Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pirms izmest jāmēģina salabot

Darbu sāk iedzīvotāju nolietotās elektrotehnikas remontdarbnīca.

Dabai draudzīgs dzīvesveids rosina izdomāt arvien jaunus veidus, kā lietām, kas kļuvušas par atkritumiem, rast jaunu pielietojumu. Lai veicinātu otrās iespējas došanu nolietotām elektroierīcēm, februāra sākumā Stūraiņos Rumbulā atklāta vides apsaimniekošanas uzņēmuma Eco Baltia vide elektrotehnikas remontdarbnīca Lab!, kurā turpmāk ik mēnesi plānots salabot ap 200 tehnikas vienību.

Jānodod speciālās vietās

Kad sadzīves tehnika savu laiku ir nokalpojusi, rodas jautājums, kur likt nolietotās elektroierīces. "Labākais risinājums ir vērsties pie savas pašvaldības vai atkritumu savākšanas operatora. Ar drošu pārliecību varu teikt, ka Latvijā katrā pašvaldībā ir iespēja nodot šādu nolietoto sadzīves tehniku. Jautājums – vai iespēja ir viena vai vairākas? Viens variants ir šķiroto atkritumu laukumi, kuros pieņem dažādu veidu šķirotos materiālus, tajā skaitā arī nolietotu elektrotehniku. Latvijā ir ap 70 šādu specializēto laukumu," stāsta Eco Baltia vide valdes priekšsēdētājs Jānis Aizbalts.

Ir pašvaldības, kurās ir vēl citas papildiespējas nevajadzīgās elektronikas nodošanai. "Ar saviem sadarbības partneriem esam ierīkojuši pie veikalu Maxima un Rimi kasēm specializētas kastes, kurās var nodot nelielas elektronikas preces. Ik pa laikam daudzviet Latvijā tiek rīkotas arī elektropreču savākšanas akcijas, kurās piesakoties pie jūsu mājām atbrauks specializēts busiņš un lielgabarīta sadzīves tehniku aizvedīs jūsu vietā. Rīgā un Rīgas reģionā ik dienas bez maksas var izvest elektroniku. Tā ka iespēju mūsdienās ir daudz un dažādas," teic vides apsaimniekošanas uzņēmuma vadītājs.

Rūpēs par vidi mums apkārt

Elektropreču elementi satur daudz kaitīgu vielu, kas, nonākot dabā, ārējo apstākļu ietekmē sadalās un piesārņo gan gaisu, gan augsni. Nolietota elektrotehnika tiek klasificēta kā videi kaitīgi atkritumi. To nedrīkst vienkārši izmest sadzīves atkritumos vai – vēl sliktāk – izmest kaut kur dabā. Atkarībā no materiāla, no kā tā ir izgatavota, ātrāk vai vēlāk šāda elektrotehnika rada toksisku piesārņojumu un kaitējumu apkārtējai videi. Piemēram, viena dabā izmesta pirkstiņbaterija spēj piesārņot vienu kubikmetru zemes. Ja tajā vietā, kur šī baterija ir izmesta, dziļumā plūst gruntsūdeņi, tad arī tos skar šis piesārņojums. Ja runājam par vecā tipa ledusskapjiem, kuros ir freons, nedrīkst pieļaut, ka tas tiek izlaists gaisā, jo tas ir viens no lielākajiem ozona caurumu radītājiem.

Nododot nolietoto sadzīves elektrotehniku specializētajos savākšanas punktos, vēlams, lai šīs elektropreces būtu neizjauktā veidā. Ja elektroniku pārstrādā, rodas jaunas izejvielas, kas ir derīgas atkārtotai dažādu priekšmetu ražošanai. "Ja nodotā elektrotehnika būs pavisam izjauktā veidā, tad jūs būsiet nodevuši vecu, nepārstrādājamu plastmasu. Tāpēc elektronikai jābūt kaut kādām daļām, kuras vēl iespējams izjaukt un sašķirot, lai tām varētu dot otro dzīvi," skaidro J. Aizbalts.

Liels pieprasījums pēc elektroprecēm

Saskaņā ar Valsts vides dienesta datiem, kopumā Latvijā tirdzniecībā gada laikā vidēji tiek laistas ap 30  000 tonnas dažādu elektroierīču. Ik gadu tiek savākts ap 20 000 tonnu nolietotu elektroiekārtu, lielākoties televizori, veļasmašīnas un mazās elektriskās un elektroniskās ierīces. Daudzas no tām saviem saimniekiem ir kļuvušas liekas vai arī ir bojātas, tomēr ar nelielu tehnisku apkopi tām varētu dot otro iespēju un paildzināt to dzīves ciklu.

Vadoties pēc valstī apkopotās informācijas, ik gadu ap 10  000 tonnu elektrotehnikas tālākie ceļi tomēr ir neizdibināmi. Kā liecina aptaujas dati par iedzīvotāju paradumiem rīcībai ar nokalpojušo elektroniku, vairākums (57%) respondentu kā vienu no iespējām piekopj tehnikas glabāšanu mājās, taču teju ceturtdaļa aptaujāto izmet tehniku kopējos atkritumos. (Pētījums Patērētāju elektrotehnikas lietošanas paradumu novērtējums veikts projekta Nr. LIFE20 IPE/ LV/000014 – LIFE Waste To Resources IP ietvaros 2022. gada jūlijā, Forta Research internetā aptaujājot 1007 Latvijas iedzīvotājus 18–74 gadu vecumā.)

Darbu uzsāk remontdarbnīca

Pagājušajā gadā uzņēmums Eco Baltia vide savāca un nodeva pārstrādei 3000 tonnu nolietotas elektrotehnikas. "Tā kā mēs visu laiku skatāmies, kādā stāvoklī nolietotās elektropreces tiek nodotas, radās ideja par remontdarbnīcas izveidi. Senāk cilvēki nodeva lietas, kuras vizuāli liecināja, ka ir vecas vai salūzušas, taču pēdējo trīs gadu laikā novērojām daudz elektrotehnikas, kas sākotnēji izskatījās teju kā jauna. Lai arī esam pieraduši saņemt un izjaukt, sašķirot un nodot, sākām pārbaudīt, vai šo elektroniku nevar tomēr saremontēt. Izrādījās, ka tiešām var. Trešdaļa preču, ko saņemam, patiesībā ir viegli salabojama," atklāj atkritumu apsaimniekotājs.

Šobrīd salaboto elektrotehniku nogādā dažādām labdarības organizācijām, kā arī daļu no tās ikviens var iegūt savā īpašumā tīmekļvietnē www.lietovelreiz.lv. "Līdzās remontdarbnīcai esam ieplānojuši nākotnē arī atvērt veikalu Lab!, kurā ikviens varēs iegādāties mūsu salaboto sadzīves tehniku. Pirms veikals tiks atklāts, pirmie būs mūsu darbinieki, kuriem būs iespēja izmēģināt saremontēto elektrotehniku. Jebkurā gadījumā, ja jūs savu nevajadzīgo elektrotehniku ievietosiet kādā no konteineriem, uz kuriem virsū ir redzams Latvijas Zaļā punkta un Eco Baltia vide logo, tā nonāks pie mums. Katra tehnikas vienība tiks rūpīgi izvērtēta, un tās, kuras būs iespējams salabot, lai dotu tām otru dzīvi, nonāks mūsu jaunajā remontdarbnīcā," piebilst J. Aizbalts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena