Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

10 ieteikumi, kas Tev palīdzēs plānot ikdienas budžetu

Tieši tas, kā ikdienā rīkojies ar līdzekļiem, ietekmē arī visa mēneša budžeta līdzsvaru. Vai esi apdomīgs savos pirkumus? Vai gluži pretēji - ļaujies mirkļa impulsiem un bieži iegādājies visu, ko sirds vien kāro? Par to, ka esi apdomīgs un disciplinēts ikdienas budžeta plānošanā, liecina tas, ka līdzekļu pietiek līdz pat nākamajai algai, un veidojas arī iekrājumi. Bet, ja finansiālas problēmas piemeklē diezgan regulāri, tad būtu jāsāk domāt par savu ikdienas un ikmēneša tēriņu paradumu maiņu.

Kā plānot ikdienas budžetu tā, lai arī kopējais mēneša budžets būtu līdzsvarots, un līdzekļi tiktu sadalīti vienmērīgi? Par to pastāstīsim raksta turpinājumā.

Kā aprēķināt ikdienā nepieciešamo līdzekļu summu?

Lai izskaitļotu ikdienā nepieciešamo līdzekļu daudzumu, kopējais mēneša budžets jāsadala sīkākās vienībās. Lai to būtu vienkāršāk izdarīt, finanšu plānošanai ieteicams pievērsties dienā, kad plānoti galvenie ienākumi, proti, algas dienā. Iesākumā veic neatliekamos maksājumus, piemēram, dzīvokļa īres apmaksu, komunālos pakalpojumus un visu citu, kas nodrošina Tavas ikdienas ērtības. Ja bez jauna apģērba iegādes varam iztikt, tad neatliekami maksājumi tomēr nekad nedrīkst tikt atlikti, un tie jāveic laikus. Tā arī būs vienkāršāk saplānot atlikušā mēneša budžetu.

Pēc neatliekamo maksājumu veikšanas, atlikusī summa vienmērīgi jāsadala pa nedēļām. Ja mēnesī ir dienas, kurās skaidri zināms, ka būs papildus izdevumi, piemēram, drauga dzimšanas diena, šajā nedēļā ierēķini nedaudz vairāk līdzekļu.

Pēc tam ir pienācis laiks parēķināt ikdienas tēriņus, kas atbilstu nedēļas budžetam. Ierēķini ikdienas budžetā transporta un ēdināšanas pakalpojumus un citus sīkus izdevumus, kas varētu rasties, dodoties uz darbu un atpakaļ. Izvēlies nedēļas dienu, kurā veiksi pārtikas iegādi, vadoties pēc nedēļas budžeta kopsummas. Ja produktus parasti sagādā vienam mēnesim, tad nedēļas budžetā ieplāno nelielu summu gadījumiem, kad kāda produktu grupa ir jāatjauno.

Ieteikumi ikdienas budžeta plānošanai:

Iemācies visu pierakstīt. Lai veidotos finansiāls kopskats, bez izdevumu pierakstīšanas neiztikt. Tikai sīki pierakstot visus izdevumus un sadalot pa kategorijām, varēsi pārskatāmi aplūkot, kurās jomās līdzekļi tiek tērēti nelietderīgi. Ja liksi lietā šīs zināšanas arī savos ikdienas paradumos, līdzekļi tiks iztērēti daudz apdomīgāk.

 Seko līdzi saviem iepirkšanās paradumiem. Ilgākā laika periodā, veidojot pierakstus par visiem saviem tēriņiem, Tev sāks veidoties uzskatāms priekšstats par to, kur paliek līdzekļi. Tas palīdzēs turpmāk nepieļaut kļūdas, piemēram, veicot impulsīvos pirkumus. Ja pamani, ka pārāk daudz līdzekļu tērē, piemēram, apģērba iegādē, tad ikdienā izvairies no apģērbu veikalu apmeklēšanas un nekad neej uz šiem veikaliem "tikai paskatīties". Zinot savus iepirkšanās paradumus, varēsi sevi labāk disciplinēt, izvairoties no situācijām, kurās ļaujies mirkļa vājumam.

 Atsakies no luksusa precēm. Ja veikalu plauktos redzi divas, kvalitātes ziņā vienādas preces, tad izvēlies to preci, kuras cena ir izdevīgāka. Nevajadzētu izvēlēties kaut ko tikai zīmola dēļ, ja bez tā itin labi var iztikt. Turkāt zīmols vēl nebūt nenozīmē, ka pašu produktu atšķirība būs pamanāma, bet cenu atšķirība - gan.

 Veido sarakstus. Pirms došanās iepirkties vienmēr sastādi iepirkumu sarakstu, sākot no prioritārajām precēm un beidzot ar tām, kuras tikai noderētu gadījumos, ja tām būs pazemināta cena. Ja iepirkšanās laikā pieturēsies pie sarakstā minētā, būs daudz vieglāk neveikt impulsīvos pirkumus.

Seko līdzi atlaidēm. Pieraksties visu savu iemīļoto veikalu jaunumu saņemšanai e-pastā. Tādā veidā vienmēr būsi informēts par aktuālajām atlaidēm un varēsi tām pakārtot, piemēram, savu ēdienkarti.

Noformē klienta kartes. Ja regulāri apmeklē vienus un tos pašus veikalus, noformē katrā no tiem klientu karti. Bieži vien tieši patstāvīgajiem klientiem tiek piedāvātas  papildus atlaides un citi bonusi. Ikdienā apmeklē tikai tos veikalus, kuros Tev ir klienta karte, jo iepirkšanās tajos Tev izmaksās daudz lētāk.

Atsakies no liekā. Ja Tev ir sporta zāles abonements, pārbaudi savu raksturu un uz mēnesi atsakies no tā. Tā vietā izmēģini vingrošanu mājās vai skriešanu tuvējā parkā. Pārskati savu telekomunikāciju tarifu plānu - iespējams, tas vairs nav tik izdevīgs kā citiem uzņēmumiem.

Netērē tur, kur vari ietaupīt. Ja ikdienā bieži ieturi maltītes ārpus mājas, tad izmēģini pusdienas gatavot mājās un ņemt līdzi uz darbu. Arī uz līdzņemamās kafijas un ūdens rēķina var krietni samazināt savu ikdienas budžetu, gatavojot kafiju termokrūzē un ūdeni vienkārši ielejot tukšā ūdens pudelē.

Biežāk izmanto norēķinus skaidrā naudā. Norēķinoties skaidrā naudā, naudas plūsma ir vieglāk pārskatāma un ir vieglāk kontrolēt savus tēriņus.

Nosaki ilgtermiņa mērķus. Lai būtu stimuls nodarboties ar budžeta plānošanu, nosaki kādu ilgtermiņa mērķi, ar ko sevi atalgosi, piemēram, ikdienā ietaupītos līdzekļus atliekot kādam ilgi kārotam sapnim, piemēram, ceļojumam.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti