vāra kanniņās vai tāpat vien ar karstu ūdeni aplej samaltu kafiju krūzītē, ievērojuši, ka šo biezumu paliek pāri visai daudz. Ja jums ir komposts, tad kafijas biezumi tur noder kā lieliska sastāvdaļa, bet liet izlietnē gan ir izšķērdība, jo tiem var piešķirt otru dzīvi.

Dzīvojam pārāk izšķērdīgi. Saruna ar ilgtspējas stratēģi profesoru Ginteru Pauli © DIENA(4)

Viesojoties Latvijā Lielās talkas desmitās jubilejas svinībās, beļģu izcelsmes profesors Ginters Pauli uzsvēra, ka valsts, kas neinvestē zinātnē, neinvestē savā nākotnē. Biznesa inovators un ilgtspējas stratēģis, ko pazīst visā pasaulē kā valstu valdības, tā nozaru līderi, iesaka radīt vairāk vērtību, darot labi, un dzīvot mazāk izšķērdīgi, atsakoties no liekā un videi kaitīgā vispār.

Līgatnes dabas takās vēl nebijuši iemītnieki

Līgatnes dabas taku saimei šovasar pievienojušies trīs sparīgi āpšu (meles meles) puikas, kuri uzmanīgākajiem un pacietīgākajiem apmeklētājiem jau apskatāmi pagaidu voljērā. Šī ir pirmā reize Līgatnes dabas taku vairāk nekā 40 gadu pastāvēšanas vēsturē, kad šeit iežogojumos mitinās āpši, portāls Diena.lv uzzināja Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP).

Zemes dzīļu dāvana – avoti © DIENA

Avota ūdenim izsenis tikušas piedēvētas dziedinošas un atjaunojošas īpašības: svētavoti, acu avoti, Māras avotiņi. Sena teika stāsta, ka reiz kāds puisis pieveicis Joda māti un gribējis izmazgāt asinīm notašķītos svārkus. Māra to ieteikusi darīt vietā, kur tek deviņi avoti. Latvija tiešām ir bagāta ar avotiem, to skaits mērāms tūkstošos. Tomēr leģendas ne vienmēr atbilst īstenībai. Dzerot no avota, veselības vietā var tikt arī pie slimības.

Dienas recepte: Vārīti vēži © DIENA(1)

Vēžus galvenokārt pazīstam kā delikatesi. Delikateses statuss platspīļu vēzim nodrošina labu eksporta potenciālu, taču nebrīvē audzēt tos nav viegli. Gaļas īpašību ziņā platspīļu vēzim starp sugas brāļiem nav konkurentu.

Dari pats: Dvieļu pakaramais no dakšiņas © DIENA

Ja tev ir galda piederumi, kam pazuduši biedri vai kas nedaudz zaudējuši formu, turklāt tev ir humora izjūta un lauku virtuvīte, kurā nepieciešami pakaramie, lietā var likt vecās dakšiņas un karotes.

Izvēdināt galvu no ikdienas © DIENA(1)

Kaut arī makšķerēšanas entuziasti ir aktīvi visu gadu, nomainot vien inventāru un copes vietas, vasarā šī hobija piekopēju skaits krietni pieaug. Aktierim Intaram Rešetinam makšķerēšana nav sveša jau no bērnības, taču par nopietnu aizraušanos tā ir kļuvusi pēdējos septiņus gadus.

Latvijas Meža dienas pulcē vairāk nekā 12 000 meža draugu(4)

Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē jaunākajā daļā Kurbada zeme aizvadīts līdz šim Baltijā lielākais meža nozares pasākums – Latvijas Meža dienas. Divu dienu svētkus apmeklēja vairāk nekā 12 000 bērnu, jauniešu un pieaugušo no visas Latvijas.

Dari pats: Lāčpurnu mērce © DIENA

Ja pavasara sēņotāja ķocī uzrodas lāčpurni, Annas Hotel šefpavārs Dzintars Kristovskis iesaka mājas virtuvē to pagatavošanu nesarežģīt: lāčpurni, cepti sviestā ar dārza lokiem un ķiplociņu, pievienojot saldo krējumu, būs vienkārša, bet izcila franču klasiskajā manierē pagatavota sēņu mērce.

Vairāk Dabas Diena