Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +14 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Auto uzturēšanas izmaksas: Kas jāņem vērā pirms iegādes?

Vai esat jaunas automašīnas iegādes sākumposmā? Daudzi no mums sapņo par jaunu automašīnu, taču reti kurš padomā par visām tām izmaksām, kas nāk līdz ar šī sapņa piepildījumu. Auto uzturēšana ir būtiska ikvienam autovadītājam, un nezināšana par potenciālajām izmaksām var radīt nepatīkamus pārsteigumus.

 

Šajā rakstā apskatīsim, kādas izmaksas saistāmas ar auto uzturēšanu un ko vajadzētu ņemt vērā pirms automašīnas iegādes. Vai esat gatavs uzzināt visus faktorus, kas ietekmēs Jūsu budžetu pēc tam, kad būsiet iegādājies savu sapņu auto? Lasiet tālāk!

Ikgadējā tehniskā apskate

Auto uzturēšanas izmaksas sastāda vairākas pozīcijas. Viena no tām — ikgadējā auto tehniskā apskate.

Transportlīdzekļu valsts tehniskās apskate jāveic visiem vieglajiem automobiļiem, motocikliem un citiem transportlīdzekļiem, kas piedalās ceļu satiksmē un kas reģistrēti Latvijā. Visbiežāk tehniskā apskate ir jāveic reizi gadā. Tomēr, Ceļu satiksmes likuma 16.pantā atrunāts, ka atkarībā no transportlīdzekļa pirmās reģistrācijas datuma, kategorijas un pielietojuma veida, nākošo tehniskās apskates datumu nosaka pēc 24, 12 vai 6 mēnešiem.

Ar tehnisko apskati ir saistītas vairākas izmaksas. Ja Jūsu īpašumā ir vieglais auto (M1 kategorija), rēķinieties ar sekojošām izmaksām:

  • Pamatpārbaude M1 kategorijas transportlīdzeklim — 29.40 eiro.
  • Atļaujas piedalīties ceļu satiksmē piešķiršana, izsniedzot uzlīmi par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati — 2.85 eiro
  • Tehniskās apskates uzlīme — 2.19 eiro.

Tātad uzturēšanas izmaksas, kas saistītas ar ikgadējo tehnisko apskati, kopā sastāda 34,44 eiro. Šeit netiek ņemti vērā gadījumi, kad jāveic atkārtota tehniskā apskate. Ar precīzām izmaksām varat iepazīties CSDD mājaslapas sadaļa — Maksājumi par tehnisko apskati.

Ar automašīnas uzturēšanu saistītie nodokļi

Otra izmaksu pozīcija, kas ietilpst uzturēšanas izmaksās, ir nodokļi. Piemēram, ik gadu visām personām, kam pieder automašīna, ir jāmaksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis.

Saskaņā ar Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumu, nodokli maksā par kārtējo kalendāro gadu un iepriekšējiem kalendārajiem gadiem, ja nodoklis par iepriekšējiem kalendārajiem gadiem nav maksāts un transportlīdzeklis ir bijis uzskaitē.

Nodokļa likmi nosaka atbilstoši CO2 izmešiem uz 1 km. Izmaksas var sasniegt līdz pat 756 eiro.

Degvielas izmaksas

Viena no pašsaprotamākajām uzturēšanas izmaksām ir degviela. Pēc Latvijas oficiālās statistikas portāla datiem, kas apkopoti 2023.gadā, degvielas cenu pieaugums sasniedzis 17,9 %. Dīzeļdegviela sadārdzinājās par 26,2 %, benzīns – par 9,0 %, bet auto gāze – par 5,3 %. Tieši tāpēc degvielas izmaksas ir viens no dārgākajiem auto uzturēšanas izmaksu aspektiem.

Pirms automašīnas iegādes jārēķinās, ka regulāri būs nepieciešama degvielas uzpilde. Uz doto brīdi degvielas cenas litrā ir sekojošas:

  • Miles 95 — 1.604 eiro
  • milesPLUS 98 — 1.654 eiro
  • miles D — 1.544 eiro
  • milesPLUS D — 1.644 eiro
  • Autogāze — 0.705 eiro                  

Apdrošināšanas izmaksas

Kopējās uzturēšanas izmaksas sastāda arī KASKO un OCTA polises izmaksas, kas atšķirsies no izvēlētā apdrošinātāja, seguma un citiem faktoriem.

OCTA polise ir obligāta ikvienam transportlīdzeklim, kas piedalās ceļu satiksmē. Visbiežāk maksa par OCTA apdrošināšanu tiks ieturēta reizi mēnesī. OCTA polisi var iegādāties uz 1, 3, 6, 9 vai 12 mēnešiem, līdz ar to ir iespējams plānot gaidāmos maksājumus savlaicīgi.

Savukārt KASKO polise ir brīvprātīgā auto apdrošināšana, ko varat izvēlēties papildus drošībai. KASKO apdrošināšanas kontekstā jāņem vērā pašriska izmaksas, ko visbiežāk noteiksiet Jūs pats un regulārās polises atjaunošanas izmaksas. Arī šai polise visbiežāk ļauj izvēlēties maksājumu regularitāti — reizi mēnesī, ceturksnī, pusgadā vai gadā.

Regulāri remontdarbi

Lai automašīna kalpotu ilgi, visticamāk būs nepieciešams veikt lielākus vai mazākus remontdarbus auto servisā vai salonā. Lai gan šai pozīcijai grūti paredzēt aptuvenās izmaksas, jārēķinās, ka izmaksas varētu būt salīdzinoši lielas. Ideālā gadījumā ir vērts atlikt konkrētu naudas summu negaidītu remontdarbu apmaksai.

Stāvvietas izmaksas

Visbeidzot, ja jums nav privātīpašums ar garāžu un neplānojat auto atstāt bez uzraudzības ceļmalā, jārēķinās ar stāvvietas izmaksām. Stāvvieta ne tikai nodrošinās to, ka jums ik vakaru būs kur novietot savu auto, bet arī to, ka automašīna būs drošībā.

Attiecībā uz stāvvietu, svarīgi atcerēties arī par publisko stāvvietu izmantošanas izmaksām, kas ir pie lielveikaliem, sabiedriskās vietās vai pie dažādiem apskates objektiem. Visērtāk ar šo stāvvietu cenām būs iepazīties Mobilly lietotnē.

Auto pārrakstīšanas izmaksas

Ja plānojat iegādāties lietotu automašīnu, jums noteikti interesē, cik maksā auto pārrakstīšana. Lai gan šis ir vienreizējs maksājums un nav tiešā veidā saistīts ar auto uzturēšanas izmaksām, pārrakstīšanas izmaksas jāiekļauj sākotnējā budžetā. Ar auto pārrakstīšanu saistītas sekojošas izmaksa:

  • Īpašnieka maiņas noformēšana, reģistrācija un reģistrācijas apliecība (maksājumu veic ieguvējs) — 26,37 eiro.
  • Noņemšana no uzskaites, ja transportlīdzeklis nav noņemts no uzskaites (maksājumu veic atsavinātājs) — 3,02 eiro.
  • Par katra nodokļa iekasēšanu, veicot nodokļa maksājumu CSDD kasē — 1,20 eiro.
  • Dokumenta nosūtīšana ar pasta starpniecību vienkāršā sūtījumā — 1,98 eiro.
  • Par katra nodokļa iekasēšanu e-CSDD — 1,02 eiro.

Apkopojot iepriekš minēto — auto uzturēšanas izmaksas sastāda vairākas pozīcijas. Lai nerastos nepatīkami pārsteigumi, svarīgi budžetu plānot savlaicīgi. Ja esat nolēmis iegādāties auto, bet nepieciešami papildu līdzekļi, jums noderēs auto kredīta pieteikums internetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Ko ņemt vērā, izvēloties kredītu internetā

Aizvien lielāku popularitāti kredītņēmēju vidū gūst kredīti internetā, kas ļauj saņemt naudu ar dažu klikšķu palīdzību. Taču, vai vienmēr pietiek ar vienkāršu klikšķi, lai pieņemtu pareizo lēmumu...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti