Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Ātrie kredīti – pirmsākumi

Ik dienu televīzijā, radio vai internetā ir redzamas reklāmas, kas piedāvā ātrā kredīta iespējas. Pēdējās desmitgades laikā Latvijas finansiālajā sistēmā ātrie kredīti ir ieguvuši lielu popularitāti un kredītsniedzēju uzņēmumu ir tik daudz, ka spēj tik izvēlēties sev tīkamāko.

Pamatā ātrais kredīts (snabblån) ir neliels naudas aizdevums, kuram nav nepieciešams galvotājs, kā arī ķīla. Šādu aizņēmuma iespēju cilvēki, galvenokārt, izvēlas brīžos, kad «nedaudz pietrūkst līdz algai» – piemēram, lai nosegtu steidzamus maksājumus. Šobrīd naudas aizdevumu var iegūt 10–15 minūšu laikā, taču sākumā šis process aizņēma apmēram stundu. Pārsvarā, lai veiksmīgi iegūtu trūkstošo summu savā kontā, klienti izmanto internetu, taču to iespējams iegūt arī ar SMS palīdzību. Lai arī pirmsākumi šādām aizņēmumu iespējām meklējami ASV un Lielbritānijā, Latvijas sabiedrība šādu aizdevuma modeli pirmo reizi iepazina 2007.gadā, kad tos šeit sāka piedāvāt skandināvu uzņēmums Ferratum. Lai arī sākotnēji tas bija kas jauns un neizzināts, drīz vien ātrie kredīti ieguva lielu popularitāti patērētāju vidū.

Ja salīdzina SMS kredītus (jämför smslån) ar citām banku piedāvātajām iespējām, galvenā priekšrocība ir īsais laiks, kurā iespējams naudu iegūt, un, protams, arī summas apmērs, jo kredītā var paņemt kaut vai tikai 10 eiro. Tomēr pēdējo desmit gadu laikā šī joma Latvijā sākta kontrolēt pamatīgāk, jo valdība iejaucās “kredītu buma” procesā un noteica ierobežojumus un lincenšu maksas, kas rezultatējās ar daudzu šāda tipa nebanku kredītdevēju uzņēmumu slēgšanu. Ja sākotnēji pie kredīta varēja tikt jebkurš un ar jebkādu kredītvēsturi, tad tagad Latvijas nebanku kredītsniedzēji daudz rūpīgāk seko tam, vai potenciālajam klientam jau nav kādas negatīvas kredītsaistības. Būtībā kredīts bez kredītvēstures (lån utan UC) ir optimālākais variants arī patērētājam, jo nodrošina lielāku iespēju aizņēmumu atgriezt laicīgi, un izvairīties no nevajadzīgiem pārdzīvojumiem.

Šobrīd Latvijā ir aptuveni 40 nebanku kredītdevēju uzņēmumi un, lai potenciālajiem klientiem būtu vieglāk izvēlēties sev tīkamāko, ir izveidotas mājaslapas, kur tos ātri salīdzināt un paņemt naudas kredītu ātri (låna pengar snabbt). Galvenie salīdzināšanas kritēriji ir –  pēc maksimālā aizdevuma summas, procentu likmes, aizdevēja darba laika, vecuma, no kāda iespējams kredītu saņemt, kā arī pēc noteikuma – vai pirmais kredīts ir bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties tualetes podu?

Mūsdienās tualetes pods ir ikdienas nepieciešamība, kā arī būtiska vannas istabas dizaina un funkcionalitātes sastāvdaļa. Mēs to izmantojam daudzas reizes dienā, tādēļ tā izvēlei ir liela nozīme mūsu...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti