Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

5 svarīgākie atbildīgas aizņemšanās pamatprincipi

Situācijās, kad nepieciešams veikt kādu steidzamu un/vai lielāku pirkumu, taču ar personīgajām finansēm ir par maz, viens no vienkāršākajiem un ātrākajiem risinājumiem ir aizdevums. Tomēr jāsaprot, ka tās ir ļoti nopietnas saistības, un, lai varētu izvairīties no parādu sloga un parūpēties par finansiālo stabilitāti, ir ļoti svarīgi aizņemties atbildīgi. Turklāt mūsdienās, kad pieejamas neskaitāmas finansiālās iespējas un ikviens no mums saskaras ar finansiāliem izaicinājumiem, atbildīga aizņemšanās kļūst arvien nozīmīgāka. Šajā rakstā esam apkopojuši 5 svarīgākos atbildīgas aizņemšanās pamatprincipus, kas vajadzības gadījumā palīdzēs Tev pieņemt finansiāli gudru lēmumu.

 

1.Finansiālo iespēju izvērtēšana

Pirms aizņemšanās ir svarīgi rūpīgi izvērtēt savas finansiālās iespējas – tas nozīmē, ka rūpīgi jāizanalizē ienākumi un izdevumi, lai saprastu, cik daudz vari atļauties aizņemties un kādu ikmēneša kredītmaksājumu vari atļauties veikt, lai aizdevums neradītu Tavām finansēm pamatīgu slogu. Lai izvērtētu savas finansiālās iespējas, sākumā apkopo visus savus regulāros ienākumus: darba algu, pabalstus, stipendijas u.c. Pēc tam apkopo visus savus izdevumus: itin visus izdevumus, sākot no regulārajiem rēķiniem, beidzot ar spontāniem pirkumiem.

Lai varētu veikt pēc iespējas precīzāku izvērtēšanu, apkopojumu veido par vismaz pēdējiem 3-4 mēnešiem. Galu galā secini – cik Tev paliek pāri? Ņem vērā, ka ikmēneša kredītmaksājumam nevajadzētu veltīt visus brīvos līdzekļus!

2.Aizdevuma mērķa noteikšana

Kā jau minējām, aizdevums ir ļoti nopietnas saistības, tādēļ pirms aizņemšanās ir svarīgi rūpīgi izvērtēt tā nepieciešamību konkrētajā brīdī. Svarīgi, lai aizņemšanās ir apzināts lēmums, nevis lēmums, kas tiek pieņemts spontāni. Apdomā – kādēļ Tev ir nepieciešams aizdevums? Varbūt pastāv kāda alternatīva, kā iegūt nepieciešamos līdzekļus? Ņem vērā, ka aizdevums nav paredzēts, lai atmaksātu citus aizdevumus, izklaidēm, kā arī spontāniem pirkumiem! Aizdevumu nevajadzētu uzskatīt par papildu ienākumu avotu.

Mūsdienās pieejami gan aizdevumi, kas paredzēti dažādām vajadzībām, piemēram, patēriņa kredīts un kredītlīnija, gan aizdevumi, kas paredzēti konkrētām vajadzībām, piemēram, auto kredīts un kredīts remontam – šie un citi nebanku kredīti pieejami arī Latkredits.lv. Ņem vērā, ka aizdevumi, kas paredzēti konkrētām vajadzībām, mēdz būt ar draudzīgākiem nosacījumiem, tomēr, noformējot šādu aizdevumu, nauda būs jāizmanto tādam mērķim (-iem), kādus paredzējis aizdevējs – aizdevējs var lūgt atskaitīties par naudas izlietošanu, un, ja nauda nav tikusi izmantota tādam mērķim (-iem), kādus paredzējis aizdevējs, tad aizdevumam var tikt piemērota paaugstināta procentu likme, kas pamatīgi sadārdzina aizdevumu.

3.Izpratne par aizdevuma nosacījumiem

Katram aizdevumam ir savi nosacījumi, tādēļ pirms aizņemšanās ir svarīgi rūpīgi tos izvērtēt, lai Tu būtu drošs, ka zini, par ko maksā un Tu zini, cik tieši Tev ir jāmaksā. Aizdevuma nosacījumi atkarīgi no dažādiem faktoriem, t.sk. gan no aizdevēja nosacījumiem, gan no aizņēmēja finansiālās situācijas (ienākumu līmeņa, esošo parādsaistību apjoma, kredītvēstures u.c.). Ņem vērā, ka aizdevēja mājaslapā pieejamajiem aizdevuma nosacījumi visbiežāk ir informatīvs raksturs, tādēļ, lai uzzinātu konkrētus aizdevuma nosacījumus, ir nepieciešams aizpildīt aizdevuma pieteikumu. Atgādinām – aizdevuma pieteikuma aizpildīšana nerada Tev nekādas saistības!

Attiecībā uz aizdevuma nosacījumiem būtu jāņem vērā un jāizvērtē sekojoši faktori:

  • Aizdevuma mērķis;
  • Aizdevuma summa;
  • Aizdevuma atmaksas termiņš;
  • Aizdevuma procentu likme un gada procentu likme (GPL);
  • Aizdevuma atmaksas veids;
  • Ikmēneša kredītmaksājuma apjoms;
  • Papildu izmaksas (maksa par aizdevuma noformēšanu, maksa par aizdevuma izsniegšanu u.c.).

4.Dažādu aizdevumu un aizdevēju salīdzināšana

Vienam un tam pašam aizdevumam pie dažādiem aizdevējiem var būt atšķirīgi nosacījumi, tādēļ, lai Tu būtu drošs, ka izvēlies sev un savam maciņam labāko, pirms aizņemšanās ir svarīgi izvērtēt un salīdzināt dažādus aizdevumu piedāvājumus. Turklāt sadarboties ar izvēlēto aizdevēju var nākties pat vairāku desmitu gadu garumā, un, visticamāk, ikviens aizņēmējs vēlas, lai sadarbība ir patīkama un veiksmīga , tādēļ pirms aizņemšanās ir svarīgi rūpīgi arī pašu aizdevēju. Lai varētu salīdzināt dažādus aizdevumu piedāvājumus, aizpildi vairākus aizdevuma pieteikumus un izvērtē augstāk apkopotos faktorus!

Savukārt, lai varētu salīdzināt dažādus aizdevējus, apskati, ko par tiem saka citi aizņēmēji – atsauksmes vari meklēt, piemēram, sociālajos tīklos un sūdzību portālos! Tomēr esi kritisks un, apskatot atsauksmes, ņem vērā, ka tās var rakstīt arī paši aizdevēji, lai piesaistītu klientus, kā arī aizdevēju konkurenti, lai nomelnotu. Tāpat svarīgi, lai aizdevējam ir visas nepieciešamās kreditēšanas licences – licences esamību vari pārbaudīt, apskatot, piemēram, Patērētāju tiesību aizsardzības centra reģistru.

5.Aizdevuma atmaksas plānošana

Negodprātīga aizdevuma atmaksa ir viens no vienkāršākajiem un ātrākajiem veidiem, kā sabojāt savu kredītvēsturi, pamatīgi apgrūtinot savas finansiālās iespējas un ļoti negatīvi ietekmējot savu finansiālo labklājību nākotnē, tādēļ, lai pēc aizdevuma noformēšanas varētu palikt uz pareizā ceļa un godprātīgi atmaksāt aizdevumu, pēc aizdevēja un aizdevuma izvēles ir svarīgi izveidot konkrētu un detalizētu aizdevuma atmaksas plānu. Lai izveidotu atmaksas plānu, apkopo sekojošu informāciju: kam, kad un cik lielas iemaksas tiks veiktas. Atmaksas plānu vari veidot, piemēram, digitālajā kalendārā, atzīmējot maksājuma datumu un pierakstot ikmēneša kredītmaksājuma apjomu, kā arī maksājuma veikšanas detaļas.

Tikpat svarīgi izplānot, kādas finanses tiks izmantotas, lai segtu ikmēneša kredītmaksājumu, tādēļ laba doma ir ikmēneša kredītmaksājumu kopā ar citiem svarīgiem rēķiniem segt uzreiz pēc ikmēneša ienākumu saņemšanas – tādā veidā varēsi būt drošs, ka kredītmaksājums netiek aizmirsts, kā arī nerodas situācija, kad mēneša beigās trūkst finanses, lai to segtu. 

Neatkarīgi no tā, kāds aizdevums tiek noformēts, atbildīga aizņemšanās ir viens no ilgtermiņa finansiālās stabilitātes un labklājības pamatiem. Ceram, ka augstāk apkopotie svarīgākie atbildīgas aizņemšanās pamatprincipi palīdzēs Tev pieņemt gudrus un pārdomātus finanšu lēmumus!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti