Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

7 padomi, kas jāņem vērā, ja vēlaties īrēt dzīvokli

Vai esat jauna dzīvokļa meklējumos? Neorientējaties nekustamo īpašumu tirgū? Mūsdienu nekustamo īpašumu tirgus situācija var radīt daudz un dažādus jautājumus, mājvietas meklējumi var Jums sagādāt pamatīgas galvassāpes. Kā nekļūdīties? Piedāvājam Jums 7 padomus, kas noteikti jāņem vērā, ja vēlaties īrēt dzīvokli.

1.Izvērtējiet īres un komunālo pakalpojumu maksu

Tas varētu šķist pašsaprotami, taču Jums rūpīgi jāizvērtē savas finanses. Jāapzinās, ka maksa par dzīvokli jebkurā brīdī var palikt dārgāka, vai tad Jūs to varētu atļauties? Arvien biežāk vērojama tendence, ka cilvēks noīrē dzīvokli, taču pēc kāda laika aptver, ka īre un komunālie maksājumi viņam tomēr ir par augstu. Tas var sagādāt nepatīkamu situāciju gan īrniekam, gan izīrētājam.

2.Novērtējiet dzīvokļa tehnisko stāvokli

Pilnīgi visu paredzēt nevar nekad, daudz kas var atklāties tikai laika gaitā. Jūs nekad nezināsiet dzīvokļa patieso stāvokli, ja vien neīrēsiet to no sev tuviem draugiem vai radiniekiem.

Rūpīgi apskatiet, ar ko ir aprīkots dzīvoklis – vai tam ir virtuves mēbeles (ja nav, tās iegādāties var šajā mājas lapā), vannas istabas mēbeles (pieejamas https://220.lv/lv/mebeles-un-interjers/vannas-mebeles), priekšnama mēbeles. Jā, pat mēbeles priekštelpai ir faktors, kas nosaka dzīvokļa cenu! Pārbaudiet visas mēbeles un citus priekšmetus, kas atrodas dzīvoklī, jo laika gaitā dzīvokļa īpašnieks var apgalvot, ka tieši Jūs tās esat sabojājis. Un vienalga, ka tās bijušas bojātas jau iepriekš – kā Jūs to varētu pierādīt? Esiet vērīgi, izvairieties no nepatīkamām situācijām!

3.Veiciet visas formalitātes

Pirms tiek parakstīts īres līgums, uzmanīgi iepazīstieties ar katru tā punktu un pārliecinieties, ka Jūs viss apmierina. Obligāti noskaidrojiet to, kas Jums ir neskaidrs un kontaktējieties ar izīrētāju – tikai tā Jūs varat pārliecināties par darījuma drošumu.

Līgums obligāti ir jāslēdz rakstveidā, tajā jābūt šādiem nosacījumiem:

  • īres cena un maksājumu termiņi;
  • dzīvokļa iekšējās kārtības noteikumi;
  • remonta un visu telpā esošo priekšmetu lietošanas iespējas;
  • līguma termiņš;
  • izīrētāja, kā arī īrnieka vārds, uzvārds un personas kods;
  • abu pušu paraksti.

4.Neizīrējiet nezināmo

Mūsdienās pieaug dzīvokļu krāpnieku skaits, tādēļ svarīgi izvēlēto dzīvokli apskatīt klātienē. Atcerieties, ka sludinājumam pievienotie fotoattēli var būt maldinoši. Noteikti neveiciet drošības naudas iemaksu pirms esat tikušies ar izīrētāju.

Arī tad, ja dzīvoklis šķiet lieliski piemērots, noskaidrojiet visu nepieciešamo, piemēram, vai Jums būs pieejama autostāvvieta.

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, precizējiet arī visas paredzētās izmaksas. Esiet tālredzīgi, domājiet par nākotni! Tas nepavisam nav muļķīgi uzdot izīrētājam neskaitāmus jautājumus, jo dzīvokļa īre mēdz radīt pamatīgus izdevumus.

5.Jums ir mājdzīvnieki vai bērni?

Jārēķinās, ka ir tādi dzīvokļu saimnieki, kas nevēlas savā dzīvoklī ne mājdzīvniekus, pat ne bērnus. Tas varētu šķist jocīgi un pat nepiedienīgi, taču mūsdienās tā ir pavisam ierasta situācija. Izīrētāja nostāja šajā jautājumā jānoskaidro jau pirms dzīvokļa apskates, lai neradītu sev nepatīkamus pārsteigumus, kā arī lieki netērētu savu un dzīvokļa īpašnieka laiku.

Ja izīrētājam pret mājdzīvniekiem un bērniem iebildumu nav, tad rēķinieties, ka, ja dzīvoklim tiks nodarīti kādi bojājumi, Jums tie būs jāsedz no saviem līdzekļiem.

6.Pārliecinieties divreiz

Protams izīrētājs Jums vienmēr var stāstīt par to, cik perfekta ir Jūsu izvēle, ka ar dzīvokli nav nekādu problēmu. Taču kāda ir realitāte? Par to pārliecinieties divreiz!

Par to var apvaicāties izvēlētā dzīvokļa kaimiņiem. Papildu informāciju varat uzzināt arī no apsaimniekotājiem vai bijušajiem īrniekiem. Ir svarīgi pārliecināties par itin visu, kas turpmāk varētu ietekmēt Jūsu dzīves apstākļus un Jūsu labsajūtu.

7.Kas ir dzīvokļa īpašnieks un dzīvokļa izīrētājs?

Pirms īres līguma noslēgšanas noteikti pārbaudiet dzīvokļa īpašnieku un personu, kas Jums izīrē dzīvokli – pavisam iespējams, ka tā nav viena persona. Pārbaudi varat sākt ar vārda un uzvārda meklēšanu tādās interneta vietnēs kā google.lv vai sudzibas.lv.

Ja tomēr nejūtaties pārliecināti, pārbaudi var uzticēt arī pieredzējušam nekustamā īpašuma aģentam, kas noteikti spēs Jums palīdzēt. Nekustamā īpašuma aģents var pārbaudīt, vai attiecīgais dzīvoklis pieder personai, kas šo dzīvokli izīrē. Nekustamā īpašuma aģentam ir pieejami arī zemesgrāmatu izraksti, izīrētāja tiesības izīrēt dzīvokli un slēgt īres līgumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izveidot savu kosmētikas biznesu

Veselības un skaistumkopšanas produkti vienmēr ir bijuši aktuāli un pieprasīti klientu vidū. Daudziem cilvēkiem ir svarīgi izskatīties pievilcīgiem un jauniem, vadīt aktīvu dzīvesveidu, dot priekšroku...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti