Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Cik maksā OCTA un KASKO apdrošināšana? Faktori, kas ietekmē polises cenu

Iegādājoties jaunu vai lietotu auto, ikvienam autovadītājam ir pienākums apdrošināt savu transportlīdzekli. Pastāv divi apdrošināšanas veidi — OCTA un KASKO. Šajā rakstā apskatīsim kādas ir šo apdrošināšanas veidu galvenās atšķirības un kas ietekmē polišu cenu.

Kas ir OCTA un KASKO — galvenās atšķirības

OCTA un KASKO ir paredzētas, lai aizsargātu transportlīdzekļu īpašniekus un trešās personas dažādās situācijās.

OCTA (Obligātā civiltiesiskās atbildības apdrošināšana)

OCTA ir obligāta apdrošināšana visiem transportlīdzekļiem, kuri piedalās ceļu satiksmē Latvijā. Šīs apdrošināšanas mērķis ir nodrošināt segumu zaudējumiem, kurus transportlīdzekļa vadītājs varētu nodarīt trešajām personām ceļu satiksmes negadījuma rezultātā. OCTA polise visbiežāk sedz:

  • Cietušo personu ārstēšanas izdevumus;
  • Zaudējumus par cietušo personu darbnespēju vai nāvi;
  • Materiālos zaudējumus trešo personu mantai (piemēram, bojāti transportlīdzekļi, ceļu infrastruktūra).

Apdrošināšanas polise ir obligāta un bez tās transportlīdzeklim nav atļauts piedalīties ceļu satiksmē. Par braukšanu bez derīgas polises tiek piemērots sods.

KASKO

KASKO ir brīvprātīga apdrošināšana, kas sedz plašu risku segumu savam transportlīdzeklim. KASKO polise sedz zaudējumus, kas radušies dažādu notikumu rezultātā, tostarp:

  • Satiksmes negadījumos (arī tad, ja vadītājs ir vainīgs);
  • Zādzības vai transportlīdzekļa bojājumu gadījumā;
  • Ugunsgrēka vai sprādziena gadījumā;
  • Dabas katastrofu dēļ (vētra, krusa, plūdi);
  • Vandālisma un citu ļaunprātīgu bojājumu gadījumā.

KASKO apdrošināšana ir piemērota transportlīdzekļu īpašniekiem, kuri vēlas plašāku finansiālo aizsardzību un drošību.

Galvenās atšķirības starp OCTA un KASKO

Galvenās OCTA un KASKO atšķirības ir:

  • OCTA: Obligāta, sedz zaudējumus, kas nodarīti trešajām personām.
  • KASKO: Brīvprātīga, sedz zaudējumus, kas nodarīti paša apdrošinātā transportlīdzeklim dažādu notikumu rezultātā.

Abi apdrošināšanas veidi kopā nodrošina visaptverošu aizsardzību transportlīdzekļu īpašniekiem, sniedzot finansiālu segumu gan pret citu personu radītajiem zaudējumiem, gan pret zaudējumiem, kas varētu rasties pašiem īpašniekiem.

 

Kas ietekmē OCTA polises cenu?

OCTA polises cenu ietekmē vairāki faktori, kas saistīti gan ar transportlīdzekļa īpašnieku, gan pašu transportlīdzekli. Aplūkosim galvenos faktorus, kas var ietekmēt OCTA polises cenu.

1. Transportlīdzekļa īpašnieka riska profils

Līdz šim transportlīdzekļa īpašnieka riska profils tika vērtēts izmantojot Bonus-Malus sistēmu, taču no 2024. gada 1. augusta gaidāmas būtiskas izmaiņas šinī procesā. Autovadītāji vairs netiks iedalīti riska klasēs, taču joprojām tiks ņemta vērā negadījumu statistika par pēdējiem 20 gadiem, kā arī apdrošināšanas dienu skaits periodā. Ja līdz šim informācija par negadījumiem tika atjaunota reizi gadā, tad šobrīd informācijas apmaiņa starp atbildīgajām iestādēm notiks katru dienu. Nemainīgi, pozitīva negadījumu vēsture nozīmēs zemākas apdrošināšanas izmaksas, savukārt negatīva vēsture un liels skaits izraisītu ceļu satiksmes negadījumu polises izmaksas palielinās.

2. Transportlīdzekļa parametri

OCTA polises cenu var ietekmēt arī transportlīdzekļa parametri, piemēram, transportlīdzekļa marka un modelis. Tāpat polises cenu var ietekmēt transportlīdzekļa izlaiduma gads. Vecākiem transportlīdzekļiem var būt augstāks risks izraisīt ceļu satiksmes negadījumu tehnisku problēmu dēļ, kā rezultātā polises cena var būt nedaudz augstāka.

3. Apdrošināšanas periods

Polises cenu ietekmē arī apdrošināšanas periods. Ilgtermiņā būs izdevīgāk iegādāties polisi uz ilgāku laika periodu, piemēram, uz gadu.

Kā tiek aprēķināta KASKO cena?

Internetā ir pieejami daudz un dažādi KASKO piedāvājumi. KASKO polises cena tiek aprēķināta, ņemot vērā dažādus faktorus, kas saistīti gan ar transportlīdzekli, gan tā īpašnieku. Šeit ir galvenie faktori, kas ietekmē KASKO cenas aprēķinu:

1. Transportlīdzekļa parametri

Tāpat kā OCTA polises gadījumā, arī KASKO cenu ietekmē tādi transportlīdzekļa parametri kā marka un modelis. Dažādiem transportlīdzekļiem ir atšķirīgs riska profils, kas balstās uz zādzību biežumu, remonta izmaksām un negadījumu statistiku. Tāpat vērā tiek ņemts izlaiduma gads. Jaunākiem transportlīdzekļiem var būt augstāka KASKO cena, jo to remonta izmaksas parasti ir augstākas. Visbeidzot, cenu var ietekmēt arī transportlīdzekļa vērtība. Proti, jo augstāka ir transportlīdzekļa tirgus vērtība, jo augstāka būs apdrošināšanas cena.

2. KASKO  polises darbības teritorija

Liela nozīme cenas noteikšanā ir arī polises darbības teritorijai. Cena var atšķirties atkarībā no tā, kurās valstīs polise ir spēkā. Ja polise ir derīga tikai Latvijā, cena būs zemāka nekā polisēm, kas aptver arī citas valstis. Tāpat cenu var ietekmēt  transportlīdzekļa izmantošanas veids. Piemēram, transportlīdzekļiem, kas tiek izmantoti komerciālos nolūkos (taksometri, mācību mašīnas), apdrošināšanas izmaksas parasti ir augstākas.

3. Pašriska apjoms

Pašriska apjoms ir summa, kuru apdrošinātais apņemas segt no saviem līdzekļiem, ja būs iestājies apdrošināšanas gadījums. Jo lielāks pašrisks, jo zemāka būs apdrošināšanas polises cena.

4. Apmaksas grafiks

KASKO polises cenu var ietekmēt arī tās apmaksas grafiks. Dažas apdrošināšanas sabiedrības piedāvā atlaides, ja apdrošināšanas prēmija tiek apmaksāta vienā maksājumā, nevis vairākos ikmēneša vai ceturkšņa maksājumos. Maksājot prēmiju vienā reizē, potenciāli var samazināt kopējās polises izmaksas.

5. Papildus faktori

Visbeidzot, polises cenu var ietekmēt papildus pakalpojumi, kas iekļauti polisē. Piemēram, tehniskā palīdzība uz ceļa vai auto aizvietošana remonta laikā.

 

Apkopojot iepriekš minēto, OCTA polises cenu ietekmē transportlīdzekļa īpašnieka riska profils (negadījumu vēsture, vecums, braukšanas pieredze), transportlīdzekļa īpašības (marka, modelis, izlaiduma gads), kā arī apdrošināšanas sabiedrību nosacījumi un piedāvātās atlaides. Savukārt KASKO polises cenu ietekmē transportlīdzekļa parametri (marka, modelis, izlaiduma gads, tirgus vērtība), polises darbības teritorija, transportlīdzekļa lietošanas veids, pašriska apjoms, maksājumu skaits, kā arī transportlīdzekļa īpašnieka un vadītāja profils. Abas polises kopā nodrošina ļoti plašu risku segumu un finansiālo aizsardzību auto īpašniekam, veicinot drošību uz ceļa un sniedzot aizsardzību pret zaudējumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Ko ņemt vērā, izvēloties kredītu internetā

Aizvien lielāku popularitāti kredītņēmēju vidū gūst kredīti internetā, kas ļauj saņemt naudu ar dažu klikšķu palīdzību. Taču, vai vienmēr pietiek ar vienkāršu klikšķi, lai pieņemtu pareizo lēmumu...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti