Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Dabiskajām pļavām tapis savs zīmols

Aicina izvēlēties produktus, tā atbalstot apdraudētos bioloģiski vērtīgos zālājus.

Lai saglabātu un vairotu Latvijā dabiskās pļavas, Latvijas Dabas fonds īsteno dažādus vides projektus, bet nu izstrādāts arī zīmols Dabisko pļavu produkts. Patērētāji, izvēloties šī zīmola produktus, varēs ne tikai atbalstīt ražotājus, kuri apsaimnieko dabiskās pļavas, un iegūt augstas kvalitātes produktus, bet arī palīdzēs veicināt dabas vērtību saglabāšanu un atjaunošanu.

Dabas un cilvēka mijiedarbība

Dabiskās pļavas ir zālāji, kas nav arti, sēti, mēsloti vai kā citādi apstrādāti vismaz 20 gadus. Tā ir zālāju ekosistēma, kas bioloģiskās daudzveidības izpratnē ir piesātināta ar augu, kukaiņu sugām un ir mājvieta putniem un dzīvniekiem. Augu daudzveidība dabiskajās pļavās ir līdzvērtīga tai, kāda sastopama tropiskajos mežos. Vienā kvadrātmetrā var atrast pat vairāk nekā 50 sugu augus. Iespaidīgā sugu bagātība ir mantojums no senajiem zālājiem, kas reiz kopā ar plašajiem platlapju mežiem klāja Eiropu.

Dabiskai pļavai kā ekosistēmai ir liela nozīme mūsu labbūtības nodrošināšanā un dabisko procesu regulācijā. Tā nevar pastāvēt bez cilvēka līdzdalības, jo pļavā augošo un mītoši sugu sastāvs veidojas ilgstoši, mijiedarbojoties dabai, cilvēkam un mājlopiem. Taču dabisko pļavu un ganību Latvijā šobrīd palicis ļoti maz. Tās aizņem tikai 0,9% no Latvijas teritorijas. Pirms 100 gadiem šādas pļavas sedza 30% no mūsu valsts teritorijas. Diemžēl dabiskā pļava ir viena no visvairāk apdraudētajām dzīvotnēm Latvijā.

Svarīgi – atbalstīt un izglītot

Latvijas Dabas fonds (LDF) jau vairāk nekā 10 gadus nodarbojas ar dabisko pļavu atjaunošanu. Zīmols Dabisko pļavu produkts izstrādāts projekta LIFE-IP LatViaNature ietvaros. "Šis ir milzīgs projekts, un zīmola izstrāde ir tikai viena no tā aktivitātēm. Mūsu mērķis ir veicināt uzņēmējdarbību laukos, saistot to ar dabas aizsardzību, kā arī izstrādāt atbalsta mehānismus, kā mēs varam palīdzēt to sasniegt. No vienas puses, ir svarīgi izglītot dabisko pļavu īpašniekus, bet reizē arī izglītot sabiedrību un potenciālos pircējus par dabisko pļavu nozīmību un to, ka, pērkot produktus ar šādu zīmolu, mēs gan atbalstām uzņēmējus laukos, jo daudzi no tiem patlaban darbojas, ne peļņas, bet entuziasma vadīti, gan palīdzam saglabāt šīs pļavas," pastāsta zīmola Dabisko pļavu produkts mārketinga speciāliste Andra Līviņa.

Jaunradītā zīme jau piešķirta pirmajiem dabisko pļavu produktu ražotājiem. Zīmols Dabisko pļavu produkts, salīdzinot ar līdzīgiem marķējumiem Eiropas valstīs, ir unikāls ar to, ka darbosies visā Latvijā, kā arī aptvers visu dabisko pļavu produktu spektru. Zīmes grafiskais attēls – koša pļavas puķe, kuru ar abām rokām apskāvis cilvēks – simbolizē pļavas un cilvēka neatraujamo saistību, jo dabiskās pļavas nevar pastāvēt bez cilvēka klātbūtnes, savukārt cilvēki var iegūt un baudīt dabisko pļavu sniegtos labumus.

Zīmi varēs saņemt lauksaimnieki un zemes īpašnieki, kuri apsaimnieko dabiskās pļavas un ražo ar tām saistītus produktus: medu, zāļu tējas, gaļu, piena produktus, kā arī zīmolu piešķirs lauku tūrisma objektiem un amatniekiem. LDF veiks ražotāju atbilstības kontroli un pieņems lēmumu par zīmes piešķiršanu, nodrošinās materiālus zīmes iedzīvināšanai uz produktiem un ražotāja mārketingā, kā arī popularizēs zīmi patērētājiem, lai veicinātu produktu iegādi. Tāpat LDF konsultēs interesentus, kuri vēl šobrīd produktus neražo, taču kuru īpašumā ir dabiskās pļavas un arī ir interese par ražošanu.

LDF mērķis ir līdz šāgada beigām piešķirt zīmi vismaz 100 dabisko pļavu produktiem, kā arī iepazīstināt ar šo zīmi pēc iespējas plašāku gardēžu, pavāru, veselīga uztura entuziastu un pārtikas tirgotāju loku.

Augstvērtīgi un kvalitatīvi

"Dabisko pļavu produkti ir kvalitatīvi un augstvērtīgi, piemēram, gaļa, kas iegūta no liellopiem un aitām, kuru uzturā bijusi zāle, satur vairāk omega-3 taukskābju, tā ir bagātāka ar antioksidantiem nekā gaļa no dzīvniekiem, kuru uzturā bijuši graudaugi. Tai ir izteikta, intensīva garša, ko augstu novērtējuši pavāri un gaļas cienītāji. Tāpēc patērētājam būs iespēja iegūt ļoti īpašu produktu, savukārt ražotājiem šī zīme būs motivācija turpināt apsaimniekot dabiskās pļavas, ražot produktus vietējam tirgum un iegūt arī labumu sev," teic zīmola Dabisko pļavu produkts vadītāja Inga Muižniece.

Šobrīd Latvijā dabisko pļavu produktu ir vēl pavisam maz un to apzināšana ir tikai sākta. Pirmie, kuriem piešķirta zīme Dabisko pļavu produkts, ir biškopji Jānis Vigovskis un ZS Priežukalns, liellopa gaļas ražotāji SIA Rukši, SIA Tauri, SIA 3Dpro, SIA Sita Nature Park, ZS Atēnas, ZS Kalna Rubeņi, ZS Upmalas, aitu un jēra gaļas ražotāji SIA StarSpace un lauku sēta Kliņģeri, kazas piena ražotājas Alise Zariņa un Modra Puisīte, pļavu tējas ražotāji Sanita Matule un ZS Ozoliņi, pļavas augu sīrupu ražotāji saimniecība Bites, dabisko pļavu augu sēklu ražotāji ZS Stirnas, pļavas tūrisma saimniecība Drubazas, kā arī keramiķe Linda Priedniece. Visi šie ražotāji apsaimnieko dabiskās pļavas dažādos Latvijas novados.

Cer uz lielu atsaucību

"Mēs esam vēl pašā sākumā. Ļoti ceru, ka atsaucība būs liela un pircēji meklēs tirdziņos un pieprasīs produktus ar jauno zīmolu. Pēc zīmola atklāšanas, redzot atsaucību no lauksaimnieku un ražotāju puses, ka viņi dalās savos sociālajos tīklos ar informāciju par dabisko pļavu produktiem, tas man liek cerīgi raudzīties nākotnē, ka gan pļavām, gan dabisko pļavu produktiem Latvijā būs būt," piebilst A. Līviņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena