Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Tuvie austrumi

Uguns pārtraukšana rada jaunu cerību afgāņiem © DIENA(1)

Ar cerībām vakar Afganistānā tika sagaidīta uguns pārtraukšana uz trim dienām, lai cilvēki varētu nosvinēt Dzīru svētkus (Eid al-Fitr), kas iezīmē svētā mēneša ramadāna beigas. Islāmistu kustības Taliban sestdienas paziņojums par uguns pārtraukšanu daudziem bija negaidīts, jo tieši pēdējo mēnešu laikā bija pieaudzis vardarbīgu sadursmju un uzbrukumu skaits nemierīgajā valstī.

Izraēlas vienotības valdība sāk darbu © DIENA(2)

Pēc vairāk nekā gada un trim parlamenta vēlēšanām Izraēlā ir izveidota valdība, ko no pirmdienas kopīgi vada līdz šim nesamierināmie pretinieki – Benjamins Netanjahu un Benijs Gancs. Premjers Netanjahu sola panākt okupēto palestīniešu teritoriju iekļaušanu Izraēlas valstī.

Separātisti Jemenas dienvidos pasludina pašpārvaldi(2)

Turpinoties problēmām Jemenas valdības un dienvidu separātistu miera līguma izpildes ceļā, separātisti svētdien pasludināja pašpārvaldi valsts dienvidos, kas, domājams, vēl vairāk sarežģīs valdības ilgo bruņoto konfliktu ar ziemeļdaļas šiītu hutiešu nemierniekiem.

Irāna Zemes orbītā pirmoreiz palaidusi militāru satelītu(8)

Irāna trešdien pirmoreiz palaida orbītā ap Zemi militāru satelītu, kas to padarīs par jaunu "pasaules lielvaru", vēstīja Irānas ziņu aģentūra Fars. Satelīta palaišana notika tajā pašā dienā, kad ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka devis pavēli armijai uzbrukt un iznīcināt Irānas bruņotās ātrlaivas, ja tās atkal vajās ASV karakuģus.

Izraēla atvieglojusi pandēmijas dēļ noteiktos ierobežojumus

Izraēla no svētdienas atvieglojusi daļu ierobežojumu, kas noteikti cīņā ar jauno koronavīrusu. Izraēlas pagaidu premjerministrs Benjamins Netanjahu skaidroja, ka ierobežojumus bijis iespējams atvieglot, jo jaunā koronavīrusa izplatība ir palēninājusies.

Afganistānā talibi atbrīvojuši vēl 20 cietumniekus

Afganistānas talibi atbrīvojuši vēl 20 valdības puses cietumniekus, un nedēļas laikā šī ir jau trešā šāda grupa, piektdien pavēstīja talibu pārstāvis sakariem ar presi. Līdz ar to kopējais ieslodzīto skaits, kas šonedēļ ir atbrīvoti atbilstoši talibu un ASV vienošanās nosacījumiem, sasniedzis 60.