Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
  • Avots: tautaruna.nra.lv, focus.bb.lv, patv.live
  • 15. janvāris, 2019, 19:57

Melu tvertne: Klikšķi un sēras

Viltus ziņu mediji un apmeklējumu mednieki, izmantojot sabiedrības interesi par aizsaulē aizgājušajiem, lai "nopelnītu" pēc iespējas vairāk klikšķus savām interneta vietnēm, ziņojot par sēru vēstīm, virsrakstos izlaiž būtisku informāciju.

Ziņas pārpublicētas saglabājot oriģinālo avota rakstību un izteiksmes veidu - netiek labota gramatika. 

Skumji! Aizsaulē devies skatuves cilvēks Jarāns (tautaruna.nra.lv)

Apzināti izvēlēts maldinošs virsraksts, kurš formāli nav nepatiess, jo, lai gan mirušais kungs patiesi strādāja teātrī un tādēļ ir saucams par "skatuves cilvēku", nevar neņemt vērā faktu, ka viņa brālis Latvijā ir labāk zināms un šāda vārdu izvēle netieši liecina, ka aizsaulē devies aktieris Jānis Jarāns. Tādējādi tiek nodrošināti papildu "klikšķi" portālam, jo lasītāji ar daudz lielāku interesi lasa ziņas, kas skar viņiem zināmus un populārus cilvēkus.  

Jaunas Rīgas teātris informē, ka 45 gadu vecumā miris Andris Jarāns.

Andris bija populārā latviešu aktiera Jāņa Jarāna brālis, kurš JRT strādāja par skaņotāju.

Brāļa nāvi sociālajos tīklos apstiprinājis arī pats Jarāns.

Nāves iemesls netiek atklāts.

Atvadīšanās notiks 12. janvārī Rīgas Krematorijas Lielajā zālē, plkst. 11:00.

--

Sēru vēsts! Mūžībā devies Jaunā Rīgas teātra darbinieks Jarāns (+FOTO) (focus.bb.lv)

Šajā ziņā tāpat kā iepriekšējā piemērā ir redzama apzināta manipulācija ar sēru vēsti. 

Pirmdien, 7.janvārī, mūžībā devies Jaunā Rīgas teātra (JRT) skaņotājs Andris Jarāns, liecina JRT mājaslapā publicētā informācija.

Andris Jarāns bija ilggadējs JRT skaņotājs, aktiera un komiķa Jāņa Jarāna brālis. Pērnā gada decembrī Andrim apritēja 45 gadi.

{{banner}}

Atvadīšanās no Andra Jarāna notiks 12. janvārī plkst. 11.00 Rīgas Krematorijas Lielajā zālē.

--

Sēru diena aktiera Jāņa Jarāna ģimenē (patv.live)

Pirmdien, 7. janvārī, mūžībā devies Jaunā Rīgas teātra (JRT) skaņotājs Andris Jarāns, liecina JRT mājaslapā publicētā informācija.

Andris Jarāns bija ilggadējs JRT skaņotājs, aktiera un komiķa Jāņa Jarāna brālis. Pērnā gada decembrī Andrim apritēja 45 gadi.

Atvadīšanās no Andra Jarāna notiks 12. janvārī plkst. 11.00 Rīgas Krematorijas Lielajā zālē.

Jānorāda, ka šī vietne kā ilustrāciju rakstam bija izraudzījusies melnbaltu aktiera Jāņa Jarāņa fotoattēlu. Tradicionāli melnbalti attēli kopā ar sēru vēstīm tiek izmantoti, lai parādītu aizsaulē aizgājušo. Tādējādi medijs ne tikai maldina ar virsrakstu, bet arī ar attēlu.

--

Izskan neoficiāla informācija par Brikmaņa nāves iemeslu. Tā ir šokējoša! (focus.bb.lv)

Klasiska "klikšķu medību" ziņa - vietne pārpublicē vietējā tabloīdmedija saturu. Virsrakstā tiek iekļauta intriga un "solījums" lasītājam, ka viņš uzzinās kaut ko pārsteidzošu vai šausminošu. 

9.augustā mūžībā devās režisors Uģis Brikmanis un nu noskaidrojies, kāds varētu būt viņa nāves iemesls.

Izdevuma "Privātā Dzīve" rīcībā nonākusi informācija, ka izcilā režisora nāvē vainojama ar gāzes iekārtu aprīkota auto eksplozija, kas notikusi šā gada jūlijā un pēc kuras vairākas nedēļas mēģinājis atlabt kādā Rīgas slimnīcā.

Režisora māsa Vita Brikmane atteicās sniegt komentārus šajā jautājumā un izdevuma žurnālistiem ieteica zvanīt režisora meitai.

Zvanot uz meitas Līgas numuru, telefona klausuli pacēla kāds kungs, kuru žurnālistu zvans sadusmoja un viņš nometa klausuli.

"Tas, ko varu atklāt - viņš mēnesi nogulēja slimnīcā, un šī nāve nebija pēkšņa," izdevumam atklājis kāds režisora draugs, kas vēlējies palikt anonīms.

Brikmanim esot bijuši smagi apdegumi, kas beigās vairs nav bijuši savienojami ar dzīvību.


Redakcijas komentārs

Raivis Vilūns, Diena.lv žurnālists

Akadēmiskajā vidē tabloīdu mediju definīcijās vienmēr tiek minēts, ka šie izdevumi (drukāti vai digitāli) labprāt ziņo par skandāliem un traģēdijām. Šie materiāli vienmēr ir izpelnījušies plašas auditorijas interesi un tādējādi arī nodrošinājuši sev peļņu. "Termins “tabloīds” ir patapināts no farmācijas industrijas, kur vārdu “tabletes” izmanto, lai apzīmētu viegli norijamas, kompresētas zāles. Vēlāk to pārņēma kā apzīmējumu drukātajiem medijiem, kas nerakstīja par nopietnām lietām – politiku, valstiskām problēmām. Nav vienotas tabloīdu mediju definīcijas, bet tām ir daudz kopīgu iezīmju, pētnieks Kolins Spārkss dzelteno presi raksturo kā medijus, kas maz uzmanības velta politikai un ekonomikai, bet daudz ziņo par skandāliem, izklaidi, popkultūru un privāto dzīvi," rakstīts LU SZF un Kultūras ministrijas sagatavotajā grāmatā "Latvijas mediju vides daudzveidība".

Daļu no tabloīdu tradīcijām "pārmantojuši" arī viltus ziņu un klikšķu portāli, tāpēc nav brīnums, ka sociālo tīklu ērā tieši šīs ziņas tiek izmantotas, lai vietnēs ievilinātu lasītājus. Šoreiz no dažādām vietnēm ir redzami visai ciniski centieni vairot klikšķus, izmantojot Latvijā pazīstama aktiera vārdu un skumjo notikumu viņa ģimenē. Šādu ziņošanas veidu var novērot arī saistībā ar satiksmes negadījumiem un citiem traģiskiem notikumiem.


Ziņo par meliem

Informē mūs par ziņām, kuras tev šķiet nepatiesas - mēs noskaidrosim, kā ir patiesībā!

Jaunākie meli