Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
  • 20. novembris, 2018, 18:33

Melu tvertne: Tramps un NATO

ASV prezidents Donalds Tramps, izmantojot mikroblogošanas vietni Twitter, bieži pauž viedoklis par NATO un ASV dalību tajā.

ASV prezidents Donalds Tramps, regulāri kritizējot NATO, ir izplatījis arī nepatiesu informāciju

Šī gada vasarā Tramps tvītoja: 

'Man bija lieliskas tikšanās ar NATO pārstāvjiem. Viņi ir samaksājuši 33 miljardus ASV dolāru, un samaksās vēl simtiem miljardus dolāru nākotnē, tikai pateicoties man. NATO bija vājš, bet tagad ir stiprs atkal (slikti Krievijai). Mediji saka, ka es biju rupjš pret līderiem, nekad nepiemin naudu!"

ASV prezidents Donalds Tramps, kā norāda The New York Times, uzņemas pārāk lielu daļu nopelnu uz saviem pleciem. Proti, jau 2014. gadā NATO dalībvalstis apņēmās palielināt tēriņus un sasniegt NATO noteiktos 2% no IKP. NATO dati liecina, ka kopējie tēriņi drošībai sāka pieaug jau no 2015.gada. 

Žurnāls Time norāda, ka prezidents, iespējams, neizprot NATO struktūru, apgalvojot, ka dalībvalstis ir ASV parādā lielas naudas summas. Proti, viņš pieņem, ka sabiedrotie maksā naudu ASV par aizsardzību, bet šādi alianse nefunkcionē. 

{{banner}}

"Prezidents Tramps nesaprot, ka sabiedrotajiem noteiktie 2% tēriņi no IKP ir vadlīnijas, nevis obligāta prasība," žurnālam sacījis pensionēts ASV Jūras flotes ģenerālis Džeims Stavridis."Viņš situāciju salīdzina ar vajadzību dzīties pakaļ golfa kluba biedriem, kuri nav samaksājuši biedru naudu. Lai gan ir loģiski piespiest sabiedrotos sasniegt 2% robežu, mums būtu jāizvairās no alianses sašķelšanas," ģenerāli, kurš arī komandējis NATO spēkus, citē žurnāls Time.  

 

"Lai gan man bija lieliska tikšanās ar NATO, savācot lielas naudas summas, man bija vēl labāka tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Diemžēl tas netiek tā pasniegts - Viltus ziņas jūk prātā!"

Šāda veida informācija, kur Tramps uzņemas atbildību par NATO tēriņu palielināšanu, ir izskanējusi bieži. Tāpat novembrī pēc vīzītes Francijā Tramps tvītoja šādi: 

"Emanuels Makrons iesaka veidot armiju, lai aizsargātu Eiropu pret ASV, Ķīnu un Krieviju. Bet tā bija Vācija Pirmajā un Otrajā Pasaules karā - kā Francijai gāja tad? Pirms ASV atnāca, viņi sāka mācīties vācu valodu Parīzē. Maksā par NATO, vai arī nē!"

ASV medijs The Atlantic raksta: "Prezidenta viedoklis veidojas no pieņēmuma, kuru ir vērts rūpīgi izskatīt: ASV aizsargā Eiropu un tur izvieto savus karavīrus, balstoties uz impulsu, kas ir labdarīgs, anahronisks vai arī abi; Tramps tic, ka par šādu altrusimu pienākas pateicība. 

Medijs norāda, ka patiesībā stabila Eiropa ir ASV interesēs. Medijs citē vēsturisko pieredzi abos pasaules karos, kas lika ASV iesaistīties, lai palīdzētu sabiedrotajiem Eiropā. The Atlantic, atsaucoties uz vēsturisko pieredzi, skaidro, ka miers ir garants ekonomiskajai izaugsmei un drošībai. 

 

 

 

 


Redakcijas komentārs

Raivis Vilūns, portāla Diena.lv žurnālists

Prezidents Donalds Tramps, kā to apliecina ASV žurnālistu darbi, regulāri izmanto sagrozītus vai nepatiesus faktus, lai apstiprinātu savu viedokli un uzrunātu savu vēlētāju. Iepazīties ar prezidenta izteiktajām un uzrakstītajām nepatiesībām, puspatiesībām un kļūdām var šeit -
https://www.washingtonpost.com/news/fact-checker

Kā atgādina aģentūra LETA, Tramps jūlijā pēc tikšanās ar savu Krievijas kolēģi Vladimiru Putinu atkal kritizējis citas NATO dalībvalstis, paziņojot, ka Savienotās Valstis sedz 91% izdevumu Eiropas drošības uzturēšanai."Mēs sedzam 91% izmaksu, lai saglabātu Eiropu drošībā," intervijā televīzijas kanāla Fox News žurnālistam Šonam Hanitijam uzsvēra Tramps. "NATO ir brīnišķīga, taču tā Eiropai palīdz vairāk, nekā palīdz mums." Tramps arī apgalvoja, ka pērn panācis NATO finansējuma palielinājumu par 41 miljardu dolāru, un pieļāva iespēju, ka šogad tas varētu sasniegt 100 miljardus.

Lai gan tradicionāli sadaļā Melu tvertnē uzmanība tiek vērsta uz ziņām, ko publicē mediji vai medijus imitējoši interneta portāli, ASV prezidenta izteikumi par NATO un Eiropas kopējo drošību tiešā veidā var ietekmēt arī Latviju un mūsu kaimiņvalstis. Trampa apgalvojumi turpina svārstīties no NATO vērtības apšaubīšana līdz sava atbalsta apliecināšanai sabiedrotajiem. Jūlijā, kā ziņoja avoti, NATO samitā Tramps draudēja, ka ASV pametīs aliansi. Tiesa gan aģentūras Reuters informācijas avoti NATO struktūrās gan liecina, ka šādas ziņas ir pārspīlētas, kaut Tramps nav taupījis nesaudzīgus vārdus. Taču prezidenta svārstīgā pozīcija rada valstu starpā nevajadzīgu saspīlējumu, kas var būt izdevīgs NATO nelabvēļiem. ASV prezidenta izteiktie nepatiesi apgalvojumi papildina NATO pretinieku dezinformācijas arsenālu un padara patieso faktu uzzināšanu sarežģītāku.

Šādos gadījumos vienmēr ieteicams pārliecināties par informācijas patiesumu, salīdzinot vairāku mediju publicēto.


Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli