Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
  • Avots: Diena.lv, rakstubiblioteka.lv
  • 19. oktobris, 2018, 12:00

Melu tvertne: Maldīgās zvaigznes - horoskopi medijos

Dienas projekta Melu tvertne informācijas iesniegšanas vietnē kāds lasītājs bija ievietojis saiti uz portālā Diena.lv publicētajiem horoskopiem. Lai arī tā nav klasiska maldināšana, nevar noliegt, ka spēja ar debess ķermeņu "lasīšanas" palīdzību paredzēt nākotni nav zinātniski pierādīta. Horoskopi medijos, kas sastādīti, ievērojot šīs disciplīnas labākās prakses, atbilst projekta kategorijai Dažādi. Portālā rakstubiblioteka.lv publicēts ezotērisks materiāli par nākotnes paredzēšanu, apskatot plaukstas līnijas. Nav zinātniska pamata uzskatīt, ka plaukstu līnijas varētu palīdzēt izzināt nākotni. Arī šī ziņa atbilst kategorijai Dažādi.

Piemērs no portāla Diena.lv 17. oktobrī publicētā:

Auns:
Ja ļausiet sevi izprovocēt rīkoties spītīgi, piedzīvosiet materiālu zaudējumu. Pamudiniet draugu sekot augstiem morāles likumiem.

Pēc pētījumu aģentūras SKDS veiktā pētījuma zināms, ka 2018. gadā  horoskopiem tic 9% Latvijas iedzīvotāju. Aģentūra LETA ziņoja, ka salīdzinot ar pagājušo gadu, šādi domājošu cilvēku īpatsvars palicis nemainīgs, saglabājot zemāko līmeni novērojumu vēsturē. Lielākais horoskopos teiktajam ticošo respondentu skaits fiksēts 2000. gadā, kad tiem ticēja 17% iedzīvotāju. Runājot par horoskopu potenciālo ietekmi, jāatzīmē, ka 43% aptaujāto norādīja - viņi horoskopus izlasa, taču tie netiek uztverti īpaši nopietni. Vēl 40% iedzīvotāju horoskopus nelasa vispār. Cilvēku, kuri horoskopus nelasa, īpatsvars pēdējo piecu gadu laikā mainās trīs procentpunktu robežās.

Secināms, ka šai nākotnes paredzēšanas formai Latvijā ir salīdzinoši maza piekrišana. ASV, kā liecina "Washington Post" dati, horoskopiem tic apmēram 13%. Lielbritānijā, pēc portāla "Yougov.uk" datiem, tādi ir apmēram 8% no iedzīvotājiem.

Vērsis:
Palielināsies enerģija, bet pieaugs arī stūrgalvība un pārsteidzība. Kontrolējiet sevi un savas emocijas.

Horoskopu publicēšana medijos - gan drukātajos, gan interneta portālos ir ilglaicīga tradīcija. Kā secina komunikācijas zinātnes pētniece Sanita Burķīte nule publicētajā Latvijas Universitātes un Kultūras ministrija grāmatā "Latvijas mediju daudzveidība", horoskopi izklaides sadaļās ir atrodami lielā skaitā Latvijas mediju.

{{banner}}

"Horoskopi katrai dienai ir bieži atrodami izklaides sadaļā laikrakstos, tāpat arī atsevišķos žurnālos ir mēneša horoskops vai gada beigās prognoze nākamajam gadam. Katras dienas horoskopu var arī dzirdēt Latvijas Radio 2. Katru gadu tiek laisti klajā izdevumi gan latviešu, gan krievu valodā, kas informē lasītājus par nākamā gada prognozi," raksta autore. 

Svarīgi, ka horoskopi tiek publicēti tiem speciāli atvēlētās lapās vai portālu sadaļās. Kā raksta "Columbia Journalism Review", pirmo reizi ASV medijos horoskopi parādījās jau 1918. gadā, bet par ierastu praksi ļoti līdzīgu tai kāda tā ir vēl aizvien kļuva ap 1930. gadu.  Portālā "Diena.lv" saite, kas aizved uz horoskopu lapu atrodama pašā portāla apakšā, kas netieši nodrošina, ka tos izlasa tikai tie lasītāji, kuri patiesi vēlas uzzināt, ko “zvaigznes sola”.

Dvīņi:
Neuzticieties slepenam ziņotājam, slepenā ziņa būs aplama vai arī jūs to pārpratīsiet. Nepieņemiet vēlamo par esošu.

Tajā pašā laikā jāatgādina, ka nav zinātnisku pierādījumu par horoskopu patiesumu. Astronoms Fils Plaits populārzinātnes portālā "Relatively Interesting" norādījis, ka starp fizikā eksistējošajiem spēkiem nav tāda, kurš spētu pārvarēt neaptveramos kosmosa attālumus, lai ietekmētu cilvēku darbības šeit uz zemes, proti, viņš runā par elektromagnētisko starojumu no Saules un par Mēness gravitāciju, kura, kā zināms, ietekmē okeānu ūdens kustību.

Tāpat portāls norāda uz psiholoģisku efektu, kas cilvēkiem liek piekrist pozitīviem apgalvojumiem par viņu pašu, ja viņš domā, ka šis vēstījums ir paredzēts tieši viņam, kā arī uz cilvēku tendenci saskatīt sakarību starp nesaistītiem notikumiem, ja tiek uzskatīts, ka ir jābūt sakarībai. Tāpat kritiķi atgādina, ka Zemes un citu kosmosa ķermeņu kustības rezultātā patiesībā neviens cilvēks mūsdienās neatbilst tai horoskopa zīmei, kas viņam tiek piešķirta pēc dzimšanas datuma. Tiesa gan bieži tiek norādīts, ka astrologi, sastādot personalizētos horoskopus, to ņem vērā.

---

Paskaties vai Tev uz plaukstas iezīmējas “M”burts. Ja tāds ir – Tev ir ļoti paveicies! (rakstubiblioteka.lv)

Ziņas pārpublicēta saglabājot oriģinālā avota rakstību un izteiksmes veidu - netiek labota gramatika.

Lielākā daļa cilvēku domā, ka apzīmējumi uz plaukstām ir tikai kāds joks un tām nav nekāda būtiska nozīme cilvēka dzīves lomā, taču tā tik tiešām nav un katrai līnijai ir savs apzīmējums mūsu dzīvē, lai arī cik daudziem tas varētu šķist dīvaini.

Tiem, kuri pastiprināti interesējas par šādām lietām, vēlas uzzināt katru smalkāko līniju un tās nozīmi, jo tā ir līdzās ar mums un būs iegravēta vienmēr! Visu līniju nozīmi zina tikai retais mags, taču daudzi mūsdienās ir iepraktizējušies un zina, ko nozīmē galvenās ķermeņa līnijas, tagad laiks ķerties klāt pie, kā mazliet sarežģītāka!

Notiek atsaukšanās uz ezotēriskām zināšanām, kuras nav zinātniski pierādītas. Tāpat kā ar horoskopiem - katram indivīdam ir brīvība izvēlēties sev tīkamāko uzskatu sistēmu, taču nav pamata apgalvot, ka šī uzskatu sistēma ir saistoša un obligāti ievērojama visiem. 

Ikdienā mēs visi interesējamies par dzīvības un mīlestības līniju un tā tik tiešām to arī norāda, taču šoreiz runa ies par M burta iezīmi savā plaukstā. Lai pēc pirmā uzmetiena liekas, ka tā ir visiem, taču tā nebūt nav.

Tā iet starp divām izteiktām līnijām, kuras ir visiem, taču tad no katras puses iet uz leju un savienojas, šis savienojums lielākajai daļai ir ļoti blāvs, taču ir redzams. Tomēr šoreiz runa ies par to, kam šis M burts plaukstā ir iespiests ļoti spilgti un acīmredzami! (Savienojuma daļa, kas iet uz leju no abām pusēm)

Ja Tev šī savienojuma puse, kura iet uz leju, lai savienotos M burts ir īpaši stipri iezīmējusies, tas nozīmē, ka Tu iespējams daudz par sevi nemaz nezini (labā ziņā), līdz ar to Tu esi īpaša persona. Kā jau iepriekš tika minēts Jūs redzēsiet divas izteiktas līnijas, kuras sauc par galvas, sirds un dzīves līnijām, kopīgi veidojot M burtu.

Tas viss nācis no senās Hindu astroloģijas, kura tiek pieminēta tūkstošiem gadu, līdz pat mūsdienām, tāpat tas ticis pieminēts senajās Ķīniešu grāmatās “I Ching”, līdz ar to, par šo visu zināja cilvēki, kuri dzīvoja jau tūkstošiem gadu senā pagātnē.

Atsaukšanās uz seno laiku zināšanām, tradīcijām bez pierādīta pamatojuma, ir kļūdaina. Kritiskās domāšanas veicināšanās organizācijas SceptiCafe un Skeptiskā biedrība norāda, ka šāda veida argumentācija ir uzskatāma par kļūdainu. 

Šī zīme jau kopš seniem laikiem tiek uzskatīti par veiksmīgu zīmi, var norādīt uz progresējošu karjeru, mīlu vai visu dzīvi kopumā. Katram cilvēkam, kuram ir spilgts šis marķējums, tiek uzskatīts par ļoti veiksmīgu. Šie cilvēki parasti redz, tie kuri melo un spēj atšķirt krāpniekus no parastiem ļaudīm.

M marķējumam ir divas ļoti pozitīvas iezīmes. Ja Tu esi labrocis, tad zīmei jābūt izteiktai kreisajā plaukstā. Ja esat kreilis, tad zīmei jābūt izteiktai labajā rokā. Šī informācija var būt noderīga ikvienam cilvēkam, kas interesējas par garīgumu, mākslu, saticību, taču daudzi arī tam nemaz netic, tomēr viedoklī ir dažādi.

Ne visiem tāda ir, bet ja Tev tāda ir – vai savā ziņā vari piekrist apgalvotajam?

Līdzīgi kā ar horoskopiem, cilvēki ir atsaucīgāki, ja vēstījums ir paredzēts tieši viņiem vai arī tiek uzskaitītas īpašības, kas ir unikālas viņiem. 

 


Redakcijas komentārs

Raivis Vilūns, portāla Diena.lv žurnālists

Horoskopu publicēšana ir ierasta mediju satura tradīcija, tie daudzviet pasaulē izklaides lapās tiek publicēti kopā ar krustvārdu mīklām, komiksiem un citu tā saukto "vieglo" saturu, un, lai gan nav pierādījumu, ka horoskopi sniegtu patiesu informāciju, to īsā un nekonkrētā daba, sastādīšanas veids, kā arī cilvēku pašu izvēle paļauties uz šiem pareģojumiem neļauj tos kvalificēt par apzinātiem meliem. Laikrakstā Diena publicētie horoskopi tiek veidoti, balstoties šajā praksē pieņemtajās tradīcijās un labajā praksē, taču ņemot vērā, ka nav zinātnisku pierādījumu, kas apliecinātu horoskopu patiesumu, tos var kategorizēt sadaļā Dažādi.



Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli