Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Ceļvedis labākā autosēdeklīša izvēlē

Pieņemot lēmumu par bērnu autokrēsliņa nomaiņu uz autosēdeklīti, vecāki parasti ņem vērā savas atvases svaru un vecumu. Ja mazais ķipars ir vismaz četrus gadus vecs un sver vismaz 18 kg, šis ir piemērots brīdis, kad pāriet uz cita veida modeli, taču ne vienmēr ir viegli saprast to, kuru izvēlēties. Lai tev palīdzētu, interneta veikals 220.lv piedāvā vairākus noderīgus padomus, kuri noderēs, lai saprastu, kuri autosēdeklīši ir labākie un drošākie.

Nesteidzies ar maiņu
Ja tavs četrgadīgais bērns vēl nav sasniedzis atbilstošu svaru, lai viņu liktu autosēdeklītī, prātīgāk ir turpināt izmantot autokrēsliņu. Turklāt mūsdienās ir pieejami daudzveidīgi krēsliņi ar salīdzinoši augstu svara ierobežojumu, kas, attiecīgi, ļauj bērnu tajā pārvadāt ilgāk. Taču, ja redzi, ka bērns ir izaudzis no krēsliņa, labāk iegādāties viņam piemērotu sēdeklīti.

Ar vai bez aizmugures?
Mūsdienās ir pieejami dažāda veida autosēdeklīši – ar augsto aizmuguri, ar noņemamu aizmuguri, vai arī vispār bez tās (paliktnis). Modeļi ar augsto aizmuguri spēj nodrošināt labāku drošības jostas novietojumu nekā paliktņi. Tāpat tā ir labāka izvēle gadījumos, ja mašīnas aizmugurējam sēdeklim nav galvas balsta. Tajā pašā laikā der atcerēties, ka paliktņi ir lētāki nekā sēdeklīši ar aizmuguri, taču jāpievērš uzmanība tam, vai konkrētais modelis nodrošinās pareizu drošības siksnas pozīciju. Abiem variantiem ir savas priekšrocības, tāpēc jāizvēlas tas, kurš ir labāk piemērots tieši tavam bērnam. Ir pieejami arī pārveidojamie sēdekļi, kuriem iespējams  noņemt aizmuguri, taču pētījumi norāda, ka tie ne vienmēr ir drošāki.

Vai autosēdeklis ir atbilstošs?
Kad iegādājies sēdeklīti, pārbaudi, vai tas der tavai atvasei. Galvenais autosēdeklīša mērķis ir paaugstināt bērna atrašanās vietu auto tā, lai drošības jostu varētu aizsprādzēt ērti un pareizi, pasargājot mazo ķiparu negadījumu laikā. Jostas apakšējai daļai jābūt nostiprinātai pāri iegurnim, nevis vēderam. Tāpat jāņem vērā, lai drošības siksna piegultu bērna ķermenim pietiekami cieši, taču to nesaspiestu. Par spīti tam, ka mūsdienās ir pieejama plaša informācija par drošu bērnu pārvadāšanu automašīnās, joprojām liela daļa vecāku nezina, kā to pareizi darīt. Gadās, ka jostas ir vai nu pārāk vaļīgas, vai pat aizbāztas aiz mazā ķipara rokas vai muguras, kas, attiecīgi, ir nepareizs novietojums, kura rezultātā bērns var gūt nopietnas traumas.

Pievērs uzmanību cenai
Atceries, ka dārgāki autosēdeklīši ne vienmēr nodrošina nepieciešamo aizsardzību. Pievērs uzmanību tam, kāds materiāls ir izmantots sēdeklītī, kā arī, vai jostas un stiprinājumi atbilst visiem drošības nosacījumiem. Lai veiktu izvēli, ieteicams arī aplūkot pircēju atsauksmes un ekspertu ieteikumus. Interneta veikalā 220.lv atradīsi daudzus autosēdeklīšu modeļus gan ar augsto aizmuguri, gan bez tās. Cenu kategorijas ir dažādas. Paliktņi parasti ir lētāki, sākot no aptuveni 10 eiro, taču modernāki un ar noderīgām funkcijām un aksesuāriem aprīkoti sēdeklīši maksās, sākot no 50 eiro. Interneta veikalā pie precēm atradīsi arī pircēju vērtējumus, kas atvieglos īstā modeļa iegādi. Arī krāsu un dizainu klāsts ir visai plašs. Pieejami sēdeklīši un paliktņi pelēkā, melnā, sarkanā, brūnā un daudzās citās krāsās.

Atceries, ka ideālam sēdeklītim vajadzētu būt aprīkotam ar pielāgojamu galvas balstu un izturīgu polsterējumu galvas un krūšu daļā. Lai pasargātu bērna kaklu un mugurkaulu, galvai jābūt novietotai vai nu pret auto sēdekli, vai arī sēdeklīša galvas balstu. Paliktņi bez aizmugures ir viegli un ērti lietojami, taču nav piemēroti bērniem, kuri paši vēl nespēj stabili nosēdēt. Šādi sēdekļi būs piemērotāki īsiem braucieniem, nevis gariem ceļojumiem automašīnā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti