Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Dermatologa konsultācija: kā sagatavoties un ko sagaidīt vizītes laikā

Āda ir mūsu lielākais orgāns, kas veic daudzveidīgas un vitāli nozīmīgas funkcijas. Tā nodrošina organisma aizsardzības pret ārējās vides faktoriem, piedalās termoregulācijas, vielmaiņas un rezerves vielu uzkrāšanas procesos, D vitamīna sintēzē un vienlaikus kalpo arī kā lielākais maņu orgāns. Ādas veselība ietekmē ne tikai mūsu fizisko, bet arī mentālo veselību, tāpēc konstatējot jebkādas ādas stāvokļa izmaiņas svarīgi laikus parūpēties par ādas veselību.

Viens no svarīgākajiem soļiem ādas veselības aprūpē ir profilaktiskas vizītes pie dermatologa, kuru laikā speciālists ir iespēja savlaicīgi diagnosticēt dažādas ādas saslimšanas un onkoloģiskās ādas kaites, savukārt pacientam ir iespēja gūt padomus ikdienas ādas aprūpē. Par to, kā sagatavoties dermatologa konsultācijai un kā norit apskate, stāsta Veselības un skaistuma centra Adoria dermatoloģe Jevgenija Čumakova

Kā sagatavoties dermatologa vizītei?

Dermatologa konsultācija un ādas apskate ir vienkārši un ātri veicama profilaktiskā vizīte, ko ikvienam, neatkarīgi no tā, vai pacientam ir vai nav sūdzības, ieteicams veikt reizi gadā. Ja vizītes laikā dermatologs konstatē aizdomīgus ādas veidojumus, izmaiņas dzimumzīmēs vai citas ādas kaites, pacientam dermatologa kabinets būs jāapmeklē biežāk – atkarībā no diagnozes, lai veiktu papildu izmeklējumus, uzraudzītu ārstēšanas gaitu vai novērotu ādas stāvokli.

Dermatologa vizītei nav nepieciešama būtiska sagatavošanās, taču, ja pacients gatavojas pirmreizējai vizītei, vērts ņemt vērā dažus ieteikumus, kas ārstam ļaus precīzāk novērtēt ādas stāvokli un iespējami nepieciešamos papildu izmeklējumus. Dermatologa vizītei iespējams pieteikties gan ar ģimenes ārsta vai cita speciālista nosūtījumu, gan pēc pacienta paša vēlmes.

  1. Sūdzības, jautājumi: dodoties pie dermatologa, iepriekš vērts apkopot jebkādas sūdzības par ādas stāvokli pēdējā pusgada laikā, tajā skaitā, sūdzības par izsitumiem, niezi, ilgstošu ādas kairinājumu, zvīņojošiem ādas laukumiem, ādas iekaisumu, neparastiem ādas veidojumiem, dzimumzīmju izmaiņām, ilgstoši nedzīstošām brūcēm. Svarīgi informēt ārstu arī par ādas izmaiņām, kas periodiski parādās un pāriet. Ja sūdzību nav, dermatologs konsultēs arī par drošu un veselīgu ikdienas ādas kopšanu, uztura korekcijām vai ieteicamajiem uztura bagātinātājiem ādas stāvokļa uzlabošanai.
  2. Medicīniskās vēstures apkopojums: ja pacients pie dermatologa jau dodas ar sūdzībām vai aizdomām par konkrētu diagnozi, nepieciešams sagatavot visus iepriekš veiktos izmeklējumus un analīžu rezultātus, speciālistu nosūtījumus, informēt par alerģijām un iepriekš lietotajiem medikamentiem.
  3. Medikamentu un kosmētikas ierobežošana: vizītes dienā vēlams izvairīties no dekoratīvās kosmētikas lietošanas, kas ārstam ļaus precīzāk novērtēt ādas stāvokli. Tāpat, piesakot vizīti, vēlams konsultēties ar ārstu vai ārstniecības iestādi par ierobežojumiem recepšu medikamentu, piemēram, lokāli lietojamu preparātu lietošanā. Nereti, lai ārsts varētu novērtēt ādas stāvokli, medikamentu lietošanu būs nepieciešams ierobežot 1–2 nedēļas pirms vizītes. Taču patvaļīgi veikt izmaiņas medikamentu terapijā bez iepriekšējas konsultācijas ar ārstu noteikti nav ieteicams.
  4. Ādas izmaiņu fotografēšana: gadījumos, kad pacients sūdzas par neparastiem ādas veidojumiem, izmaiņām ādas vai dzimumzīmju stāvokli, pacients var veikt arī ādas bojājumu fotografēšanu, kas ļauj savlaicīgi sekot līdzi un fiksēt veidojumu izmaiņas.
  5. Ērts apģērbs: lai vizīte būtu maksimāli komfortabla, uz vizīti ieteicams ierasties ērtā apģērbā. Pirmreizējās vizītes laikā ārsts pacientam lūgs izģērbties, lai novērtētu visu ādas stāvokli.

Izmeklējumi dermatologa kabinetā

Profilaktiskās vizītes laikā dermatologs veic vispārēju, vizuālu ādas apskati un nepieciešamības gadījumā tiek veikta arī dermatoskopiju. Dermatoskopija ir neinvazīva, precīza un vienkārši veicama aizdomīgu ādas veidojumu, tajā skaitā arī dzimumzīmju un citu pigmentētu veidojumu, izmeklēšanas metode, kas ārstam palīdz agrīnā stadijā konstatēt iespējamās ļaundabīgās vai labdabīgās izmaiņas. Tas ir pirmais izmeklējums, kas ļauj savlaicīgi konstatēt melanomu un citus ādas vēžu veidus.

Procedūra ir pilnīgi nesāpīga un droša, to var veikt jebkurā vecumā un jebkurai ķermeņa daļai. Dermatoskopijas laikā ārsts izmanto dermatoskopu – ierīci, kas ļauj spēcīgā apgaismojumā un palielinājumā saskatīt ādas struktūras, kas ar neapbruņotu aci nav saskatāmas. Ja speciālistam ir aizdomas par ļaundabīgām izmaiņām ādas stāvoklī, ādas iekaisumu, infekciju vai citām kaitēm, papildus var tikt nozīmēti arī citi izmeklējumi.

  • Ādas biopsija: lai precīzi noteiktu aizdomīgu ādas veidojumu dabu, pacientam var tikt veikta ādas biopsija – neliela ādas audu parauga noņemšana un laboratoriska izmeklēšana ar mikroskopu.
  • Ādas skrāpējums: lai diagnosticētu sēnīšu vai bakteriālu infekciju, pacientam var tikt veikts neliels ādas skrāpējums jeb ādas virsmas šūnu parauga noņemšana laboratorisku izmeklējumu veikšanai.
  • Analīzes: ārsts var nozīmēt arī standarta asins un urīna analīzes, kas ļauj izslēgt vai noteikt citus medicīniskos stāvokļus, kas varētu būt par iemeslu ādas stāvokļa izmaiņām.

Pēc izmeklējumu veikšanas, atkarībā no izmeklējumu rezultātiem, pacientam var tikt nozīmēti tālāki izmeklējumi un sastādīts ārstēšanas plāns. Tas var ietvert gan recepšu medikamentu lietošanu, lokālo jeb uz ādas aplicējamo preparātu terapiju, gaismas vai lāzerterapiju, ķirurģisku iejaukšanos vai citus pasākumus.

Parūpējies par savas ādas veselību – piesakies profilaktiskai apskatei jau tagad!

Profesionāli un pieredzējuši dermatologi, plašs dermatoloģisko izmeklējumu klāsts, kā arī estētiskās dermatoloģijas pakalpojumi Veselības un skaistuma centrā Adoria, Rīgā, A. Čaka ielā 70–3. Ienāc adoria.lv un veic pierakstu arī pie citiem speciālistiem!

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Navigācija kriptovalūtu regulējumos

Tā kā kriptovalūtu popularitāte un ietekme ir pieaugusi, valdības un regulējošās iestādes visā pasaulē ir centušās izveidot sistēmu, lai pārraudzītu to izmantošanu.

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti